JOUW LEVENSTUIN

In je hart bevindt zich een tuin. Bij je geboorte is deze helemaal kaal. Er is nog niets te zien. Maar dat betekent niet dat deze tuin helemaal leeg is. Wanneer je gevormd wordt, in de buik van je moeder, dan worden er ook eigenschappen en talenten in jouw gelegd. Ze zijn alleen nog niet zichtbaar en ze zijn nog niet ontwikkeld.


Maar alles wat je nodig hebt, om dat te kunnen doen waarvoor jij gemaakt bent? Het ligt allemaal in de tuin van je hart. Er is dus een bodem in die tuin waar allemaal schatten liggen. Wanneer je opgroeit komen hier elke dag dingen bij. Wat er bij het opgroeien in je de bodem bijkomt? Dat kan verschillen.

Wat zit er in de tuin van jouw hart?

Dat wat er in je tuin van je jeugd neergelegd is kan, als je volwassen geworden bent, veel verschil maken. Wat al verborgen zat in de bodem van je hart, zal zichtbaar worden.

Als je bent opgegroeid met liefde, vertrouwen en geborgenheid dan kunnen er prachtige dingen in je hart zijn gaan groeien. Deze helpen je om je volwassen leven vorm te geven. Op een manier waarin je hart tot zijn recht komt. Je kunt veilige en gezonde relaties vormgeven en hebt geleerd wie je bent en wat je sterke en zwakke kanten zijn. Wat er in de bodem al aanwezig was kreeg de ruimte om veilig te mogen groeien en ontwikkelen. Nu je volwassen bent kun je genieten van het mooie in je hart. Hierdoor kunnen anderen er ook van genieten. Ze kunnen er zelfs bij stilstaan hoe mooi het is wat er in jou is gegroeid!

Als je opgroeide met angst, pijn of verdriet in je leven dan kan het nog best zijn dat er mooie dingen zijn opgekomen in je tuin. Dat je bijvoorbeeld wel weet wie je bent en wat je sterke of zwakke punten zijn, maar dat je toch tegen een steen aanloopt, of een kloof in je tuin ervaart door een aardbeving of schok in je leven. Er kunnen hopen met grond liggen bovenop al het moois in de bodem, zodat dit geen kans krijgt om zichtbaar te worden. Dit kan je gaan zien in het aangaan en in stand houden van relaties. Misschien trek je wel de verkeerde partner aan, of vind je de ander veel belangrijker dan jezelf. Hierdoor blijft een deel van het moois dat in de bodem ligt…nog onzichtbaar. Het blijft zoeken naar een manier om er te mogen zijn. Maar er is geen ruimte voor. De stenen, de scheur of de berg met aarde belemmeren je nog.

Of misschien heb jij een tuin die je niet durft te laten zien. Je hebt geleerd jezelf klein te maken, of om je te schamen voor jezelf. Wanneer je volwassen bent geworden, wordt dit zichtbaar doordat je alleen maar op anderen gericht bent. Je weet niet wie je bent en je durft de mooie dingen in jezelf niet eens te zien. Je tuin komt eigenlijk niet tot bloei. Omdat je er niet in bezig bent en geen zorg aan besteedt, al liggen er nog zulke prachtige schatten.

Wanneer je een tuin hebt die volstaat met prachtige bloemen en planten? Dan voel jij je veilig, waardevol en gezien. Misschien ligt er weleens een hoop aarde, ontstaat er weleens een scheur. Maar je hebt geleerd hoe je ervoor kan zorgen dat je tuin mooi en vruchtbaar blijft.

Het kan zomaar zijn dat jij herkent dat er in je hart juist dingen zitten waar jij je voor schaamt. Of dat daar pijnlijk aanwezig iets is waardoor je tuin niet kan gaan groeien en bloeien.

Weet dat het nooit te laat is om aan je tuin te werken. Het kan een hele arbeid zijn, om je tuin klaar te maken voor de groei, zodat er ruimte komt en de mooie dingen naar boven kunnen komen. Maar één ding: je tuin is ervoor gemaakt. En nog veel mooier: Elke tuin bezit schatten in de bodem.
Jij en de hele wereld erbij stil kunnen staan. Wat een prachtige dingen zitten er in jou! 

Wat groeit er in jouw tuin?

Petrina Haak, 33 jaar, getrouwd in 2016 en daardoor sta ik, samen met mijn man, aan het hoofd van ons prachtige samengestelde gezin. Vieren we in dankbaarheid dat we zo onze liefde mogen delen aan onze 5 kinderen. 

Ik geniet van actief luisteren, gesprekken in verbondenheid van hart tot hart. Daarnaast stromen er vaak woorden uit mij, die ik toevertrouw aan papier. Waar ik mensen mee inspireer of raak. Ik ben een schatzoeker, zoekend naar het goud, het talent of dat wat je zo bijzonder maakt. Als allereerst in mijn eigen leven maar ik zoek ook graag met jou mee. Ik ben coach voor KOPP volwassenen. KOPP staat voor: Kind van Ouder met Psychische Problemen. www.echt-leven.nl

Beeld dankzij Quirine Baan.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *