HOUD ME VAST

,,De drang naar emotionele hechting- iemand vinden tot wie we ons kunnen wenden en zeggen: ‘Houd me vast’ – zit opgeslagen in onze genen en in ons lichaam.” Dat we volwassen zijn, betekent niet dat we onafhankelijk zijn van de ander. Gezonde afhankelijk vormt juist de basis van een gezonde relatie volgens Dr. Sue Johnson. In haar boek Houd me vast deelt ze de lessen die ze opdeed als relatiedeskundige en ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy.

LIEFDE ALS ZUURSTOF

Toen ik het boek opensloeg, bekroop me het gevoel dat dit niet alleen een pretboek ging zijn. Dit bleek te kloppen; er was genoeg herkenbaarheid te bespeuren in de gesprekken die Sue had met de stellen in haar praktijk. Tegelijkertijd vind ik het prachtig dat we gemaakt zijn om in verbinding te staan met de ander. ,,Liefde is niet de kers op de taart van ons leven. Het is een fundamentele en primaire levensbehoefte, net als zuurstof of water.” Wanneer we de verbinding even niet voelen, kan dit steken. Of reacties oproepen die achteraf niet tactisch bleken. Waarom doet het zo’n pijn als de verbinding even verbroken is? Of wanneer we ons niet gehoord voelen en we onze gevoelens niet uiten bij de ander? Freud zei het jaren geleden al: ,,We zijn nooit zo kwetsbaar als wanneer we liefhebben.” Onder onze woede, kritiek en eisen zijn noodkreten verscholen naar degene die het belangrijkst voor ons is. Sue beschrijft het als  ,,oproepen om zijn of haar hart open te stellen, om de partner emotioneel weer terug te winnen en het gevoel van een veilige verbondenheid te herstellen.”

Het doel van Emotionally Focused Couple Therapy is te benadrukken hoe bepaalde emotionele signalen de verbinding tussen geliefden kunnen veranderen. Het woord emotie vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord ‘emovere’, wat staat voor bewegen. Sue voegt hieraan toe: ,,We kunnen zeggen dat we ons ‘bewogen’ voelen door onze emoties en we zijn ‘bewogen’ als degenen van wie we houden ons hun diepste gevoelens tonen.” Liefde is gelukkig niet te beredeneren of onder de knie te krijgen. Er zijn geen regels die op te volgen zijn. Het is een improvisatie waarin we ons een weg naar de ander banen. We krijgen het nooit onder de knie en juist dat maakt het prachtig.

HET KOORD VAN DE LIEFDE

Toen meneer en ik net een relatie hadden, vond ik het maar wat bedreigend om een meningsverschil te hebben. Op die momenten vond ik het eng dat we elkaar niet begrepen en wilde ik het liefste dat we het altijd roerend met elkaar eens waren. Zo werkt het helaas niet. Of gelukkig niet. Wanneer je een hechte, stevige relatie hebt, durf je het aan om je eigen gedachten, gevoelens en behoeften te delen. Ook wanneer deze niet stroken met die van de ander. Hoe intiemer je wordt met de ander, hoe meer ruimte jullie als stel creëren om verlangens met elkaar te delen. Sue vergelijkt relaties met een koord waarop je balanceert. Wanneer je verschillende bewegingen maakt, zal je uitgebalanceerd raken. Een val zal onvermijdelijk zijn. ,,Om op het koord te blijven staan, moeten we met elkaars bewegingen meegaan, reageren op elkaar emoties. Als we verbinding hebben, brengen we elkaar in balans. Dan verkeren we in een emotioneel evenwicht.”

Wat als je nu in een vicieuze cirkel bent beland die lijkt te bestaan uit afwijzing, pijn en verdriet? In dit boek wordt de nadruk met recht op het patroon gelegd. Datgene dat onder de emotie ligt die je liet zien. De snauwende toon die jouw lippen vormden toen de ander je niet leek te zien. De schreeuw die toch echt uit jouw mond kwam toen je wanhopig was, bang om niet door te dringen tot de ander. Of wanneer je juist stilletjes in de hoek kroop zodat de ander sop toebedeeld kreeg om in gaar te koken. Wanneer je een patroon herkent, zal verandering mogelijk zijn. Het is de kunst je te concentreren op het spel en niet op de bal. ,,We willen dat onze geliefden reageren op onze pijn en dat hebben we ook nodig. Maar dat kunnen ze niet als we die niet laten zien. Echt van iemand houden vraagt om moed en vertrouwen.”

Meer informatie over het boek kan je hier vinden.

Titel: Houd me vast jubileum editie
Auteur: Sue Johnson
ISBN: 9789021565231
Prijs: €21,99
Kosmos Uitgevers

TEKST HANNA KATER // BEELD MARI-LYNN VELDHUISEN

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *