KEUZEHULP BIJ ORGAANDONATIE

Voordat ik wat wil vertellen over orgaandonatie, wil ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Eva Pouw, ik ben 17 jaar oud en woon heerlijk buitenaf in Beemte-Broekland. De NPV heeft mij gevraagd een stukje hierover te schrijven. Omdat ik betrokken ben bij NPV – Zorg voor het leven en dit een belangrijk onderwerp vind, wil ik deze uitdaging graag aan gaan. Want per 1 juli 2020 gaat de nieuwe wet in: je bent automatisch donor als je niets aangeeft in het donorregister. Het is daarom echt goed om de keuze gemaakt te hebben. Het is een heftig onderwerp; daarom wat meer informatie zodat je er hopelijk wat aan hebt.

MET EEN BIDDEND HART

Ook ik heb veel nagedacht over orgaandonatie. Ik word immers bijna 18 en ook dan moet ik een keuze maken. Ik geloof ook dat je dit (zoals alles) met een biddend hart moet doen. Toch is het ook goed om er wel het nodige van af te weten. De NPV heeft hiervoor een speciale keuzehulp gemaakt. Deze keuzehulp ‘Orgaandonatie’  is niet sturend naar een ja of een nee, juist niet! Natuurlijk kan je zelf wel zeggen dat je voor of tegen bent. Maar christenen maken allemaal verschillende keuzes. Er is ook geen goede of slechte keuze!

KIEZEN 

Zelf vind ik het ook lastig, Wij hebben onszelf niet gemaakt, dat heeft God gedaan. Toch heeft God ons ook kennis gegeven dat we organen kunnen doneren en dat het (vaak) goed gaat. De grens hier tussen is lastig en iedereen trekt hierin een andere grens. In Romeinen 14:8 staat: ,, Want als wij leven, leven wij voor de Heere en als wij sterven, sterven wij voor de Heere. Of wij dan leven of sterven, wij zijn van de Heere.” Als ik dit gedeelte lees denk ik ja, we leven voor God, Hij bepaalt. Orgaandonatie is dus niet verplicht. En in vers 12 staat: ,, Zo zal dan nu ieder van ons voor zichzelf rekenschap geven aan God.” We hebben natuurlijk onze vrije wil, en hoe mooi is het als we onze naaste een langer leven kunnen geven? Of je nou in God gelooft of niet: extra genadetijd, extra tijd om mensen op Jezus te wijzen? Dat vind ik mooi. 

Ben je er ook over aan het twijfelen, dan raad ik echt de NPV-keuzehulp ‘Orgaandonatie’ aan. Je wordt niet naar een ja of nee geleid, maar je krijgt heel veel relevante informatie die je kan helpen bij het maken van een keuze. Ook vertellen mensen die zelf een donororgaan hebben gegeven of ontvangen over hun ervaringen en twijfels.

‘Wat ik van orgaandonatie vind?! Een vraag waar je misschien nog nooit echt een antwoord op hebt gegeven. De NPV-keuzehulp ‘Orgaandonatie’ kan jou helpen om een keuze te maken over dit belangrijke thema. In de keuzehulp komen zowel voor- als tegenstanders van orgaandonatie aan het woord, samen met deskundigen die veel weten over bijvoorbeeld het stervensproces. Maar je gaat ook zelf aan de slag door middel van testjes, ervaringen en opdrachten. Wat weet je bijvoorbeeld van de donatieprocedure? Mag je nog wel doneren als je ernstig ziek bent? Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie? En hoe verhoudt naastenliefde zich tot orgaandonatie? Wat betekent hersendood? Allemaal vragen die aan bod komen. Zo ontdek je wat jij belangrijk vindt. Maak de keuzehulp gratis en op jouw moment. Heb je nog persoonlijke vragen over orgaandonatie? Dan is de NPV-Advieslijn voor jou beschikbaar.’

Dit artikel is in samenwerking met NPV – Zorg voor het leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *