BEMOEIZUCHT EN BEZORGDE MENSEN

Als mijn vrouw ergens een hekel aan had tijdens de zwangerschap, was het wel de bemoeizucht van mensen. Veel mensen geven ongevraagd adviezen, tips en kritiek. Het waren allemaal goedbedoelde adviezen van bezorgde mensen, maar mijn vrouw kon daar moeilijk mee omgaan.

Ze lachte wel altijd vriendelijk en bedankte mensen voor de interesse, maar thuis gekomen moest ik het ontgelden in de vorm van een lang kritisch betoog over deze bemoeizucht. Zelf vond ik het altijd wel grappig, dat iedereen ineens veel verstand van zwangerschap zou hebben en die wijsheid ruimschoots deelde. Soms deelde ik een opzettelijk domme gedachte om mensen net dat zetje in de rug te geven om een levensverhaal te beginnen. Mijn vrouw kon me dan wel schieten, maar wie wil er nu geen eenzijdig levensverhaal horen? Iedereen geeft zijn eigen visie op de zwangerschap met de absolute zekerheid dat die situaties de meest gangbare zijn en dat onze levens zojuist ten goede omgekeerd zijn door die gedeelde wijsheid. De waarheid is dat iedere zwangerschap zijn eigen problemen en eigenaardigheden heeft en dat mensen dezelfde problemen zelfs totaal anders ervaren. Daarom wil ik iedereen aanmoedigen om zo overtuigd mogelijk zijn of haar wijsheid te delen, omdat niemand daar slechter van kan worden behalve de zwangere vrouw. In het geval van mijn vrouw boek je het meest succes door haar toewijding aan Crossfit tijdens haar zwangerschap in twijfel te trekken. Wel hard wegrennen en niet meer achterom kijken, hopend dat de bekkeninstabiliteit zijn werk voldoende doet. Toch doet het me goed dat zwangere vrouwen behandeld worden als eenhoorns. Want het is ongemerkt een zware weg van 9 maanden die niet te begrijpen is voor een man. De hormonen spelen zichtbaar en onzichtbaar met het lichaam van de vrouw, waardoor normale dagelijkse taken vaak lastig worden. Wij mannen kijken dan te nuchter en logisch naar het leven van een zwangere vrouw en daarmee doen we vaak meer kwaad dan goed. Het was voor mij lastig te bepalen wanneer en wat mijn vrouw nodig had. Soms was het troost, dan weer motivatie, dan weer een luisteren oor en heel soms ook gewoon logica. Mannen zijn gewoon op een hele andere manier met de zwangerschap bezig. Het is ten opzichte van de vrouw een ver-van-ons-bedshow. Vertel dus duidelijk wat je van je man verwacht op welk moment en ik weet zeker dat mannen in staat zijn dat ook te geven. Zo wordt de zwangerschap voor beide zo aangenaam mogelijk en ben je helemaal klaar voor het kindje wat komt.

Dit is het vijfde deel in de serie columns van Maarten Verloop waarin
hij beschrijft hoe hij met zijn vrouw toegeleefd heeft naar de geboorte van hun
eerste kind. De komende weken verschijnt er wekelijks op deze plaats een deel
uit deze serie.

Beeld dankzij Willeke Terlouw Fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *