WIJ ZIJN DE TIJDEN

,, Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.” Een van de bekende uitspraken van Augustinus die aan bod komen in het boek Augustinus voor mensen van nu. Wij zijn de tijden. Wat heeft hij ons te zeggen?

Wie heeft de geschiedenis van Augustinus vroeger niet onder ogen gekregen? Ik kan me nog genoeg lessen kerkgeschiedenis herinneren waarin hij aan bod kwam. Toen ik dit boek las, begon de waarde daarvan steeds meer door te dringen. Als theoloog en filosoof neemt Augustinus ons mee in zijn zoektocht naar God. De auteur heeft van de uitspraken van Augustinus verbonden aan actualiteiten, luchtige herkenbaarheden en diepe gronden. Van stevige kost maakt hij een zoete hap. Vandaag deel ik wat lessen met je. 

KIJK NAAR BINNEN 

Een les waar wij als vrouwen wat van kunnen leren: kijk naar de binnenkant. Zoals ik een wijze man pas hoorde verwoorden: ‘Je lichaam heb je van God gekregen. Het is bedoeld tot Zijn eer en het behoort Hem toe.’ Augustinus roept ons ook op om het niet van ons uiterlijk te verwachten. ‘Voor ware schoonheid moet je niet naar buiten kijken, maar naar binnen. Nog preciezer: naar boven.’ Dit geldt niet alleen voor ons zelfbeeld, maar ook voor het beeld dat we van anderen hebben. Hoe zet jij jezelf neer? Hoe kijk je naar mensen die anders zijn? Hier sta ik telkens weer bij stil wanneer ik erop uit ga met de gehandicapte cliënten waarvoor ik mag zorgen. Mensen kunnen kijken alsof ze water zien branden. Of ze weten juist niet waar ze kijken moeten. Blijf schoonheid zoeken, ook wanneer het schoonheid niet voldoet aan jouw ideaalbeeld. Het komt immers allemaal van Boven. 

IK WIL DAT JIJ BENT

Augustinus had een onstuimig liefdesleven. Zo experimenteerde hij er wat op los in zijn jongere jaren en had hij een minnares. Wat had ik hem toch graag willen interviewen als hij nog had geleefd. Hij vat liefhebben prachtig samen. ‘ Ik heb lief, ik wil dat jij bent. Dat is echte liefde.’ Telkens weer zoeken naar de ander. Hij geeft je niet de opdracht om jezelf onder te laten sneeuwen, maar om jezelf te geven. Om te zoeken naar de ander. Dat is wat echte liefde is. Soms kan dat juist ook betekenen dat je de ander terechtwijst. Ik kan daar nog wat woorden aan toevoegen, maar Psalm 45 (een bruiloftslied)  omschrijft het veel krachtiger dan ik kan. ,, Rijd voorspoedig uit in Uw glorie, op het woord van waarheid, zachtmoedigheid en gerechtigheid. Uw rechterhand zal U ontzagwekkende daden leren.” Ds. C.G. Vreugdenhil voegt hier aan toe: ‘Zachtmoedigheid betekent dat je de waardigheid van de ander respecteert. Als je vindt dat de ander correctie nodig heeft in zijn opvattingen of gedrag, dan kun je dat het beste doen door middel van een vraag en niet door onder dwang of dreiging.’

KIEZEN 

Ik vond het heerlijk om te ontdekken waar mijn interesses lagen. Zo zag ik studeren en verliefd worden als een avontuur, maar wat als het nou voor het eggie wordt? Als de spanning minder hevig is en er wat definitieve keuzes gemaakt moeten worden? Eng en heerlijk tegelijk. Niet van alles een beetje, maar helemaal gaan voor de keuze die je maakt. Zo lag ik pas vol paniek in bed omdat ik me had bedacht dat de trouwjurk die ik had uitgekozen, de echte jurk ging worden. Vond ik ‘m eigenlijk wel mooi genoeg? En zou mijn aanstaande ‘m ook wel mooi vinden? Wat nuchterheid en goede adviezen verder hield ik me vast aan het gevoel dat ik had toen ik koos voor de jurk: helemaal wauw. In dit boek gaat het ook over keuzes. ,, Zolang je geen richting kiest, zijn alle wegen even aantrekkelijk. Maar je komt niet verder.” 

WAT ER OVERBLIJFT 

Een paar weken terug was ik op een begrafenis. Zwart om me heen, maar toch licht in de harten van de mensen. Er was geloof in een eeuwig volmaakt leven voor de overledene. Er werd gezegd:’ Zonder sterven geen leven.’ Wat een waarheid! We zijn hier niet om alleen te genieten, maar bovenal omdat we op reis zijn naar het eeuwige leven. Augustinus zegt hetzelfde in andere woorden. ,, Doodgaan is doorgaan. Voor de dood hoef je niet bang te zijn, als je je leven aan God hebt toevertrouwd.” 
Augustinus voor mensen van nu. Wij zijn de tijden. Auteur: Hans Alderliesten. Meer informatie over het boek kan je hier vinden.

BEELD WILLEMIEKE_M // TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *