BEGRIJPEN VS BEGRIP

Wat heb ik mij veel onbegrepen gevoeld! Ik wilde altijd dat mensen mij snapte, dat ze mij écht zouden begrijpen. Dit gebeurde heel vaak niet, met als gevolg dat ik mij eenzaam voelde. Ook zeiden mensen weleens: ‘je wil altijd gelijk krijgen’. Ik voelde dat dit niet zo was, maar kon er geen woorden aan geven wat het dan wel was. 

Toen ik mij een paar jaar terug heel bewust bezig ging houden met hoogsensitiviteit viel het kwartje: ik wil geen gelijk krijgen, ik wil begrepen worden! En daarna het inzicht: heel veel mensen gaan mij nooit begrijpen. 

Er viel heel veel van mij af! Altijd was ik tot in den treuren van alles aan het uitleggen en vooral mezelf aan het verantwoorden. Ik kon eindeloos hetzelfde vertellen vanuit mijn gevoel, maar zag geen kwartje vallen bij de ander. In zo’n cirkeltje kan je blijven hangen, omdat je blijft hopen dat iemand het ineens wel snapt. Vaak overviel mij uiteindelijk een moedeloos en eenzaam gevoel. En precies dat gevoel is er altijd al geweest, maar kon ik heel lang niet duiden.

Ook kon ik het de ander weleens een beetje kwalijk nemen dat ze mij niet begrepen. Ik dacht dat ze niet echt wilde luisteren. Maar uiteindelijk wilde ik mij gehoord en gezien voelen, heel logisch, want dat is een diepe basisbehoefte. En toch is ook dat niet goed, want daarmee legde ik het buiten mezelf, terwijl ik de enige was die dit op kon lossen. 

Ik weet nu dat veel mensen mij nooit gaan begrijpen, maar verlang daar ook niet meer naar. Ik heb mensen om mij heen verzameld die mij wel begrijpen en het belangrijkste is dat ik nu weet hoe het bij mij werkt. Ik heb mezelf geleerd om niet meer vanuit emotie te communiceren, maar alles veel theoretischer uit te leggen. Daardoor begrijpen mensen om mij heen mij vaak veel beter. En ook al begrijpen ze mij niet, er is wel begrip. En begrip zorgt ervoor dat ik goed met mijn naaste kan blijven communiceren. Begrijpen hoeft niet altijd, maar voelen dat je begrip krijgt voor je hoogsensitiviteit is wel heel fijn! 

Voor anderen is het vaak lastig om een hsp’er te begrijpen en daar kunnen wij rekening mee houden. Voor een hsp’er is het namelijk wel mogelijk om je meer aan te passen aan een ander en zo wél begrepen te worden. En dat aanpassen betekent niet dat je jezelf wegcijfert, maar dat je het doet met de intentie om over te komen zoals je dat wilt zonder dat je krampachtig moet blijven uitleggen wat je bedoelt. 

Als je dit leest vraagt het misschien wel wat veel van je. Het is ook echt oefenen. Hoe communiceer ik met anderen, wat zeg ik wel en niet? Wat gebeurt er met mij in bepaalde situaties en hoe leg ik dat uit zonder dat ik zielig of aanstellerig word gevonden?  

Pak je ruimte, leg iets kort en krachtig uit en kom tot je punt. En dat kort vinden hsp nog weleens lastig, dus blijven oefenen 😉  

Op mijn Intstagram @margreetbronk.hspcoach deel ik meer van dit soort tips en gedachtenspinsels over hoogsensitiviteit. 

Beeld dankzij Rosa Wessels Fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *