HART VOOR GROEN

Vanuit haar honderd jaar oude huis in Woerden maakt Margo prachtige kunstwerkjes. De grafische vormgever heeft naast haar liefde voor ontwerpen nog een grote passie: bloemen en planten. Over deze uit de hand gelopen hobby deelt ze in haar boek Groentje alle in en outs. Ik sprak haar over de crisis, ondernemen en inspiratiebronnen. 

Vroeger wilde Margo kunstenaar worden. ,, Ik hield altijd al van bloemen en planten. Alsof het automatisch ging, ben ik naar de bloemistenopleiding gegaan, waarna ik de creatieve wereld inging.” Hoewel het onbewust ging, paste deze richting haar precies. Momenteel werkt Margo voor zichzelf. Het ondernemerschap trekt haar enorm. ,,De concurrentie op online gebied vind ik met name lastig, ik onderscheid me door veel service aan te bieden.” In deze tijd vind ze het wel wat lastig om aan het werk te gaan. Zo heeft ze een dagprogramma, want ze is zich bewust van de valkuilen die thuiswerken met zich meebrengt. Dat krantje dat bijvoorbeeld roept om gelezen te worden terwijl je eigenlijk al aan de slag moet. Net voor de crisis begon, had ze een laptop aangeschaft die haar de mogelijkheid bood om in een cafeetje te gaan zitten werken.  Ergens staat de huidige rust haar aan, maar de stilte geeft niet altijd nieuwe inspiratie.  ,,Normaal doe ik bijvoorbeeld ideeën op wanneer ik met vrienden uiteten ga en in een bijzonder restaurantje zit.” Tegelijk biedt deze tijd volgens de ontwerper ook stof tot nadenken. 

Aan mooie plekken geen gebrek in het Groene Hart waar de vormgever woont. ,,Ik vind het leuke aan Woerden dat het zo ouderwets gezellig oud is. Ook ga ik graag naar de lokale ondernemers in de buurt.  Als ik inspiratie nodig heb, ga ik naar buiten om naar vogels en bloemetjes te kijken. Andere plekken die ik mooi vind in ons land, is bijvoorbeeld de Hortus in Leiden. Daar vind ik veel inspiratie.”  

VAN THRILLER NAAR ZADEL 

Wanneer ik vraag aan Margo hoe ze haar werk zou omschrijven, krijg ik een interessant antwoord. De kunstenaar kiest er namelijk niet enkel voor om haar eigen stijl aan te houden, maar zoekt de uitdagingen juist zo nu en dan buiten haar eigen stijl. ,,Ik stuur de klant drie verschillende ontwerpen door. Eén die aansluit bij mijn stijl, één die aansluit bij de stijl van de klant en ten slotte een ontwerp die helemaal out of the box is.” De drie uitingen samen vormen uiteindelijk een geheel. De opdracht is leidend voor de stijl van het ontwerp. Zo zijn de omslagen voor de Thrillerboeken die ze maakt wat grauw. Voor ze begint met ontwerpen, leest ze de achterflap. Soms vraagt de klant om een chique uitstraling, wanneer ze bijvoorbeeld een zadel voor een paard mocht ontwerpen. Een aannemersbedrijf is echter weer meer van het ‘recht toe, recht aan’ ontwerp. ,,Elke opdracht die ik maak, vind ik spannend. Zelf word ik blij van mijn ontwerpen, maar of de klant dat ook vind? Daar kan ik soms nog best onzeker over zijn.”

WAAR DE DROOM BEGON 

Margo werd door haar vrienden vaak gevraagd om advies te geven over hun planten. Wanneer ze niet wisten wat ze ermee moesten, legde zij aan hen uit welke verzorging de plant nodig had. ,,Iemand gaf mij de tip om deze adviezen te verzamelen voor een boek.” Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ze haar eerste boek ontwierp en schreef, is ze inmiddels met exemplaar twee en drie bezig. Een van de exemplaren komt in oktober uit. Het tipje van de sluier? ,,Het zal over groen gaan.” Daarnaast is een webshop in de maak. ,,Vorig jaar was ik in een winkeltje in Porto. Daar zat een vrouw te ontwerpen terwijl ze omringd werd door mooie producten die ze te koop aanbood. Dat is echt een droom voor mij. Het lijkt me geweldig om een eigen winkeltje te hebben.” Ze zou zichzelf omschrijven dat ze een echte dagdromer is, maar dat alleen dromen spijt kan opleveren. ,,Ik wil aan anderen meegeven dat het belangrijk is om uiting te geven aan je dromen waar dat mogelijk is.”

Nieuwsgierig geworden? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER // BEELD MARGO TOGNI

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *