ACTIEF BESPAREN MET AAD

Rijk leven willen we allemaal.  Maar hoe definiëren we ‘rijk leven’? Een leven vol reizen, een leven vol mensen om je heen of een leven met een goede baan? Adrianne Hooimeijer gaat de uitdaging aan om rijk te leven met een klein budget. In haar boek Actief besparen met Aad neemt ze ons mee in haar levensstijl.

IK DENK WEL DAT IK HET KAN

Ze beschrijft haar boek zelf als ‘ naslagwerk voor het maken van goedkope cadeautjes, het koken van low budgetrecepten of het verwerken van restjes’. Ze ging zelf de uitdaging aan om vijftig euro per week te besteden aan boodschappen. En ze woont niet alleen; samen met haar man en (destijds) twee kinderen ging ze deze uitdaging aan onder het motto: ‘ Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

MANKRACHT

Wat als je driftig een cake aan het bakken bent en er een theedoek verstrengeld zit tussen de tandwielen? Dan kan je naar Bol.com surfen en morgen een nieuw exemplaar in huis hebben, maar je kunt ook een oproepje op Facebook zetten en je man aan het werk zetten. Dat laatste deed Adrianne. Dat bespaarde haar weer mooi zestig euro, oftewel; een ruime week aan boodschappengeld.

DE SCHAAR ERIN

In huize Hooimeijer werd een instructiefilmpje ‘haar knippen’ opgezet. Ook kwam de schaar tevoorschijn ging Adrianne aan de slag. Anderhalf uur later was haar man Peter geknipt en wel. Zo schrijft ze bescheiden dat ‘het er toonbaar uitzag’, maar de volgende dag vroeg haar broertje of Peter naar de kapper was geweest. Dat was een flinke opsteker; de schaar hoefde niet in de kast te blijven liggen. Daar bleef het niet bij; naast dat ze leerde om haren te knippen, ging ze ook aan de gang met  elektra. Over powervrouwen gesproken.. Met Peter naast haar die instructies gaf, begon ze koperdraad te knippen.

NEE IS MEER DAN OKÉ

Volgens Adrianne begint besparen met een NEE-NEE-sticker. Dat bespaart wel vierendertig kilo folders per jaar in huis. ,, We dachten echt dat we goed bezig waren, want het oudpapier werd ingeleverd ten bate van het goede doel en leverde op dat moment maar liefst zes cent per kilo op. Ineens ging de knop om. Wat? Maar zes cent per kilo? Dus moet ik wel 100 kilo verzamelen voor een ‘gift’ van zes euro?!” Een gift overmaken leek haar een beter idee.

VAN RUILEN KOMT GEEN HUILEN

Een persoonlijk favoriet die hier geldt; delen of ruilen. ,, Voor mij is een duidelijke ervaring dat ruilen niet alleen voordelig is, maar dat het ook een meerwaarde heeft, omdat je hiermee een situatie creëert die aan twee kanten veel voldoening geeft!” Een tip die Adrianne ook meegeeft, is een Facebookpagina waar producten gratis worden aangeboden of geruild kunnen worden. Zoek bijvoorbeeld op ‘weggeefhoek’, ‘vraag en aanbod’ met je plaats of postcode erbij, dan heb je zomaar iets te pakken. Toen ik op kamers zat, had ik mijn halve inboedel aan deze pagina’s te danken. Likje verf erover en een meubelstuk ziet er uit als nieuw. Of als vintage hip.

DE KUNST VAN HET VOLHOUDEN

Hoe houd je besparen nu lang vol? Het kan leuk zijn voor een paar weken of een paar maanden, maar hoe houd je jezelf scherp op dit gebied? Adrianne geeft als tip: ,, Kijk naar de besparing per jaar en niet naar de besparing per keer. Of kijk zelfs naar de besparing in tien jaar.”

Wil je meer lezen over duurzaam leven? Neem dan een kijkje op de blog van Adrianne of lees meer over haar boek.

TEKST HANNA KATER // BEELD CAREL SCHUTTE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *