DE VELDSLAG DIE POETSEN HEET

,, Eigenlijk is dat hele huishouden een langgerekte, hopeloze klus. Dat vind ik geen bemoedigende gedachte. Uit pragmatische overwegingen sluit ik dus mijn ogen als me dat goed uitkomt. En verder doe ik net of schoonmaken beste oké is.”

Diet Groothuis schreef vijf jaar voor de Trouw columns over poetsen. Hier heeft ze een boek van gemaakt: Het Grote Poetsboek. Wanneer je de titel hoort, kan je misschien jeuk krijgen. Helemaal als je het boek nog eens cadeau zou krijgen. Wie gaat er nu in zijn vrije tijd lekker zitten lezen over poetsen? Wanneer het boek geschreven was door een auteur die het liefst elke dag poetst en blij wordt van een schoon aanrecht of een glimmend toilet, zou de ergernis toe kunnen nemen. Maar doordat de auteur schoonmaken zelf als een noodzakelijk kwaad ziet, vind je als lezer een feest van herkenning in haar boek. ,, Ga mee, ik wijs je de weg in de veldslag die poetsen heet.” Ondertussen geeft ze steengoede tips die je goed kunt gebruiken.

,, Ramen wassen is geen vervelend werkje en het is snel klaar. Een middelgroot raam is in een mum van tijd gedaan, waarna je weken goed zicht heb. Een echt feelgoodklusje dus. Ik snap niet waarom ik het nooit doe.” Soms begon ik even te twijfelen of ik het boek niet zelf had kunnen schrijven.  Waar wel veel op gehamerd wordt in het boek, is ventileren. Zo veel, lang en vaak mogelijk. In elke ruimte.

Een tip die ik ook met je wil delen, is de voorraad die je in huis moet hebben volgens Het Grote Poetsboek. Allesreiniger – schoonmaakazijn – soda – wc-reiniger en schuurmiddel. Fijne handvatten in een karrenvracht van schoonmaakmiddeltjes die overal ergens goed voor schijnen te zijn. Als je het helemaal groen wilt houden, kan je er ook nog voor kiezen om enkel groene zeep, soda en schoonmaakazijn in huis te hebben. Of je gaat aan de slag met het recept om zelf schuurmiddel te maken.

Over een paar maanden begint het voor mij dan ook officieel. Samen met toekomstig manlief ga ik een huishouden runnen. We hebben geen vaatwasser, dus dat wordt romantisch samen afwassen. Diet heeft me alvast een volgorde meegegeven: glazen – bestek – serviesgoed – pannen. Ze is ook van mening dat dweilen de perfecte work-out is, wat ik helemaal kan beamen. Helemaal met een fijn muziekje erbij. Die veldslag kan nog best eens mee gaan vallen.

Wil je meer te weten komen over het boek? Neem dan hier een kijkje.

Beeld Mirjam van Rijswijk // Tekst Hanna Kater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *