WAAR GELUK BEGINT

,, Reclamespotjes op tv doen grootse beloften: Ben je op zoek naar geluk? Koop onze handcrème. Behoefte aan vreugde? Slaap op dit matras. Wil je graag genieten? Eet bij dit restaurant, rijd in deze auto, draag deze jurk. Bijna elke commercial of advertentie maakt gebruik van iemand die er dolblij uitziet, zelfs al gaat het om een product tegen schimmelinfecties of aambeien. Vóór het gebruik van de zalf kijkt de hoofdpersoon moeilijk, maar daarna is hij of zij het toonbeeld van vreugde. Vreugde en geluk. Iedereen hunkert ernaar.” Zoeken we geluk op de goede plek? Wat geeft nu het felbegeerde geluk waar we allemaal naar zoeken? Max Lucado leerde mij lessen over geluk die ik graag met je deel.

WE HEBBEN ELKAAR NODIG

Dat wij zoeken naar geluk, is niet iets buitengewoons. Het is iets heel menselijks. Max Lucado deelt in zijn nieuwe boek Waar geluk begint dat er in de Bijbel meer dan 2700 teksten te vinden waarin woorden voorkomen als vreugde, geluk, blijdschap, genieten, gelach, verrukking, feest, zegen en gejubel. Wanneer heb jij gelachen? Of zoveel blijdschap gevoeld dat je het liefst een vreugdedansje uitvoerde? Waarschijnlijk was dat nadat je in verbinding stond met een ander. Wanneer je iemand kon dienen, vergeven of bemoedigen. Of wanneer de ander iets moois voor je maakte, je een dikke knuffel gaf of iets liefs tegen je zei. We hebben elkaar immers nodig om gelukkig te zijn.

Soms kan de ander ook juist veroorzaken dat er ergernis op komt borrelen. Dit vergelijkt de schrijver met een emmer vol pingpongballetjes, die steeds leger wordt naarmate er meer ergernissen zijn. ,, Als je man zijn neus snuit, klinkt dat als een misthoorn. Je vrouw zet haar auto halverwege de oprit, in plaats van netjes aan haar eigen kant. Als dat gebeurt, denk dan aan je emmer met pingpongballetjes. Weiger ook maar één balletje af te staan. Geen enkele irritatie is het verlies van je vreugde waard, of dat van de ander.”

VREUGDE IS KOSTBAAR

Het boek geeft ook nog wat inzichten waardoor ik moet denken aan pedagogische lessen die ik ooit eens meekreeg. Zo kan je een kind veel straffen, maar als je dat te veel doet, krijg je juist gedrag dat ongewenst is. Dit geldt ook voor de grotemensenwereld. Zo zegt Alan Loy McGinnis: ,, Mensen zijn geneigd te worden waartoe je hen aanmoedigt – niet dat waarover je klaagt of zeurt.” Probeer tegenover elke negatieve of kritische opmerking eens vijf woorden of daden van bemoediging te zetten. Geen bemoediging om deze statistiek te halen, maar een gemeende bemoediging. ,, Vreugde is zoiets kostbaars. Waarom zouden we haar verspillen aan kleine ergernissen?’’ Je denkt nu misschien: ho eens even, jij hebt makkelijk praten. Mijn man laat mij mooi het huishouden regelen terwijl hij zoveel weg is. Of mijn moeder ziet niet wat ik allemaal doe, ze blijft maar aan het klagen. Het is niet altijd makkelijk om de ander te verdragen. De auteur schrijft hierover: ,, Vreugde is niet zozeer een emotie als wel een beslissing, een beslissing om elkaar te verdragen. Andere mensen verdragen jou ook. Of niet soms? Vraag je het eens af hoe het is om met jóu te leven, de volgende keer dat je het moeilijk vindt om met anderen om te gaan.” Iets met een balk en een splinter.  

HOKJES ZIJN VOOR CAVIA’S

Oordeel staat vreugde ook nog weleens in de weg. ,, Stel je oordeel uit. Beschouw elke persoon die je ontmoet als een uniek iemand. Denk niet te snel dat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hokjes zijn voor cavia’s, niet voor mensen.” Dit citaat is één van de redenen waarom ik smul van de schrijfstijl van Max Lucado. Alsof je een hap scherpe kaas neemt waarover een zoete dressing van honing-mosterd gegoten is. Pittig en goed te verteren.

Wat als je nu onrechtvaardig bent behandeld? Als je gekwetst bent? Laat jezelf niet hongeren naar de ,, monsterlijke eetlust” van wrok. Daar zink je alsmaar dieper in weg. ,, Pijnlijke herinneringen zijn geen oude kleren. Je trekt ze niet zomaar uit. Vergeving houdt eenvoudigweg in dat je jouw houding ten aanzien van de ander verandert. In plaats van te verlangen naar wraak, stel je je open voor vrede.” Als je een ander vergeeft, ga je de waarde van genade nog dieper ervaren. ,, Generaal Oglethorpe zei ooit tegen John Wesley: ‘Ik vergeef niet en ik vergeeft nooit.’ Waarop Wesley antwoordde: ‘Dan hoop dat dat u nooit zondigt.’ ”  Vreugde is er in vele vormen, maten en talen. Gelukkig maar. Vreugde is eindeloos. Laat je emmer van pingpongballen zo vol mogelijk, elke dag opnieuw.

Meer lezen over het boek Waar geluk begint? Kijk dan hier.

TEKST EN BEELD HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *