VROUW MET EEN MISSIE

,, Toen ik journalistiek studeerde, had ik niet een bepaald toekomstbeeld voor ogen. Dat ontstond wel voor bepaalde opdrachten die we maakten. We moesten voor een opdracht een scenario schrijven met betrekking tot onze dromen.

Ik heb vijf scenario’s geschreven. Een meidenblad was één van de scenario’s. ” Waar Eline Hoogenboom toen droomde van schrijven over het koningshuis, ging ze een andere richting op. Na haar studie werkte ze op de afdeling communicatie voor Youth for Christ. Vervolgens was ze jongerenwerker voor dezelfde organisatie. Daarnaast zette ze het christelijke meidenblad Huis van Belle op. ,, Vorig jaar ben ik gestopt met Huis van Belle en daarna verdergegaan met mijn eigen bedrijf. Mijn missie is het bemoedigen van meiden en vrouwen om niet perfect te leven.” Deze missie komt in haar werk  als creatief adviseur veel terug. Zo is ze o.a. hoofdredacteur van Sestra mama, helpt ze vrouwelijke ondernemers met hun bedrijf en was ze actief voor Lume. Inmiddels is ze druk bezig met het schrijven van een boek en heeft ze Villavie opgericht. 

Met het platform Villavie ondersteunt Eline andere vrouwen. Zo deelt ze haar twaalf levenslessen in het praktische, psychologische boek dat in mei verschijnt. ,, Juist genade is een boodschap die we ontzettend nodig hebben in deze tijd. De naam Villavie staat voor huis van leven.”

EVEN WEG 

Terwijl Eline andere vrouwen coacht over Instagram, gaat de knop soms ook even om. Wanneer het zomer is bijvoorbeeld, dan is Eline een aantal weken offline.  Hoe ervaart ze het uitdragen van haar missie op een mediakanaal dat vaak om perfectie lijkt te draaien? ,, Dat vind ik ingewikkeld. Instagram is een platform dat om mooie plaatjes vraagt. Soms vraag ik me ook af of het altijd goed is om foto’s van jezelf te plaatsen. Op een of andere manier ga je toch op zoek naar bevestiging.” Ook benoemt ze dat het volgens haar niet goed is om veel online te plaatsen. ,, Kijk erdoor heen, er zijn bepaalde dingen die ik ook bewust niet kan delen. Toch verkijken we ons op elkaar.” Eline krijgt veel reacties van andere vrouwen, waar ze graag op ingaat. ,, Soms is het tof en veel. Ik ben enorm van het begrenzen. Continu aanstaan is een risico, ook voor je ontspanning.” Zo heeft ze gescheiden telefoons en gebruikt ze Instagram alleen op haar werktelefoon. Volgens Eline hoort beperken wat er binnenkomt ook bij ondernemen. ,, In het weekend leg ik dat toestel weg. Als je ‘m bij je houdt, is de verleiding groot om toch te gaan kijken.”

KRACHTIG VOORBEELD 

Wanneer ik haar vraag over de rol van de vrouw in het gezin, reageert Eline vurig. ,, Ik vind het eigen geld verdienen niet het allerbelangrijkste, hoewel zeker een onderdeel, maar veel meer: dat je als vrouw trouw blijft aan jezelf en jezelf ontwikkelt en je niet automatisch overgeeft aan de zorg voor je gezin en geen tijd voor je eigen ontspanning of ontwikkeling hebt.  Dat is ook een stukje karakter; ik hecht waarde aan mijn vrijheid. Als je een gezin hebt, vind ik dat een gedeelde verantwoordelijkheid. Zo heb ik met mijn partner een eerlijk gesprek over de verdeling voor de zorg van ons kind gehad, zeker niet vanuit het idee dat de vrouw voor de kinderen moet zorgen.” Zo benoemt ze dat perspectief een belangrijk thema is. ,, Ik vind mijn moeder een krachtig voorbeeld. Ze deed allerlei vrijwilligerswerk. Moederschap is niet mijn enige doel, ik vind het belangrijk dat moeders aan hun kinderen laten zien dat ze hun ontvangen talenten gebruiken.” Ze vindt het belangrijk dat de jonge vrouw leert nadenken over de keuzes die ze maakt. ,, Als je dat helder hebt, hoef je niet eindeloos te blijven zoeken naar wie je bent. Zo ontstaat er ruimte om er voor anderen te zijn in plaats van met jezelf bezig zijn. We hebben de keuze om bijvoorbeeld een studie aan te pakken, daar mogen we gebruik van maken.”

CONTRAST

,, Naast alles wat we doen is het zo belangrijk dat we ons focussen op God. Het gaat uiteindelijk niet om wat er op aarde gebeurt, maar om de vervulling die we in God vinden. Daarin wil ik een stem zijn.” Ook in het boek Not so perfect dat ze schreef, behandelt ze dit thema. ,, Nu ik moeder ben geworden en een mooie relatie met mijn man mag hebben, ben ik genade nog dieper gaan voelen. Ik zie het als genade dat ik dit mag ontvangen. Ik heb ook nare relaties gehad, mijn situatie had heel anders kunnen zijn.” In haar boek Not so perfect kon de lezeres foto’s van Eline bewonderen. Waarom ze hiervoor koos? ,, Ik verwachtte dat het een soort herkenning ging geven. In mijn toon van schrijven ben ik voor de lezeres als een oudere zus.” Ze kreeg wel eens de reactie: ‘ Je staat er lekker mooi op.’ Dit kon Eline goed begrijpen. ,, Het blijft een struggle. Ik houd van mooie plaatjes, maar het zegt niets over hoe gebroken iemand van binnen is. 

Kijk hier voor meer informatie over het boek Villavie of over Eline en haar werk. 

TEKST HANNA KATER // BEELD MEREL SMIT FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *