GEEN VERBINDING

Herinner je je Nadï uit Nijmegen nog? Afgelopen juli tweette ze dat ze elke dag alleen zit en op zoek is naar een sociaal netwerk. Nadï is niet de enige: haar bericht maakte veel los en honderden andere jongeren lieten weten zich ook eenzaam te voelen. Uit recent onderzoek van 3Vraagt blijkt dat 40 procent van de jonge mensen tussen de 16 en 34 zich minstens een keer per week eenzaam voelt. 

In dit artikel wil ik een aantal tips meegeven over wat je kunt doen als je je eenzaam voelt, maar voordat ik daar ben, wil ik eerst wat meer vertellen over wat eenzaamheid nou precies is. Je bent eenzaam wanneer je je niet verbonden voelt met anderen. Dat is dus niet hetzelfde als alleen zijn. Het kan zijn dat je een hechte, emotionele band met anderen mist, of dat je sociaal netwerk beperkt is. Uiteindelijk bepaal je zelf of jij je eenzaam voelt. En dat is dus voor iedereen anders; de behoefte aan sociaal contact is nou eenmaal per persoon verschillend. 

Hoewel eenzaamheid een negatief gevoel is, hoeft het niet gelijk een probleem te zijn. Het is net als honger: net zoals je lichaam laat weten dat je moet gaan eten als je trek hebt, zo zijn eenzaamheidsgevoelens een signaal dat je moet gaan investeren in sociale contacten. Eenzaamheid wordt wel een probleem als het blijft aanhouden. Mensen die zich langdurig of erg eenzaam voelen, zijn vaker ongelukkig en voelen zich vaak belemmerd in hun functioneren. 

Eenzaamheid zet vaak een negatieve spiraal in werking: wanneer je niet zo lekker in je vel zit, krijg je nog minder zin om iets te ondernemen. Ook geven veel jongeren aan dat ze een taboe ervaren op eenzaamheid en meer dan een derde van de eenzame jonge mensen geeft aan met niemand te praten over hun eenzaamheid. Dit versterkt de eenzaamheid nog meer. 

Zoals gezegd is eenzaamheid dus heel persoonlijk. Dit maakt ook dat er niet een simpele oplossing is die voor iedereen werkt. Toch geef ik je hierbij een paar tips die kunnen helpen als jij je eenzaam voelt. 

1. Ga na waar de oorzaak van je eenzaamheid ligt

Dit is misschien heel voor de hand liggend, maar het is wel belangrijk. Als je het gevoel hebt dat je niemand hebt met wie je je diepste gevoelens kunt delen, helpt het waarschijnlijk niet om meer mensen te ontmoeten. Of misschien voel je je eenzaam door alle perfecte plaatjes op Instagram, dan los je dat niet op door nog meer mensen te volgen. Misschien voel je je sociaal niet zo vaardig. Het kan ook zijn dat je je eenzaam voelt door social media of het vergelijken van jezelf met anderen. Alleen door na te gaan waarom je je eenzaam voelt en waar je behoefte aan hebt, kun je gericht actie ondernemen. 

2. Doorbreek de negatieve spiraal

Als je je eenzaam voelt, kun je je hulpeloos voelen en helemaal geen zin hebben om iets te doen. Toch is het belangrijk om zelf actie te ondernemen om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Schrijf eens op welke contacten je hebt. Verdiep je huidige relaties, of pak verwaterde contacten weer op. Onderneem activiteiten, ook al heb je er niet zoveel zin in. Nodig zelf mensen uit voor een kopje thee of etentje. Praat erover met anderen. Wees bewuster in je gebruik van social media. Of zoek een coach of psycholoog. Het doorbreken van de negatieve spiraal kan op allerlei manieren, op jouw manier en gericht op jouw behoeften. 

3. Relativeren helpt

Als je je eenzaam voelt, wil je niet horen dat het allemaal wel meevalt. Wat ik hiermee bedoel, is dat het al kan helpen als je weet dat je niet de enige bent. En eenzaamheid hoort ook bij het leven: het is iets wat iedereen wel eens meemaakt. Plus: eenzaamheid gaat ook weer over. Relativeren kan zo al helpen om je minder eenzaam te voelen. 

____

Dit is de link naar het onderzoek over eenzaamheid onder jonge mensen: https://eenvandaag.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/PDF/2018_3Vraagt_onderzoek_eenzaamheid.pdf

tekst dankzij Anne Baan- van Dijk // beeld dankzij Bernice van der Wind

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *