DE ZOMERVAKANTIE KOMT ER WEER AAN!

Misschien volg je Fleurrijk al wat langer, of ben je hier pas net. Ik zal mij weer eens voorstellen: ik ben Margreet Bronk, getrouwd en moeder van 2 kleine meisjes. Al vanaf het begin mag ik deel uitmaken van het schrijfteam van Fleurrijk en schrijf ik over het leven als HSP (hoogsensitief persoon). Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, maar ook voor niet HSP zijn veel verhalen herkenbaar. Deze keer schijf ik over vakantie houden.

Vorig jaar deelde ik al deze 10 tips voor HSP op vakantie.

En de zomervakantie van 2020 komt er weer aan. Een beetje anders dit jaar. Misschien ga je wel buiten de vakantie weg of ga je dit jaar maar een keer helemaal niet. Dan is het evengoed belangrijk om vakantie te houden! Even op de pauzeknop en jezelf rust gunnen. Je hoofd en lichaam hebben deze hersteltijd nodig om daarna weer te kunnen knallen. Zo zorg je voor balans. 

Blijf je thuis, maar wil je wel een vakantiegevoel? Ga dan wat vaker uit eten of bestel eens wat. Ga lekker BBQ’en, eet lekkere hapjes als avondeten en kruip op een zomeravond onder een kleedje om een lange avond buiten te zitten. En ga vooral niet teveel doen. Die leuke dagjes weg klinken heel gezellig en zijn vooral voor kinderen een feest, maar zelf kom je er vaak eerder uitgeput vandaan. Het kan ook een combinatie zijn van luie en actieve dagen, maar zorg dat je uitrust en oplaadt op de manier die bij jou past. 

Heb je er weleens over nagedacht wat vakantie voor jou betekent?

Misschien ga je wel op vakantie en kijk je er enorm naar uit. Of zie je er juist tegenop om met z’n allen in een volle auto een stuk te rijden om de hele vakantie van alles samen te moeten doen. Er wordt niet voor niets heel vaak gezegd: ik kom net terug van vakantie, maar ben alweer toe aan een nieuwe. Dat klinkt als een leuk grapje, maar is eigenlijk niet best.

Heb je er weleens over nagedacht wat vakantie voor jou betekent? Is dat weggaan naar een warm land? Is dat de hele dag zo min mogelijk doen? Of rondom je tentje de hele dag aanrommelen met wasjes, koken, boodschappen, etc. Of juist in een luxe resort waar alles voor je gedaan wordt? Dat zijn 2 nogal uiteenlopende vakanties, maar het zegt wel wat over de verschillen tussen mensen en hun behoeftes. Dus met wie je ook gaat, hou er rekening mee dat de ander andere wensen en ideeën heeft bij een vakantie. 

Klinkt goed Margreet, maar hoe bedenk ik dan wat vakantie voor mij betekent?
Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Wat is mijn doel van vakantie houden?
  • Waar zou ik naartoe gaan als alles kon?
  • Waarom die plek, wat biedt het wat ik graag wil?
  • Met wie zou ik het liefst op vakantie gaan?
  • Hoe lang zou ik op vakantie willen?
  • Wat is voor mij onmisbaar op vakantie?
  • En waar zie ik het meeste tegenop?

Schrijf dit eens uit en bekijk waar je impact op hebt en waarop niet? Kun je je plannen aanpassen? Kun je in gesprek met je reisgenoten of thuisblijfgenoten? Hoe kun je ervoor zorgen dat je in ieder geval je doel behaalt? 

Door in gesprek te gaan kan er veel opgehelderd worden en kun je rekening met elkaar houden, waardoor er een fijne balans is en iedereen een leuke vakantie heeft. 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Neem dan gerust contact met mij: margreetbronk@gmail.com of neem een kijkje op mijn Instagram: www.instagram.com/margreetbronk.hspcoach/?hl=nl

BEELD ROSA WESSELS FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *