MEER DAN GISTEREN

Ik was een jaar of zeventien en zwaar verliefd op het meisje waarvan ik wist dat zij mijn vrouw ging worden. Regelmatig was ik onzeker of Lief net zo verliefd op mij was als ik op haar. Ik zei dan: als je ooit van me weggaat… dan ga ik gewoon met je mee. 

Inmiddels is het 43 jaar later. De vrouw waar ik lang geleden verliefd op werd, is de vrouw waarop ik nog altijd verliefd ben! Vreemd genoeg hou ik meer van haar dan gisteren, maar minder dan morgen. Iedere dag een beetje meer.

Kan dat? En als dit kan, hoe dan? Wat is het geheim van dit moois. Immers: De door God bedachte liefde is het mooiste dat bestaat! 

Jaren geleden was de 50 tinten grijs boekenserie een hype die de wereld veroverde. Meer dan honderd miljoen boeken werden door even zoveel (voornamelijk vrouwen) verslonden. Als auteur wil ik graag weten hoe andere auteurs schrijven en ik besloot een exemplaar te lenen en te lezen. Wat ik las was zorgelijk! Liefde wordt in dit boek gelijkgesteld aan platte seks. 

Ik ben christen en ik ben, behalve eega, papa en opa ook schrijver. Ik zie dagelijks hoe de vijand (van Hem die ik liefheb) als een dolle tekeer gaat in deze wereld en alles sloopt wat hij kan slopen om mensen van God weg te houden. Het huwelijk is, constateer ik, een van de laatste bolwerken die deze vijand wil slopen. Jezus leerde ons God als onze Papa, als onze Vader te zien. De gelegenheid bij uitstek dus om papa’s en mama’s te scheiden. Op die manier denkt satan ook ons denkbeeld van onze God, Vader te veranderen. Platte seks in plaats van liefde is het antwoord van het kwaad om mooie relaties te slopen. 

Het huwelijk is, constateer ik, een van de laatste bolwerken die deze vijand wil slopen.

Als christen-auteur besloot ik dat ik niet afwachtend en stil mag toekijken, maar een antwoord moest geven op de vraag: wat is een goed huwelijk? En hoe belangrijk is lichamelijke intimiteit (binnen de relatie)? En…wat als deze intimiteit opdroogt? Als man en/of vrouw niet meer wil vrijen?  Het boek kwam er: Zeven tinten wit. Het verhaal gaat over een HEER-lijk huwelijk. Een huwelijk waarin intimiteit ruim aan bod komt. En waarom niet? God bedacht dit zelf! En als God ons intimiteit geeft, dan mogen we hier als man en vrouw eindeloos van genieten! 

Maar…wat gebeurt er binnen deze mooie relatie als deze intimiteit verloren gaat? Houden we dan nog van elkaar? Vechten we dan nog vóór elkaar? Of vechten we dan mét elkaar? 

Naar aanleiding van het boek kreeg ik veel post van mannen en vrouwen die wilden praten over dat wat ik schreef. Veel gesprekken heb ik mogen voeren met mensen die vanuit heel Nederland naar Amersfoort togen om te te praten. Ik ben bijna doof, maar kan uitstekend luisteren. 

In veel gesprekken werd het volgende gezegd: ‘weet je, Remmelt, ik heb Jaap niet meer nodig om zelf gelukkig te zijn. Vrijen doen we ook al lang niet meer. Dus, ik denk erover te stoppen met ons huwelijk!’

Mijn antwoord was altijd: Ik heb mijn Lief ook niet nodig om zelf gelukkig te zijn. Maar…daar gaat t ook niet om. Waar het in een huwelijk om gaat is dat je in staat bent om gelukkig te zijn met wie je zelf bent (prachtig kind van de Maker, naar Zijn beeld geschapen) en dat je ziet hoe mooi je partner is en hoe hij (of zij) zijn/haar best doet om er voor jou te zijn! Dagelijks zie ik hoe Lief haar best doet er voor mij te willen zijn. Ze geeft mij onder anderen veel vrijheid. Voor mij is dit erg belangrijk! Ik vind dit zo prachtig, dat ik op mijn beurt niets anders wil dan mijn best doen er voor haar te zijn. 

Omdenken dus! Niet langer: ik heb jou niet nodig om gelukkig te zijn. Maar: jij bent zo’n prachtig mens; ik wil jou gelukkig maken!

Als je dit voor ogen houdt, zul jij het ook gaan zeggen: ‘Ik hou meer van je dan gisteren, maar minder dan morgen.’

Benieuwd naar het boek dat Remmelt schreef? Neem dan hier een kijkje.

Als je hierover wilt doorpraten: www.remmeltmastebroek.nl // beeld dankzij Willeke Terlouw Fotografie.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *