IS LIEFDE TE LEREN?

Ze is 28 jaar getrouwd, maar heeft  ervaren dat het leven ,, niet alleen cadeautjes uitdeelt, maar ook rake klappen.” Ze stelt zich kwetsbaar op om anderen te helpen én heeft inmiddels een boek met een bijbehorend relatiespel op haar naam staan. Vandaag deelt Jacoline Steegstra haar gedachten over de liefde. 

Je was journalist, maar bent inmiddels relatietherapeut. Kan je daar meer over vertellen?

,, Op Curaçao ben ik ooit begonnen als journalist. Ik heb daar stagegelopen bij een dagblad. Daarna heb ik rechten gestudeerd en ben ik  mediator geworden. Dit vak heeft alles te maken met communicatie en relatie. Als journalist versla je wat anderen te vertellen hebben, ik had behoefte om er in te zitten in plaats van klaar te leggen. Als mediator kwam ik in aanraking met stellen die gingen scheiden. Ik merkte dat dit niet strookte met mijn geloof en zag gemiste kansen. Langzamerhand ben ik de tools van mediaton in gaan zetten bij relatieherstel. Dit heb ik een aantal jaar op eigen houtje gedaan, daarna ben ik me gaan verdiepen in Emotional Focussed Therapy. 

De uitspraak ,, Er is niets nieuws onder de zon” uit de Bijbel ondervind ik vaak in mijn werk. Er is zoveel geschreven over dit onderwerp en tegelijk is niets wat je erover schrijft niet van alle tijden. Mensen zijn op zoek naar een klik of een vonk. Dat stukje is niet voldoende om een relatie op te bouwen. Je hebt wel een bepaalde chemie nodig om van elkaar te houden, maar dat kan verdwijnen als je het niet onderhoudt.”

Kierkegaard schrijft: ,, De liefde is een geschenk waarvoor je klaar kunt zijn of niet. Maar geen techniek.” De titel van jouw boek luidt: ,, Liefde kun je leren.” 

De titel van het boek bedacht ik toen ik een liedje luisterde waarin ik hoorde: ,, We can learn to love again.” Het is niet: leer deze regels en je hebt een goed huwelijk. Ook mij overkomt het dat ik tegen dingen aanloop, er is echt niet altijd een trucendoos die ik kan openen voor elke situatie. Het boek is bedoeld voor een stukje bewustwording en oefening. Iedere relatie heeft zijn onderhoud nodig. 

Zelf ben je 28 jaar getrouwd inmiddels. Je schrijft: ,, Samen hebben we ervaren dat het leven niet alleen cadeautjes uitdeelt, maar soms ook rake klappen.” 

,, Wanneer je begint aan een huwelijk, onderschat je dat snel. Je hebt immers geen idee wat de toekomst brengt. Wij hebben verliezen meegemaakt, kinderen die de nodige aandacht vragen en ziekten doorstaan. Je weet dat er dingen kunnen komen, maar wanneer je het ervaart leer je weer een nieuwe kant van elkaar kennen. Mijn man en ik hebben in hetzelfde jaar onze vader verloren. Zo konden mijn emoties na deze gebeurtenis soms hoog opspelen, terwijl hij zich daar anders in uitte. Hij zei tegen mij: ,, Ik huil vanbinnen.” Juist in de verschillen is het van belang om elkaar te blijven zoeken.”

Merk je een schaamte bij stellen die problemen ondervinden in hun relatie?

,, Zeker. Als je met vriendinnen aan het relaxen bent, ga je niet zo snel je hele hebben en houden op tafel gooien. Dan geef je eigenlijk al toe dat je een probleem hebt. Ik herken dat heel goed. Mensen vragen zich af waarom het bij hen niet werkt. Ik wil kwetsbaarheid uitdragen wanneer ik mensen help. Ik zit niet in een ivoren torentje anderen te vertellen wat ze moeten doen. Zelf heb ik ook het nodige meegemaakt. Ik wil de schaamte bij anderen wegnemen.”

Gary Chapman wordt vaak genoemd wanneer het gaat over liefdestalen. Hoe belangrijk denk jij dat het spreken van de juiste liefdestaal is?

,, Persoonlijk vind ik dat het boek vooral hamert op één aspect, maar ik vind het belangrijk dat je als stel nadenkt over wat bij je past. Ik vind het beeld van een liefdestank die vol moet blijven mooi. Hoe meer je over jezelf weet, hoe meer je bewust bent van hoe je reageert. Pas had ik een cliënt aan de telefoon die verstrikt was in alles wat goed zou zijn. Daarin kan je ook weer doorschieten. Het moet niet gekunsteld zijn. Je moet ook gewoon leven en spontaan de dag willen beginnen.”

Stellen die uit elkaar gaan, zeggen nog weleens: we houden nog wel van elkaar, maar de verliefdheid is weg.”

,, De verliefdheid van het begin, verdwijnt bij iedereen na een tijd. Daar komt liefde voor in de plaats. Soms komen er stellen bij me waarvan een van de partners als heeft uitgecheckt omdat er een derde persoon in het spel is. Wanneer je getrouwd bent, laat je aan de buitenwereld zien dat je elkaar trouw bent door de ring die je draagt. Net als het oppoetsen van deze ring heeft je relatie ook onderhoud nodig. Wat doe je met de trouw die je hebt beloofd? Daar loopt het nog weleens op stuk.” 

Welk Bijbelgedeelte over de liefde spreekt jou aan?

De ode aan de liefde die te vinden is in 1 Korinthe 13 spreekt mij erg aan. Ook kunnen huwelijken in de Bijbel me raken. Zelf kozen we Prediker 11 uit als trouwtekst. Dit vind ik zelf het mooiste gedeelte uit de Bijbel. Hier staat: ,, Werp je brood uit op het water, dan zul je het na vele dagen vinden.” Dit stuk gaat niet specifiek over de liefde, maar we hebben dit wel doorleefd in ons huwelijk. Er zijn veel dingen waar je geen invloed op hebt. Neem het risico. Mens, durf te leven.”

Meer informatie? Lees hier meer over haar boek of praktijk.

TEKST HANNA KATER // BEELD

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *