NESTELDRANG

Nesteldrang, dat krijgen vrouwen tijdens hun zwangerschap. Mijn vrouw is daar dus te nuchter voor. Ondertussen zitten we op week 37 en er is geen spoor van nesteldrang te vinden. Tot ik die ochtend beneden kom en er een koffer bij de deur klaarstaat. Mijn vrouw zit aan de keukentafel ijverig op een blaadje te pennen.

Voorzichtig loop ik naar haar toe en kijk vertwijfeld naar haar. De wilde en onrustige blik in haar ogen doen mij vermoeden dat de bevalling zojuist begonnen is. ‘Doet het echt zoveel pijn als ze zeggen?’ vraag ik voorzichtig. Haar hoofd schiet omhoog en ze kijkt me doordringend aan. ‘Wat doet pijn?’ roept ze. Oei blijkbaar heb ik ze verkeerd benaderd. ‘Zal ik de koffer alvast in de auto zetten?’ vraag ik zo lief mogelijk. Ze kijkt me verbaast aan en zegt: ‘Nee, natuurlijk niet. Ik heb hier een lijstje voor je en dat moet allemaal nog gebeuren voordat ik ga bevallen!’ Aha nesteldrang is aangekomen en, aan mijn vrouw te zien, niet van plan op korte termijn weer weg te gaan. Hoe erg kan het zijn, toch? Het huis stofzuigen, stof van de kasten en even de vuilnisbak aan de weg zetten. En toen kreeg ik het lijstje in mijn handen gedrukt. Badkamer, keuken, kinderkamer, slaapkamer volledig soppen en boenen. Zonnescherm ophangen, volledige studio aan de buitenzijde verven en nog een aantal van dat soort aanbevelingen. Ik begin spontaan te lachen. ‘Luister schat, als jij denk dat ik al deze dingen gedaan krijg voordat…’ dan zie ik de blik in haar ogen die ondubbelzinnig aangeeft dat ze heel serieus is over haar lijstje. Snel pak ik de pannenlap die op dat moment binnen handbereik ligt en begin ijverig een keukenkastje te boenen, terwijl ik mijn vrouw onderdanig, bang en zielig aankijk. Ze lijkt door te hebben hoe serieus ik haar neem en de sfeer klaart weer iets op. En zo ben ik de opvolgende weken hard aan het zwoegen in en buiten het huis om alles op orde te hebben voordat de baby zich aanmeldt. Want je moet er niet aan denken dat je thuiskomt met je kersverse baby en deze een verkeerde indruk van zijn of haar thuis krijgt. Wie weet hoeveel kinderen met gedragsproblemen voortgekomen zijn een verkeerde eerste indruk. Een niet geverfde studio kan zomaar resulteren in een kind met eetproblemen en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Dit is het negende deel in de serie columns van Maarten Verloop waarin
hij beschrijft hoe hij met zijn vrouw toegeleefd heeft naar de geboorte van hun
eerste kind. De komende weken verschijnt er wekelijks op deze plaats een deel
uit deze serie.

Beeld dankzij Anne Wil van de Waal. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *