KLEDING AANSCHAFFEN OF TOCH MAAR NIET?

Al langere tijd hield het me bezig. 

In diverse interviews die ik afnam voor de RO kwam het ter sprake. Minimaliseren, duurzaamheid, footprint. En kleding? Dat schijnt een enorme boosdoener te zijn. Milieubelastend tot en met. Ik interviewde laatst Gera van den Berg voor het radioprogramma ‘Vrouw in beeld’ en voor mij was dit gesprek het laatste zetje dat ik nodig had om te besluiten in 2020 geen (nieuwe) kleding aan te schaffen.

Wist jij dat voor het maken van een T-shirt 2700 liter water nodig is? En dan te bedenken dat veel kleding die we dragen wordt gemaakt door mensen die doorgaans veel te lang werken voor veel te weinig geld. Zodat onze kleding maar betaalbaar blijft. 

Moderne slavernij wordt het ook wel genoemd. Het is een lastig thema, vind ik. We kunnen lang niet altijd nagaan waar onze kleding geproduceerd wordt. Natuurlijk hoor jij daar ook over en weet je ervan. Voor mij was het ook echt niet de eerste keer. Maar zoals dat vaak gaat – bij mij tenminste – moet ik iets vaak gehoord hebben, wil het tot me doordringen. Daarbij komt dat ik

als kleur- en stijladviseur vaak zeg – bij de adviezen die ik geef – dat we niet zo veel kleding nodig hebben. Als je weet wat bij je past en wat je mooi staat en hoe je kunt combineren, maakt dat het veel makkelijker.

Dus ik heb besloten mijn eigen advies maar eens in de praktijk te gaan brengen en tegelijkertijd me meer bewust te zijn van het milieu. Van duurzaamheid. Van mijn footprint. Hoe ik een goede rentmeester kan zijn.

Geen nieuwe kleding in 2020. Tweedehands kleding ‘mag’ wel van mezelf of bestaande kleding laten vermaken. Ik ben namelijk ook aan het kijken hoe ik gezonder kan leven. Ik ben aan het sporten en let op m’n eten. En de consequentie daarvan is dat ik wat kilo’s kwijtraak. Het zou dus kunnen dat ik gaandeweg het jaar wel wat naar de coupeuse moet brengen. En als het nodig is vanwege de kledingmaat, ‘mag’ ik van mezelf ook iets laten maken door mijn coupeuse. 

Wil jij ook duurzamer leven, dan hier nog een paar kledingtips voor jou:

  • Van Gera van den Berg leerde ik dat je de kleding die je gedragen hebt, of gewassen en weer terughangt, het beste met de hangertjes naar dezelfde kant kunt hangen. Dan zie je na een aantal maanden vanzelf welke hangertjes de andere kant ophangen. Het helpt je bewust te worden hoeveel of hoe weinig kleding je in de praktijk draagt.
  • Kijk eens wat jouw favoriete jurkje is en probeer daar zoveel mogelijk variaties mee te maken. Je sieraden kunnen zo’n jurkje een heel andere uitstraling geven, maar ook de vesten die je hebt, of het jasje of je sjaals.

Enne… misschien kunnen we wel een keertje een kledingruilparty organiseren. Want wat de een niet graag draagt, wordt voor de ander misschien wel dat favoriete kledingstuk.

Succes en lieve groet,

Carolien

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

Beeld dankzij Sjanine Fotografie in opdracht van Hair By H.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *