TERUGBLIK OP GOEDE VRIJDAG IN CORONA-TIJD

Vandaag, als ik deze column schrijf, is het Goede Vrijdag. Als jij dit leest, is het Pasen geweest.

Ik vind het zo’n bijzondere dag. Goede Vrijdag in corona-tijd. Waarin het slechte nieuws ons lijkt te beheersen is er ook goed nieuws. Het allerbeste nieuws ooit, dat te midden van alle omstandigheden overeind blijft. De Heere Jezus Die stierf aan het kruis, waarmee alle hoop leek vervlogen. Wat bleek dat vreselijke nieuws het beste nieuws ooit te zijn. Voor zondaren als wij. En het werd Pasen. Het feest waarop we vieren dat de dood overwonnen is. De straf betaald, de zonde verzoend. Voor eenieder die gelooft. 

Ik weet niet wie jij bent en hoe je deze dagen hebt beleefd. Misschien vind je het heel moeilijk dit te geloven voor jezelf en staat er van alles in de weg om de toevlucht te nemen tot de Heere God. 

In mijn tienerjaren dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn om een kind van God te worden. Ik kon me niet voorstellen dat ik als een van de weinigen (zo begreep ik het in de kerk) bekeerd zou kunnen worden. Toen ik serieuzer met deze zaak bezig was, ervaarde ik dat mijn zondekennis te minimaal was. Het zou nog veel dieper moeten gaan om in aanmerking te kunnen komen voor genade. Dat is wat ik dacht. Totdat de Heere mij, in Zijn genade, liet zien dat het niet om de mate van zondekennis gaat, maar om het komen tot Hem, zoals ik ben. En dat al had ik maar een zonde gedaan (en ik wist natuurlijk wel dat het daarbij niet gebleven was), dat ik dan voorwerp van genade was. 

De Bijbel is er glashelder over dat je niet jezelf eerst geschikt moet maken om genade te ontvangen.

Misschien tob jij daar ook wel mee. Ik wil je dit zeggen: hoe meer je ziet op de Heere Jezus, op het kruis dat er stond op Goede Vrijdag, hoe meer je van Zijn liefde overtuigd raakt, hoe meer je ziet wat een grote zondaar je bent. In het licht van Zijn heiligheid, in het licht van Zijn liefde, onvoorwaardelijke liefde en niet voor die tijd.

Je mag komen zoals je bent, daar hoef je nooit aan te twijfelen. De Bijbel is er glashelder over dat je niet jezelf eerst geschikt moet maken om genade te ontvangen. Genade is een ‘spontane, niet verdiende goddelijke gunst’, zo wordt het omschreven op Wikipedia. Wij kunnen niets toevoegen. Het zou ook nogal arrogant zijn om iets toe te willen voegen aan het volbrachte werk van de Heere Jezus.

De straf op jouw zonde moet betaald worden. Als je ziet wat het Hem gekost heeft en als je dan bedenkt hoe jij zou moeten lijden onder jouw zonden en dat daar geen eind aan komt, dan is het toch absurd dat je dit aanbod van de Allerhoogste niet op waarde schat. Hoe de omstandigheden ook zijn – en wat brengt deze coronatijd veel onzekerheid – God blijft Dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid.

Als je nog niet leeft van die genade, van die ontfermende God, ga dan vandaag tot Hem. Hij laat Zich vinden. Het is Goede Vrijdag geweest èn Pasen.

Lieve groet,

Carolien

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

BEELD DANKZIJ CARLYNE FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *