EMOTIES DE BAAS

Emoties zijn mooi en fijn, maar soms ook moeilijk en oncontroleerbaar. Als je hoogsensitief bent, zoals ikzelf en de mensen die ik coach, neem je al snel emoties en gevoelens van anderen over. Dat betekent dat je voelt wat zij voelen. 

Het is altijd belangrijk dichtbij jezelf te blijven. Dat klinkt makkelijk gezegd en misschien wat cliché, maar wel de waarheid. Als je emoties overneemt van iemand ben je met de ander bezig en niet met jezelf. Het klinkt alsof je dan maar egoïstisch moet worden, maar dat is het niet. Emoties van een ander overnemen helpt niet, niemand heeft er wat aan. Het kost je zelfs alleen maar wat. Je kunt je eigen identiteit erin verliezen, omdat je denkt dat het jouw emoties zijn. Het kost je energie omdat je iets draagt wat je niet hoeft te dragen. De ander heeft die emoties ook gewoon nog steeds. 

Bij jezelf blijven betekent dat je je bewust bent van je eigen gevoelens en dat je die van een ander zo min mogelijk toelaat. Je kunt een ander zijn emoties wel horen en beantwoorden, maar ze mogen wel bij die ander blijven.

Hoe doe je dat dan, bij jezelf blijven? Je kunt je voorbereiden op het binnenkrijgen van emoties. Stel je voelt dat je gespannen bent om ergens heen te gaan, of je weet dat je naar een plek gaat waar weleens veel emoties zouden kunnen zijn (denk aan een bruiloft of begrafenis), dan kun je jezelf vooraf al wat vragen stellen: waar ga ik heen, wat voor soort ruimte is dat, wie ga ik ontmoeten, wat is er te eten en te drinken, wat voor sfeer zal er zijn en waar zie ik tegenop? 

Door in je hoofd al een praktisch scenario te maken heb je meestal de helft van je spanning of stress al weggenomen. En op het moment dat je op de locatie bent, overkomen de dingen je veel minder. Dit is een van de manieren om jezelf te beschermen en om meer jezelf te kunnen zijn in situaties. Ook fysiek zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen de emoties van anderen.

Het kan nu een nadeel lijken om de emoties van een ander over te nemen. Maar zijn er ook voordelen? Wat ik vaak hoor is dat vrouwen het een voordeel vinden dat ze anderen aanvoelen en kunnen helpen. Dat is onwijs mooi en fijn om te doen. Pas daarbij wel op dat je ook hier niet jezelf in verliest. Want wil je echt de ander helpen, of kun je eigenlijk zelf het leed van een ander niet aan en is dit je manier om daarmee om te gaan?

Wat ik ook een voordeel vind van het overnemen van emoties, is dat je ook kunt schakelen. Stel je voelt je niet happy door een gebeurtenis, dan kun je gezellige muziek opzetten, een comedy kijken, iets luchtigs lezen en dan ben je er vaak zo weer uit 😊

Wil je meer weten over het omgaan met onder andere emoties en prikkels? Afgelopen januari heb ik de HSP Academie geopend waarin je 6 modules doorloopt met video’s en opdrachten. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de modules.

Beeld: Hair By Hannah.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *