UIT DE LAKENS

,, Onder de kapstok stonden zijn schoenen en mijn schoenen. Aan de kapstok hingen zijn jas en mijn jas. Ik zie het beeld nog voor me. Wat een heerlijk gezicht! Onze eigendommen vermengd. Alleen wij, samen in één huis. Als je getrouwd bent, ga je alles delen – ook het bed. Dat laatste was niet meteen rozengeur en maneschijn. Ik was heel benieuwd hoe dat bij anderen ging en vroeg er regelmatig naar bij vriendinnen. Dan kwam er van alles boven de lakens. (…) Alleen al het feit dat anderen zich herkenden in mijn verhaal was fijn.” Inmiddels heeft Corina Schipaanboord het boek Vertrouwelijk geschreven. Dag 6 omschrijft het boek kernachtig: ,, Het is samengesteld uit interviewfragmenten met zeventien overwegend reformatorische, getrouwde vrouwen in de leeftijd van 21 tot 46 jaar, commentaar en tips van vijf deskundigen en verwerkingsvragen. Elk hoofdstuk zoomt in op een ander thema.”

Wanneer je de verhalen van de vrouwen leest, lijkt het alsof ze bij je aan de keukentafel zitten. Eerlijk worden verhalen gedeeld waarin soms ook veel verdriet of pijn ligt. Dankzij deze verhalen mocht ik een aantal lessen leren die ik met je wil delen. 

GELIEFD 

,, Hij vindt me heel mooi. Dat zegt hij ook regelmatig. Als ik naar mezelf kijk, ben ik het niet altijd met hem eens, maar dan moet ik goed beseffen dat hij het vanuit zijn invalshoek bekijkt. Een man kijkt heel anders naar zijn vrouw dan een vrouw naar zichzelf.” Sinds ik een relatie heb, ben ik nuchterder geworden op het gebied van uiterlijk. Als hij me mooi vindt, is het goed. Ook wanneer ik mezelf niet optimaal voel of een verdwaalde knot op mijn hoofd heb. Ik weet dat hij van me houdt en dan is het goed. Ik hoef geen ander te zijn of mezelf beter voor te doen, hij kent mijn versie toch al door en door. Door van jezelf te houden, kan je jezelf ook aan de ander geven. Rosalyn zegt hierover: ,, Als je niet tevreden bent met je eigen lichaam, jezelf niet waardeert en niet van jezelf houdt, kun je jezelf denk ik niet echt aan je partner geven.” Als je jezelf voorhoudt dat je lelijk bent of mooier had moeten zijn, doe je de Schepper zo tekort! Dominee Klaassen zegt hierover in Vertrouwelijk : ,, Er is maar een manier om van een negatieve kijk af te komen en dat is door je eigen gedachten steeds te laten corrigeren door de Bijbel. Ook een laag zelfbeeld mag je op die manier corrigeren. Je bent een schepsel van God. Enerzijds ben je zondig en heb je genade en vergeving nodig. Anderzijds ben je door Hem geschapen en mag je er zijn.” 

KINDERWENS

Dominee Klaassen benoemt in het boek drie functies van seksualiteit. Zo is het bedoeld voor communicatie, genot en voortplanting. Wat als je nu geen kinderen kan krijgen? Monique gaf daar een prachtig antwoord op die ik het liefst nooit meer wil vergeten. ,, Ik weet zeker dat je als man en vrouw ook tot je doel kunt komen als er geen kinderen komen. Dan kun je van betekenis zijn in het grotere gezin van God: in de kerk of in de wereld.” Zij en haar man dachten nooit kinderen te kunnen krijgen en hadden dit hoofdstuk afgesloten in hun leven. Tot ze op een gegeven moment zwanger bleek te zijn. Wat een wonder!

LAST OF LUST

Wat vooral in het boek naar voren komt, is dat mannen vaker zin hebben in seks dan vrouwen. Zo zijn er schrijnende verhalen te lezen van vrouwen die tegen hun wil in de man hun gang laten gaan, waardoor er afstomping ontstaat. Je gaat je afsluiten, wat weer voor verwijdering zorgt. Schrijfster Marianne Grandia schrijft: ,, Seksualiteit is een gave van God. Als je het zo ook wilt zien, heb je een man nodig die seksualiteit als een geschenk aanbiedt en ontvangt. Anders is het geen gave, maar een last. Jezelf laten zien heeft een veilige omgeving nodig.” Wat ik zo mooi vind aan seksualiteit, is dat het veel meer is dan lichamelijk genot. De verbinding die je hebt met je partner, staat hierin helemaal centraal. Irma schrijft in het boek dat seksualiteit voor de vrouw bij wijze van spreken als ’s ochtends in de keuken begint. ,, Dat betekent dat de dag in onderlinge harmonie moet verlopen, zodat er geen belemmeringen zijn.” 

DOE IK HET WEL GOED?

Als vrouw wil je je man het beste geven van jezelf. Betekent het dat je seksuele relatie altijd een tien is? Cocky Drost: ,, Als de basis goed en veilig is, is het huwelijk de plek waar je mag blunderen, uitblinken, experimenteren, teleurstellen, verdrietig mag zijn en enorm gelukkig mag worden.” In de verhalen van de vrouwen komt telkens naar boven dat het uiterst belangrijk is om te praten. Dat geldt niet alleen op het gebied van seksualiteit, maar dat is volgens mij de hele molen waar een relatie op draait. Net als dat je relatie altijd in ontwikkeling blijft, bereikt ook je seksuele leven nooit een ‘eindstation’ volgens Cocky. 

DE BIJBEL OVER SEKSUALITEIT

Hoewel wij als mensen verkeerd om kunnen gaan met seksualiteit, benadrukt dominee Klaassen dat God het zo goed bedoeld heeft. ,, Seksualiteit is per definitie een gave van God, die essentieel is voor ons mens-zijn.” Wat heeft God nu bedoeld met het geven van dit cadeau? ,, Het is de bedoeling dat in onze liefdesrelaties iets oplicht van hoe de HEERE omgaat met Zijn kinderen.” 

Kijk hier voor meer informatie over het boek en de auteur

Beeld Rozemarijn Kunst // Tekst Hanna Kater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *