VOL VAN VEZELS

Ik wil mezelf graag aan je voorstellen. Mijn naam is Lisa Dorsman, ik ben een Food Innovator. Ik heb een enorme passie voor het menselijk lichaam en hoe dit gezond gehouden kan worden door middel van voeding. Wanneer men aan mij vraagt wat mijn missie is, zeg ik altijd dat ik de wereld een stukje gezonder wil maken. Ik ben dan ook (bijna) dagelijks bezig met het bedenken van oplossingen voor lastige voedselkwesties, met name op het gebied van gezonde voeding. Na mijn bachelor in Food Innovation ben ik, om me verder te verdiepen in het menselijk lichaam, begonnen met de master Health Food Innovation Management aan de universiteit van Maastricht, die ik met veel plezier volg.

Vezels zijn ontzettend goed voor onze gezondheid, maar we eten er bijna allemaal veel te weinig van. Dit prachtige voedingsbestanddeel wordt namelijk vaak ook het meest saaie bestanddeel gevonden, want ja, je vind het met name in volkoren producten, peulvruchten, groente en fruit. Elk van deze dingen eet de gemiddelde Nederlander te weinig en daar zit dus precies het probleem, want dit  bestanddeel is misschien wel een beetje saai, het is tegelijkertijd ook ontzettend belangrijk. Niet alleen voor een soepele stofwisseling en stoelgang, verzadiging na het eten van je maaltijd, maar ook in het voorkomen van allerlei ziektes en dan vooral de ziektes die in onze samenleving ontzettend aan het opkomen zijn. De zogenaamde ‘Westerse’ ziektes zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Met de juiste hoeveelheid gezonde voeding en met name voedingsvezels zijn deze ziektes (in de meeste gevallen) te voorkomen. 

Toen ik eenmaal het belang van dit bestanddeel uitgevonden had, vroeg ik mij af waarom het met deze kennis tot onze beschikking nog steeds zo lastig is om voldoende vezels te eten. Het leek toch aan het saaie geitenwollensokken-imago van vezels te liggen. Moet het dan echt zo saai zijn? Je raad het vast al, het antwoord op die vraag is nee. Na veel experimenteren met recepten heb ik met mijn missie in gedachten mijn eerste kookboek ‘Vezels’ geschreven. Ik was namelijk vastbesloten, de vezelconsumptie moet omhoog en dit hoeft niet alleen met volkoren boterhammen, maar moet ook kunnen met koekjes, pizza, brownies en ijs. Vezels bevat bijna 80 leuke, smakelijke, gezonde en vezelrijke gerechten (met voedingswaardetabellen) die het makkelijker maken om de dagelijkse portie binnen te krijgen. Er staan ook recepten in voor vezelrijke basis-ingrediënten zoals kookroom, zodat je zelf aan de slag kan met experimenteren. Ook vind je tips die helpen met het implementeren van een vezelrijk dieet, tips voor in de supermarkt, in een restaurant en voor je eigen voorraadkast. 

Ik wil je zeker geen nieuw dieet voorschrijven, dat wordt naar mijn mening al genoeg gedaan. Wat ik wel hoop te doen is je te inspireren om wat meer vezels aan je voeding toe te voegen, gewoon omdat het goed voor je is. Voeg bijvoorbeeld eens een blikje linzen toe aan je pastasaus, of kook jouw favoriete gerecht met tempeh in plaats van vlees. In vlees en andere dierlijke producten vind je namelijk geen enkele gram vezels, ze zitten in plantaardige producten. Zo is een vezelrijk dieet dus niet alleen goed voor jou, maar ook een stukje duurzamer. En zoals te lezen is in mijn kookboek, lastig of saai is het niet, het is vooral erg lekker. Eet smakelijk!

VEZELS – Lekker eten voor een gezonde buik 

Lisa Dorsman
ISBN 9789462502253 | paperback 176 blz. | € 19,99 | Forte Culinair

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *