HSP? DOE ER JE VOORDEEL MEE!

We worden soms platgegooid met termen als hoogsensitiviteit, HSP en hooggevoeligheid. Bij iedereen roept het bepaalde associaties op, maar wat als je het nu gaat vertalen in praktische handvatten? Daar weet Margreet Bronk wel raad mee. In haar HSP Academie geeft ze praktische tips voor de HSP-er. Of beter: de leergierige cursist die open staat voor ontwikkeling en benieuwd is naar de balans tussen actie en rust. 

Voor ik wat lessen met je deel die ik heb meegekregen van de Academie, geef ik je eerst een overzicht van de cursus. Deze is online te volgen en bestaat uit zes modules. Een les over hoogsensitiviteit in het algemeen, prikkels, emoties, communicatie, planning en werk. Bij elke module vind je videomateriaal en maak je de bijbehorende opdrachten uit het werkboek. Het werkboek kan je per module printen. 

PLANING IN DE SOEP

Met plannen heb ik al jarenlang een haat- liefdeverhouding. Momenten dat de schrik me om het hart slaan omdat ik ontdek dat ik een dubbele afspraak heb, zijn niet zeldzaam. Als streef ik ernaar dat ze steeds zeldzamer worden. En dat lukt steeds beter moet ik je meegeven. Een gouden tip van Margreet is: gebruik een papieren agenda. Je telefoon heb je altijd bij de hand, waardoor een afspraak snel gemaakt is. Klinkt handig, maar is dat het ook? Niet bepaald volgens Margreet. Een papier agenda geeft je nadenktijd voor je een afspraak maakt en geeft je een overzicht van de hele week. 

Nog een handige tip: plan realistisch. Vaak beginnen we ijverig onze taken in de plannen, waardoor de uitvoering wat tegen kan vallen. Daardoor heb je alsnog geen voldaan gevoel na een nuttige dag. Cynthia Schulz vult hier aan toe in een bonusvideo van de academie dat je voor het plannen van je taken een handige app kan gebruiken: Toggel. Zo leer je realistisch plannen.

PRIKKELBAAR

Het woord prikkels geeft me wat allergie. Gelukkig herkent Margreet dit ook, alleen heeft ook zij nog geen synoniem gevonden voor dit woord. We hebben prikkels wel nodig. De een is echter gevoeliger voor prikkels dan een ander. Ze vergelijkt het met een glas water; deze moet niet overstromen. Het glas moet halfvol zijn. 

JA- KNIKKERS

Je herkent het vast wel; je krijgt een vraag waar je geen raad mee weet. Vanbinnen roepen de radars ‘nee’, maar je hoort jezelf antwoorden met een ‘ja’. Wat maakt dit je ja nog waard?  We willen graag leuk gevonden worden. Vaak zijn we geneigd om te denken dat we egoïstisch zijn als we ergens nee op zeggen, maar als we altijd maar ‘ja’-zeggen maakt dit onze ‘ja’ ook minder waard. Mensen gaan al verwachten dat je het doet, waardoor hun vraag bijna geen vraag meer wordt. Eerder een verwachting die ze uitspreken. Hoe kan je hier nu aan werken? Door bijvoorbeeld te reageren: ,, Leuk dat je het me vraagt! Kan ik er even over nadenken?”  

Wil je meer weten over de Academie van Margreet? Neem dan hier een kijkje. Tot 27 maart kan je 15% korting krijgen op de Academie door de code ‘korting15’ te gebruiken.

10 thoughts on “HSP? DOE ER JE VOORDEEL MEE!

  1. Hello there, I discovered your site by means of Google whilst looking for a comparable matter, your web site got here up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  2. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.|

  3. I think this is among the most significant info for me.
    And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is ideal, the articles
    is really excellent : D. Good job, cheers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *