ALS ALLES EVEN STILSTAAT

Bruiloften worden momenteel massaal verschoven. Hoewel fotograaf Sjanine een bezige bij is, ervaart ze deze tijd van rust als een mogelijkheid om te danken. 

Hoe onderscheid jij je als fotograaf?

,, Ik onderscheid me als fotograaf door klassieke en spontane beelden met elkaar af te wisselen en de foto’s een frisse en warme bewerking te geven. Andere fotografen zie ik niet als concurrent, ik spar juist graag met andere fotografen. Ook heb ik niet het idee dat andere fotografen vergelijkbaar zijn met mijn stijl van fotograferen. Ik heb recent een videograaf aan de arm genomen. Zo heeft een bruidspaar een fotoalbum en een trouwvideo in dezelfde stijl.”

Wat spreekt je zo aan in dit vak?

,,Wat ik enorm tof vind is het contact leggen met mensen, creatief bezig zijn en meedenken met de klant zodat alles naar hun wens is. Samen werken naar een tof eindproduct. Door mijn werk in de zorg heb ik geleerd hoe je snel het ijs kan breken en hoe je een band opbouwt. Uiteraard kan ik niet met ieder bruidspaar een vriendschappelijke band opbouwen. Uiteraard bouw ik een band op met mijn klanten maar echt tot op zekere hoogte. Het draait allemaal om hun, het is hun bruiloft, en ik doe gewoon mijn werk. Op een bruiloft ben ik dan ook nooit op de voorgrond aanwezig. Uiteraard geef ik instructies tijdens het fotomoment maar op de rest van de dag probeer ik zo veel mogelijk op de achtergrond aanwezig te zijn. Zo kan ik de meest bijzondere en spontane momenten vastleggen zonder dat mensen het in de gaten hebben.”

Waar loop je tegenaan in het ondernemerschap?

,, Het heeft me geleerd om snel op eigen benen te staan. Fotograaf zijn is niet alleen een leuk Instagramaccount dat je aan het bewerken bent, of wat fotootjes sturen naar klanten. Er komt veel meer bij kijken; verzekeringen en grenzen bewaken bijvoorbeeld. Nee leren zeggen vind ik ook nog weleens lastig, soms zie ik mijn eigen waarde als fotograaf niet zo in. Dan kijk ik om me heen en zie ik andere ondernemers en fotografen, die ook erg goed zijn in wat ze doen. Dit werk heeft mij veel mensenkennis opgeleverd.”

Hoe onderscheid jij je als christen in het werk dat je doet?

,, Er zijn bepaalde dingen die ik bewust niet fotografeer, zoals een feestavond waar ik niet achter kan staan bijvoorbeeld. Ik zie geen kerkmuren, ook probeer ik in kleine teksten door te laten schemeren dat het geloof belangrijk voor mij is. Ik ben dankbaar voor het werk dat ik mag doen. Je hebt wel degelijk hulp en sturing nodig van God. Ik kan mijn best doen, maar als God het niet wil, gebeurt het niet. Mensen zeggen weleens tegen mij: ‘Wat gaat het goed met je bedrijf zeg!’. Als ik minder aanvragen krijg dan ik van tevoren had gehoopt of bedacht, zie ik dat als een les. Daarin laat God mij zien dat ik het niet nodig heb dat het altijd maar om ‘meer’ draait. Niets gaat vanzelf.”

Veel van jouw werk speelt zich online af. Heb je er soms behoefte aan om even offline te gaan?

,, Hoewel het gevaarlijk is voor mij om dit te zeggen, moet ik je bekennen dat ik Instagram zeker niet leuk vind. Ik haal er wel mijn werk uit, maar mijn favoriete hobby zal het nooit worden. Ik zou het liefst geen sociale media gebruiken. De foto’s die ik post, plan ik bewust niet in. Hierin wil ik dicht bij mezelf blijven en spontaan iets plaatsen, anders wordt het naar mijn idee wat statig allemaal. Wanneer ik thuis ga bewerken, zit ik echt na te genieten van de dag. Wanneer ik aan het fotograferen ben, zit ik zo in de werkmodus dat de sfeer van het feest grotendeels aan me voorbij gaat.  Ik zie het bewerken van foto’s als een reflectie, je gaat door je beelden heen. ”

Onlangs vroeg je jouw volgers waar ze dankbaar voor zijn. Waarom is dit juist nu belangrijk denk je? 

,, Je ziet dat mensen juist nu gaan genieten van kleine dingen. Zo heb ik zelf een grote trip gepland die we moeten annuleren, wat best heel jammer is. Een vriend merkte toen echter op dat het om onze gezondheid gaat. Belangrijke dingen gaan nu voor. Zelf vind ik het ook nog zoeken, normaal ben ik altijd in de weer.  De wereld om je heen staat stil en daarom kom je tot rust.”

Neem hier een kijkje op de site van Sjanine.

TEKST HANNA KATER // BEELD ESTHER VAN GEENEN

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *