AMBACHTELIJKE HOEDEN

Ze zou eigenlijk een jaar naar het buitenland gaan met haar echtgenoot, maar uiteindelijk keerde het stel na acht jaar weer terug op Nederlandse bodem. In Engeland deed Daphne veel ervaring op als hoedenmaakster, een passie die ze in Nederland verder oppakt.

Kleding kopen, daar was Daphne altijd al dol op. De modewereld kon haar echter ook eindeloos fascineren. ,, Ik wist nooit of ik in dat wereldje zou passen, maar in Engeland heb ik het gewoon geprobeerd. En het is me gelukt.”,, Zo begon ze met een brede opleiding in de mode, waar ze kennis maakte met hoeden en alles wat daarbij komt kijken. Gefascineerd door deze ambacht besloot Daphne om de opleiding Millinery te volgen. ,, Mijn man moest voor zijn werk in Engeland zijn, waardoor ik de mogelijkheid had om iets nieuws aan te grijpen. Millinery houdt eigenlijk alles wat te maken heeft met hoeden maken in.” Zo kwam er bijvoorbeeld aan bod welke textieltechnieken of ontwerpen toe te passen zijn. Vooral het traditionele aspect van de opleiding sprak Daphne aan. ,, Hoeden worden gemaakt op een mal, waar tegenwoordig veel mallen van piepschuim voor gebruikt worden. Op de Kensington & Chelsea College werd ons ook geleerd hoe je een houten mal kan maken, die met name vroeger veel gebruikt werden.” Hoeden maken is volgens haar echt een ambacht. ,, Een traditioneel beroep waarbij je technieken die al jaren worden gebruikt modern in kan zetten.”

UITSTAPJE NAAR NYC

Tijdens haar opleiding liep Daphne stage bij Bundle MacLaren Millinery, waar ze naast de ambacht ook veel leerde over de commerciële kant van de hoedenwereld. ,, Nadat ik in Engeland een tijd heb gewerkt, kreeg mijn man een aanbod in New York. Ik wilde graag een uitstapje, maar lekker aan de gang gaan in die stad leek me ook wel wat. Daar heb ik in een hoedenzaak gewerkt die naast een bruidenzaak gevestigd is. Toen hebben we voor een actrice een heel speciale sluier mogen maken waarin we haar initialen geborduurd hebben. Toen de sluier eenmaal af was, vond ik het heel onrealistisch om het op foto’s te zien in tijdschriften over beroemdheden.” Na het Amerikaanse avontuur verhuisde het stel weer terug naar Engeland, waar ze hoofd werd van een hoedenstudio. Na een aantal jaar vol plezier begonnen Daphne en haar man de Nederlandse bodem toch te missen. ,, Ik ben dankbaar voor de ervaring die ik opgedaan heb in Engeland, iets wat ik graag mee terug nam naar Nederland.”

GA TOCH FIETSEN

Inmiddels voelt de hoedenmaakster zich helemaal de toerist in Nederland. ,, Sinds we sinds december terug zijn, zijn we het land weer aan het herontdekken. Het voelt weer als thuis, maar ik vind het heerlijk om uitstapjes te maken in Nederland. En ik kan weer veilig fietsen! In Engeland vond ik het best eng om te fietsen, het verkeer lijkt daar minder ingesteld op fietsers dan hier.”

De hoedenmode in ons land was nog vrij onbekend voor Daphne. ,, De eigenaresse van Nelly’s in Alblasserdam kon me veel vertellen over de hoedenmode in Nederland en vroeg me een collectie te maken. Ik zie dat er veel vraag is vanuit bruiden die een hoed willen, ook ben ik bij Hengeveld op bezoek geweest.” Het valt haar op dat er veel wordt gelet op het koningshuis als het gaat om hoedenmode. In Engeland maakte ze hoeden voor het Britse Koningshuis, ervaring die nu goed van pas komt. ,, Ik zie geen onderscheid in klanten, elke klant die naar mij toe komt vind ik bijzonder. In elke klant zie je de waardering weer terug, dat geeft mij voldoening in mijn vak.” Wat Daphne als ondernemer belangrijk vindt, is oprechtheid. ,, Je moet jezelf niet verliezen in het ondernemen, hoeden maken vind ik een vorm van creatieve kunst. Ik vind het belangrijk dat de klant en ik samen blij worden van het eindresultaat. Het moet niet zo zijn dat je maar aan het verkopen bent om het verkopen, je vertelt een verhaal door middel van een hoed.”

AAN DE THEE

Haar werkdagen zijn heel verschillend, al is er één wezenlijke prioriteit die in de ochtend niet overgeslagen mag worden; een goede kop thee. ,, In de ochtend heb ik meer rust in mijn hoofd, dus dan sla ik aan het schetsen en zoek ik verschillende stoffen bij elkaar. In de middag ben ik lekker op dreef, dus dan ga ik hoeden maken.” Als er een nieuwe klant arriveert, gaat Daphne er rustig voor zitten en gaan ze samen op zoek naar een passende hoed. ,, In een hoed zie je vaak een stukje persoonlijkheid terug. Mensen kijken eerst naar het gezicht, dus een hoed is opvallend. Het is daarom belangrijk dat een persoon zich comfortabel voelt in de hoed.”

Wil je meer zien en lezen van Daphne? Neem dan een kijkje op haar site.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *