LIEFHEBBEN IS LEF HEBBEN

Je zou maar rond de tafel zitten met grote filosofen uit alle tijden. Nora Kreft liet haar fantasie de vrije loop en plaatste acht filosofen met elkaar rond de tafel. Waaronder Augustinus, Socrates en Kierkegaard. In haar boek Wat is liefde, Socrates? laat ze hen discussiëren over de onvervangbaarheid van liefde, lust en de relatie tussen autonomie en liefde.

Hoewel ik niet alles wat in het boek staat kan onderschrijven, zijn er heel wat lessen die ik eruit leerde. Liefde is niet te definiëren, niet onder de knie te krijgen. Ik kan er uren over lezen of praten, maar liefde bestaat vooral uit doen. Uit afzien van jezelf, naar de ander. We wijken af, op naar de lessen van de wijsgeren.

JIJ DOET ME ERGENS AAN DENKEN

Wat is mooi? Een vraag waar niemand hetzelfde antwoord op zal geven. Volgens Socrates roept wat wij schoonheid noemen herinneringen op. ,, Ik denk dat wij iets ‘’mooi’’ noemen wanneer het ons op een bijzondere manier ontroert, en wel omdat mooie mensen ons aan iets herinneren.” Waar de een valt op eigenwijze sproeten, kan een krachtige stem voor de ander aantrekkelijk zijn. Zelf doet mijn geliefde me denken aan mijn broer. Mijn zus viel echter weer op een man die haar aan onze vader deed denken. Socrates voegt toe dat we dichtbij iemand in de buurt moeten komen om de schoonheid van zijn ziel te zien.

EEN BETER DEKSELTJE IS ER NIET

Als ik ergens allergisch voor ben, zijn het de speurende ogen van degenen die zichzelf geen vrijgezel meer noemen. Max Scheler zegt hierover: ,, (…) hij denkt er ook niet serieus over na of er nog betere kandidaten zouden kunnen zijn. Anders zou hij niet werkelijk liefhebben. Want mensen die werkelijk liefhebben, beschouwen hun geliefde als onvervangbaar.” Loop niet weg als het even moeilijk is, maar ga samen de ring in. Ook al duurt het even om te ontdekken waarom je een tijd terug voor elkaar koos, laat niet toe dat de glans van jullie liefde verbleekt. Eén van de eigenschappen van de liefde is dat deze nooit stilstaat. Ze groeit, bloeit en snoeit waar nodig. Edith Eva Eger schrijft op een andere plaats: ,, Onze liefde voelt zo stabiel als de bergen, alles omringend en vloeibaar als de zee. Ze past zich aan , verandert om de vorm die we haar geven te vullen.”   

NOOIT MEER ALS VOORHEEN

,, De uitspraak ‘’ik hou van jou’’ betekent toch niet ‘’mijn dopamineniveau stijgt wanneer ik jou zie’’? Het gaat om een andere boodschap, die veel belangrijker is. Ze vertelt het verhaal dat er iets met de spreker is gebeurd: dat haar leven niet meer wordt als voorheen, dat zij kwetsbaar is geworden, dat zij de wereld nu anders ziet, dat zij nu andere zorgen, angsten, vreugden en behoeften heeft.” (naar Iris Murdoch.) Socrates voegt hieraan toe dat onze belangstelling een ‘nieuw brandpunt’ heeft wanneer we liefhebben. ,, Zo is de liefde: zij maakt alles anders”, aldus Nora Kreft.

WERKELIJK LIEFHEBBEN

Kierkegaard verbindt theologie en liefde. Wij mensen kunnen van alles willen en verlangen, maar het is God Die ons hart opent voor de ander. ,, Mensen die werkelijk liefhebben, zien de geliefde als hun naaste, hun buur, die steunt op God, wandelt in God. En waar God is, is liefde.” Soms is liefhebben een kwestie van lef. Daarover zegt hij: ,, Het is erger om uit louter beduchtheid voor een mogelijke vergissing niet lief te hebben, dan om lief te hebben en het slachtoffer te worden van een vergissing.” Liefde vraagt om kwetsbaarheid, omdat we hopen dat de ander net zoveel van ons houdt dan wij van de ander doen. Iris Murdoch:  ,, (…) wat er ook gebeurt, ik help je, fluisteren liefhebbenden hun geliefde in het oor. En ze menen het. Wat er ook gebeurt.”

Meer lezen over het boek? Neem dan hier een kijkje.

BEELD SJANINE SCHIPPERS // TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *