HIJ WANDELDE MET GOD

Als je het lijstje van geloofsgetuigen in Hebreeën 11 leest, zie je ook Henoch in het rijtje staan. In de Bijbel kan je niet veel over hem terugvinden. Toch is hij een van de geloofsgetuigen geworden. Wie was deze man? Wat kan jij van hem leren?

Henoch wandelde met God

Je komt Henoch tegen in Genesis, in het geslachtsregister. Een lange opsomming van mensen. Stiekem vind ik het saai om zo’n lijst te lezen. Ik heb al snel het idee dat het overbodig is. Je leest toch liever zo’n spectaculair verhaal van de tien plagen in Egypte, of Elia op de berg Karmel. Of Jezus, Die mensen geneest. 

Toch denk ik dat zo’n rij namen er niet voor niets staat. Neem bijvoorbeeld Henoch, er staat bij zijn naam dat hij ‘wandelde met God’. Dat vind ik best bijzonder, omdat er voor de rest alleen maar namen en leeftijden staan. Maar bij Henoch staat dit er specifiek bij. Zijn naam alleen al, trouwens. Het betekent ‘de toegewijde’. Henoch was toegewijd aan God en dat zag je aan hoe hij door het leven ging. Met God naast zich. 

Ik weet niet hoe jij wandelen met God voor je ziet, maar ik vind het lastig om daar een beeld van te vormen. Adam wandelde ook met God, in het paradijs. Dat zou ik ook wel willen, met God optrekken en met Hem praten. Zoals je soms een eind gaat lopen met een goede vriend of vriendin en praat over het leven of de dingen waar je mee bezig bent. Zo zie ik wandelen met God voor me. Maar het lijkt tegenwoordig zoveel lastiger. Ik denk trouwens dat je ook nu nog met God kan wandelen en het leven samen met Hem door gaat. Dat je weet dat Hij naast je is en dat Hij die Vriend is met Wie je alles kan bespreken.

Maar hoe dan? Pas kwam ik erachter dat ik God vaak niet hoor en dat Hij voor mij vaak zo ver weg lijkt. Ik geef Hem dan vaak de schuld, want ik zoek Hem toch? Ik lees toch in de Bijbel, ga naar de kerk en bid. Waarom lijkt het dan alsof Hij niet naast me is? Herken je dat? Pas had ik zo’n moment. Dat ik er niets meer van snapte en boos werd op God. Waar is Hij als het lastig is? Waar is Hij als je Hem nodig hebt? Wat nou wandelen met God?    

“Dan lijkt de hemel soms van koper, geen gebed komt er doorheen..” 

(Als het leven soms pijn doet, Reni & Elisa)

Henoch was toegewijd aan God, zijn leven was gericht op Hem. Als ik naar mijn leven kijk dan moet ik toegeven dat ik niet zo toegewijd ben. Dat ik vaak gericht ben op mijzelf en helemaal niet op zoek ben naar God. Dat ik de tijd niet neem om naar Hem te luisteren en met Hem bezig te zijn. Pas als het dan moeilijk wordt, vraag ik me af waar Hij is. In dat geval kan ik veel van Henoch leren..

De onbekende Henoch 

Het valt me op dat er zo weinig over Henoch beschreven staat, maar dat hij wel één van de geloofsgetuigen is. Hij wandelde met God en God nam hem weg. Net als Elia. Hoe het bij Henoch ging weet ik niet. Maar God nam hem weg, omdat Hij God ‘behaagde’. Hij is nu bij God, waar hij Hem toegewijd mag zijn.

Ik vind dat onbekende van Henoch best wel een bemoediging. Soms denk ik je als christen heel erg in beeld moet zijn. Dat je op de voorgrond moet staan om mensen iets van God te laten zien. Maar ik zie Henoch als een soort ‘stille getuige’. Blijkbaar hoeft niet iedereen zoals Petrus vooraan te staan in het geloof of grote dingen te doen zoals Paulus. Geloven, wandelen met God, kan en mag ook wat meer op de achtergrond. Ook dan kan je God laten zien. 

Hoe onbekend Henoch voor ons misschien is, hij is bekend bij God. Dat geldt ook voor jou. Misschien voel je je alleen en verloren in deze wereld. Maar dan mag je weten dat jij bekend bij God bent. 

“Nog voordat je bestond, kende Hij je naam.” (Kom tot de Vader, Opwekking 599)

“Door het geloof werd Henoch weggenomen, opdat hij de dood niet zou zien. En hij werd niet gevonden, omdat God hem weggenomen had. Voor zijn wegneming kreeg hij namelijk het getuigenis dat Hij God behaagde.” – Hebreeën 11:5

TEKST PAOLA VAN VEENENDAAL // BEELD LONIEKE WAAYENBERG

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *