STRUIKELEND ACHTER HEM AAN

Haar naam betekent ‘gewijd aan God’. Liza de Jonge: ,, Mijn naam zegt heel veel over mij. Gewijd zijn aan God, dat is iets wat ik heel graag wil. Dat gaat nog een stapje verder, want ik wil anderen ook helpen om zich aan God te wijden.” Inmiddels runt ze twee jaar het onlineplatform Zij Lacht, een plek van bemoediging voor de jonge christelijke vrouw. 

Wat brengt deze tijd jou?

,,Ik vind dat deze tijd ons meer brengt dan dat het ons afneemt. Een maand geleden was ik in Oeganda om projecten van World Vision te bezoeken, waarvan ik ambassadeur ben. Deze reis heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik daar in gesprek met vrouwen en zag hun sterke afhankelijkheid van God. Ik vroeg hen over hun ervaringen in het bemoedigen van andere vrouwen in het geloof. Ze begrepen mijn vraag niet. Het geloof is daar zo aanwezig, God is daar zo aanwezig. Ik heb God gebeden hoe Hij mij afhankelijker kan maken van Hem. Ik geloof niet dat God dit virus stuurt. Het is  mijn wens dat mijn hart breekt van de dingen die Zijn hart breken.” 

Liza; jouw naam is afgekort van Elisabeth. Elisabeth betekent: ‘God is redding ’ of ‘gewijd aan God’. Wat zegt jouw naam over wie jij bent?

,,De betekenis van mijn naam zegt veel over mij. Ik wil mijn leven graag aan God wijden, het gaat zelfs nog een stapje verder. Ik wil anderen ook helpen zich aan God te wijden. Ik heb bijvoorbeeld weleens over de zending nagedacht toen ik in Peru was. Ik heb veel ellende en mooie dingen gezien van zendelingen. Een leven met een man en een huisje leek me erg saai. Ik ben heel enthousiast om Jezus bekend te maken, maar ik weet niet in welke vorm. De zending sluit ik niet uit, op het moment heb ik echter het gevoel dat ik nu luister naar waar God mij wil hebben. Het klinkt nu alsof ik mega afhankelijk leef, maar mijn leven is niet perfect. Er zijn bijvoorbeeld ook dagen waarop ik geen zin heb om te bidden. Ik ga struikelend achter Hem aan. ”

Hoe is het achter de schermen bij Zij Lacht?

,,We benadrukken dat het leven niet altijd happy de peppie is. We delen juist ook de moeilijke verhalen uit de Bijbel die we liever niet lezen. Geloven draait niet altijd om gevoel. Als je het even niet voelt, draait het ook nog om verstand. Ik heb best wel geleerd om mijn gevoel uit te zetten. Mijn hoog sensitiviteit maakt dat ik me mee kan laten slepen in emotionele buien. Vroeger leerde mijn vader me dat gevoel uit te zetten. Hoe hij dat deed? Wanneer ik zei dat ik ergens geen zin in had, sprak hij: ,, dan maak je maar zin.” Dus dat. Je kunt je gedachten heel erg sturen. Hoewel ik introvert ben en oplaad door alleen te zijn, ben ik tegelijkertijd graag met mensen. Ook sta ik liever niet op een podium, maar houd ik wel van avontuur.” 

Zou je jezelf omschrijven als ondernemer?

,,Ik ben een ondernemer, ik heb een ondernemend karakter. Als ik iets wil, zorg ik dat het gebeurd. Zo was ik in de opleiding degene die de groepjes leidde en plannen maakte. Van jongs af aan zocht ik naar manieren om geld te verdienen, door oppas aan te bieden of auto’s schoon te maken bijvoorbeeld. Ik had met Zij Lacht niet het idee om een eigen bedrijf te beginnen, ik ben het begonnen omdat ik iets miste voor jonge vrouwen. Iets wat er leuk uitzag en de diepte inging. Wat startte met mijn eigen verlangen, ontplofte snel omdat de vraag zo groot was.”

Wat is jouw favoriete boek?

,,Wat een moeilijke vraag, er zijn zoveel mooie boeken! Ik vind het boek Garden City van John Mark Comer erg mooi. Dit boek ben ik in samenwerking met een Nederlandse uitgeverij aan het vertalen. Nog even wachten voor het ook in onze taal te lezen is dus! De ondertitel luidt: De kunst van het mens-zijn. Het vertalen vind ik soms best lastig om me daartoe te zetten, het is nog best een kunst. Je moet dezelfde boodschap overbrengen in veel minder woorden. Ik dacht: dat doe ik wel even. Het is echter een heel proces van herschrijven.”

Je hebt de liefde gevonden. Zelf vind ik in de Bijbel nog meer herkenning hierdoor, omdat de liefde tussen mensen zoveel zegt over de liefde die Christus voor Zijn kerk heeft. Herken je dat?

,,Van de week had ik het er nog over met mijn vriend. We zeiden tegen elkaar dat er niemand is waarvan we zoveel houden. We kunnen ons geen leven zonder elkaar voorstellen. Toen beseften we ons dat God nog meer van ons houdt dan wij van elkaar doen. Tegelijkertijd wil ik het huwelijk niet op een heel hoog voetstuk zetten. Als vrijgezel heb ik hier heel erg naar verlangd. Toen ik alleen was, was het alleen God en ik. Ik zei onlangs tegen mijn vriend dat ik dat nog weleens mis. In plaats van te bidden als ik ergens mee zit, bel ik Henk Jan nu op. God op de eerste plek blijven zetten in mijn leven vind ik best moeilijk.”

Wat zijn je plannen en dromen met Zij Lacht? 

Voor Liza antwoord geeft, twijfelt ze even. ,,Ga ik je dit zeggen of niet.. ” Vervolgens: ,, Ik heb mooie ideeën. In ieder geval hoop ik dat we de dingen die we nu doen door kunnen blijven zetten. Ook hoop ik vaker evenementen en academies aan te kunnen bieden. Dat zijn allemaal plannen die ik zelf maak, maar een eigen bedrijf hebben blijft spannend. Ik ervaar het als een stukje leven in afhankelijkheid. Het blijft een strijd voor mij, soms heb ik nog weleens de neiging om naar vacatures te gaan kijken bijvoorbeeld. Voor de crisis heb ik me hierbij neergelegd. Toch blijft het aan me knagen. Het is Gods weg. Hij weet het. Ik vraag God of Hij het me wil laten zien wat de goede weg is. Hij brengt op mijn pad wat nodig is.”

BEELD HIND MARI // TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *