GEEN YIN ZONDER YANG

Wanneer een ondertitel van een boek luidt: ,,Het boek dat je leven zal veranderen”, proef ik een belofte die mijn nieuwsgierigheid opwekt. In zekere zin verandert elk boek dat we lezen iets in ons; het verrijkt, verruimt of verwondert. Dominik Spenst schrijft in Het 6 minuten dagboek:,, De winkels liggen vol met boeken die je een gelukkig en voldaan leven beloven, maar veel van die boeken kunnen die hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Als je die boeken moet geloven, is er maar één gouden regel, één weg perfecte weg naar geluk. Maar ‘de’ geluksformule bestaat niet.” Dit boek veranderde vooral mijn routine. Het boek opent dan ook met de quote: ,, Je zult je leven nooit veranderen als je niet iets verandert in wat je elke dag doet. Het geheim van succes zit besloten in je dagelijkse routine.” Elke morgen en avond krijg ik de opdracht om bewust stil te staan bij de dag.

GEEN ROZE BRIL

Volgens de man met de naam Ivan Sergejevitsj Toergenjev moet je jezelf bestuderen om jezelf te kennen. In dat kader moet je dit dagboek ook zien. ,, De vragen zijn bedoeld om je te prikkelen, je uit te prikkelen, je uit te dagen zodat je diep in jezelf graaft en nadenkt over hoe je in het leven staat. Zo krijg je helder wat je angsten, verlangens en doelen zijn. Je haalt dingen naar boven uit de verste hoekjes van je bewustzijn; dingen die je had verdrongen en was vergeten.” Het doel van dit dagboek is de gewoonte aanleren om je te richten op de dingen die je blij maken. Dit dagboek is geen roze, maar een realistische bril waar je door heen kijkt. ,, Er is geen yang zonder yin, geen moed zonder angst, geen licht zonder donker, geen leven zonder dood, geen ontspanning zonder spanning, geen blijdschap zonder verdriet. Negatieve gevoelens zijn in zekere zin een absolute randvoorwaarde om geluk te kunnen voelen en in dat opzicht zelfs gezond.”

VIJAND VAN TEVREDENHEID

Voor de schrijfopdrachten aan bod komen in het boek, is er eerst wat theorie om door te spitten. Zo wordt voornamelijk positieve psychologie, gewoonten en zelfreflectie beschreven. Herinner je nog die kwetsende opmerking die je onlangs naar jouw hoofd geslingerd kreeg? Waarschijnlijk bleef deze dieper steken dan het hartverwarmende compliment die je ook ontving.  ,, Psychologen hebben herhaaldelijk aangetoond dat onze hersenen automatisch negatieve emoties oproepen omdat ze sneller, vaker en krachtiger reageren op vervelende dan op vergelijkbare goede dingen. (…) In relaties zijn er minimaal vijf goede daden nodig om de schade van een slechte daad goed te maken.”

Reikhalzend uitkijken geeft een explosie van voorpret. ,, De meeste mensen denken dat ze gelukkiger zullen zijn ALS ze meer geld hebben, ALS ze in een mooier huis wonen, ALS ze de ware hebben gevonden of ALS ze hun droombaan vinden. Toch hoef je niet te wachten op de volgende grote gebeurtenis om dankbaarder en gelukkiger te kunnen zijn. Want elke keer dat je zo’n doel bereikt, zul je beseffen dat er in feite niets is veranderd. Je bent nog steeds dezelfde persoon.” Of dat ‘als’ nou echt klopt? ,, Het ALS is de vijand van je tevredenheid. Net als bij de horizon kun je eindeloos blijven lopen zonder dat je bij het ALS komt, want er zal altijd weer iets anders zijn wat je moet doen om extra-buitengewoon gelukkig te zijn.”

Om af te sluiten met de woorden van Spenst: ,, Een dagboek is als een goede fles wijn. Als je hem een tijdje opzij legt, rijpt hij en kun je er later met volle teugen van genieten.” Meer informatie over deze goede fles wijn met een theoretisch borrelhapje erbij? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER // BEELD HUISJE DE WIT

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *