KANJER IN KOEKJES

Toen Monica na haar opleiding in de apotheek ging werken, begon het te borrelen vanbinnen. ,, Hoe langer ik er werkte, hoe meer ik merkte dat ik medicijnen ging zien als troep. Ik wilde preventief aan de gang; door bijvoorbeeld meer te leren over gezonde voeding.” Zo legt Monica uit dat je voeding kan toepassen in plaats van een medicijn. Inmiddels studeert ze voeding en diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. 

LEKKER SNOEPEN

,, Pas had ik een les over maagverkleiningen, dat vond ik heel heftig om te zien. Waar er normaal twee tot drie liter in een maag past, wordt deze nog kleiner gemaakt tijdens de operatie. De patiënt moet daarna hele kleine porties gaan eten, terwijl hij of zij dat niet gewend is. Daarna rest er nog overtollig vel dat weggehaald moet worden. Een operatie als deze heeft een grote impact op je leven.” Gepassioneerd vertelt Monica over de impact van goede voeding. ,, Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht! Deze studie past heel goed bij mij. De kennis die ik opdoe, kan ik inzetten om anderen te helpen.” Het eerste jaar van haar studie probeerde Monica heel gezond te eten, maar de praktijk bleek nog best lastig. ,, Af en toe heeft de mens even ongezonde dingen nodig.” Zo let Monica op haar maaltijden, ze vindt het belangrijk dat haar basis gezond is. ,, Ondertussen snoep ik wel, maar dat geeft me tegelijkertijd weer wat begrip voor als ik mensen moet behandelen.” 

AAN DE GROENVOER 

Als ik aan de studie voeding en diëtetiek denk, zie ik vooral veel groene lunchpakketten voor me. Is de praktijk ook zo? Monica: ,, Er is een deel van de studenten dat veel naar de sportschool gaat en altijd een maaltijd meeneemt vol gezonde voedingsstoffen.” Relativerend voegt ze toe: ,, Er zijn er ook bij die een croissantje meenemen. Feit is wel dat hoe verder je de studie doorloopt, hoe gezonder groepsgenoten gaan leven.” In haar studie komen ook vakken als wetgeving, etikettering, onderwijskwaliteit en marketing aan bod. ,, Van tevoren had ik voorgenomen om allerlei facetten van de studie te gaan onderzoeken. Zo ben ik er achter gekomen wat mij het meeste aanspreekt: ondernemen. Op school worden we gestimuleerd om onszelf te onderscheiden. Zo kan je je eigen baan creëren.” 

VEGAN 

Monica kreeg de mogelijkheid om een eigen product te gaan ontwikkelen. ,, Ik houd heel erg van koekjes, dus ik wilde iets gaan ontwikkelen in die richting. Alleen de gezonde variant, die toch ook heel lekker is.” Tijdens het ontwikkelen van haar product heeft ze een minor ondernemerschap gevolgd in Amsterdam, waar ze met andere studenten druk kon brainstormen over haar product. ,,Het uiteindelijke product is een koekje , die mensen kunnen delen. Deze ontwikkel ik zelf in een professionele keuken. Ook is het product vegan, wat vooral in Amsterdam een belangrijk aandachtspunt is.” Zo is de roomboter bijvoorbeeld vervangen door olijfolie en zitten er meer onverzadigde vetten in het product. Of christenen ook bezig zijn met veganistisch of vegetarisch eten? Dat valt volgens Monica wel mee. ,, Onderzoekers wijzen ons erop dat één keer per week vlees eten het beste is. Ik vind het een stukje rentmeesterschap om hierop te letten als christen. Op school voeren we nu een onderzoek uit naar consumeren waaruit blijkt dat veel mensen meer eten dan ze nodig hebben. In de Bijbel wordt benoemd dat eten een bijzaak is, als ik naar mijn eigen leven kijk, lijkt het soms meer op een hoofdzaak.” 

Monica weet duidelijk wat ze wil als haar studie erop zit. ,, Dan wil ik gewoon lekker aan de bak. Ik kijk er naar uit om te gaan werken in combinatie met mijn eigen bedrijf.”

Meer informatie over de koekjes van Monica? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER // BEELD RONJA BOSSEN

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *