LIEFDE VOOR LEKKERS

Hoewel ze uren per dag in de keuken staat, kan je Janneke niet wakker maken voor een goed gerecht. ,,Wel voor een leuke reis, met uiteraard lekker eten ;)”

TEAM PHILIPPI

,, Mijn moeder besteedde altijd veel aandacht aan het eten maar echt zelf koken ben ik pas vanaf mijn studententijd gaan doen. Toen verslond ik iedere maand de Allerhande en nam recepten van mijn moeder mee op kamers.” Dat ze later zèlf voor Allerhande zou schrijven, wist Janneke toen nog niet. Inmiddels heeft ze al tien kook- en bakboeken op haar naam staan. Samen met haar man Serge maakt ze deze boeken. Zij kookt, hij zorgt voor het beeldmateriaal. ,, We vullen elkaar aan, hebben ieder onze eigen taken. Maar toch kunnen we niet zonder elkaar. ”

EINDELOOS PROEVEN 

Wanneer ik door het nieuwe boek Appeltaart bij Janneke Thuis blader, loopt het water in mijn mond. Zoveel soorten appelbaksels, maar toch allemaal weer zo anders. Hoe moet het zijn om al die recepten te bereiden en te proeven? Vooral dat laatste klinkt me als muziek in de oren. Wanneer ik Janneke vraag of ze alle recepten test, antwoordt ze: ,, Ja alle recepten die ik ontwikkel, worden ook een of meerdere keren getest en daarbij geproefd. Een recept moet uiteraard kooktechnisch kloppen, maar smaak is zeker zo belangrijk.” 

Janneke werkt aan huis, waar ze zo’n zes uur per dag in de keuken te vinden is. ,, Werken is voor ons meer dan werken, het is een levensstijl.” Vanaf acht uur in de ochtend is Janneke in de weer. Ze begint met bakken en koken. ,, Daarna werk ik verder op kantoor: recepten schrijven, boodschappen, offertes, e-mail, administratie. ” Voor de bereiding van het eten voor haar gezin staat ze zo’n dertig minuten in de keuken. ,, De dagelijkse maaltijd voor ons gezin vinden we heel belangrijk. Lekker eten, samen aan tafel. ” Hoewel het stel een strakke planning heeft wat betreft werk, zijn ze er altijd voor hun gezin. 

BAKBEU

Wanneer ik me zes uur koken per dag voorstel, kan ik me voorstellen dat daar soms best een dosis discipline voor nodig is. Ik vraag Janneke of er wel eens dagen zijn waarop ze liever geen pan of bakblik meer ziet. Hierop antwoordt ze: ,, Ojaaaa, absoluut! Ik heb ook dagen dat het allemaal heel anders loopt als gepland, dat alles samenkomt en ik – meestal als ik voor ons gezin ga koken – even geen pan of vaat meer kan zien. Gelukkig vinden mijn man en langzaam ook de kinderen het niet erg om dan een simpel pastaatje te maken. Ik werk dan meestal nog even rustig door op kantoor, en trek de boel weer strak.” 

VERTROUWD MET EEN TWIST 

Wat kenmerkend is voor haar recepten, is dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. ,, Met alledaagse ingrediënten die overal goed verkrijgbaar zijn. Daarnaast is ook de bereiding toegankelijk en de smaak vertrouwd, vaak wel met een twist. En altijd lekker uiteraard!” Janneke wil overbrengen dat koken eenvoudig is en dat je (bijna) alles lekker kunt maken. Ook moedigt ze je aan om je eigen draai aan een recept te geven. ,, Het zijn richtlijnen en geen strakke wetten die gevolgd moeten worden.” 

Inmiddels heeft Janneke al twee boeken over appeltaart op haar naam staan. De lekkernij fascineert haar eindeloos omdat geen exemplaar hetzelfde is. ,, Iedereen heeft zijn eigen (familie)recept. In het boek zijn onder andere vegan en glutenvrije recepten te vinden. ,, Ons eerste appeltaartboek dateert van 10 jaar geleden, dat was al snel een bestseller. Toen bleek dat er dit jaar weer een herdruk zou komen, hebben we besloten een volledige herziene uitgave te maken. Net als in de mode, zijn er ook in de food ontwikkelingen en trends. We hebben diverse recepten verbeterd en alle recepten opnieuw gefotografeerd.” Ook zijn er twintig nieuwe recepten aan het boek toegevoegd.

Wanneer ik Janneke vraag naar haar persoonlijke favoriet uit haar nieuwe boek, noemt ze de appeltaartbrownie. ,, En dichtbij de klassieke appeltaart is dat onze gezinsfavoriet de appel-kaneeltaart. En de appel-rabarber, XL-appelplaattaart, Italiaanse crostata, mini tarte-tatins, appel-amandelcakejes… ”

Meer zien en lezen over Janneke en haar recepten? Kijk op http://www.studiophilippi.nl/

Voor meer informatie over haar boek kan je hier een kijkje nemen. 

Beeld Serge Philippi // Tekst Hanna Kater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *