U OOK HIER?!

Het is een mooie lentedag. Frits Rouvoet en de Roemeense Diana hebben zojuist een ronde over de Wallen gemaakt en besluiten nog wat te drinken in een café. Ze zitten net tien minuten als de deur opengaat en het zwaar opgemaakte gezicht van Maria verschijnt. Ze hebben haar net nog gesprekken in haar kamertje in een van de steegjes van de rosse buurt. Als ze Frits ziet zitten roept ze uit: ‘Jezus, jij ook hier?!’ De barkeeper reageert direct: ‘Nou, Maria, dat is Jezus niet.’ Maria reageert: ‘Nee, maar ze werken wel goed samen.’ Het boek U ook hier?! Vertelt het verhaal achter Bright Fame, een christelijke hulporganisatie onder prostituees.

Peter de Bruijne heeft het verhaal van Bright Fame opgetekend. In de verschillende hoofdstukken laat hij diverse medewerkers van de organisatie aan het woord. Ook een paar voormalige prostituees vertellen over de hulporganisatie en mensen die direct contact hebben met de oprichter, Frits Rouvoet, zoals zijn broer, André Rouvoet en de politicus Gert-Jan Segers. 

Om eerlijk te zijn wist ik niet goed wat ik moest verwachten van dit boek, maar het klonk wel heel interessant. De hoofdstukken zijn allemaal redelijk kort en vertellen elk een ander aspect van de organisatie. Met open mond heb ik soms de verhalen gelezen, hoeveel wonderen er binnen deze organisatie zijn gebeurd. Ik (en jij misschien ook wel) ben opgegroeid in een heel veilig wereldje en prostitutie was altijd een ver-van-mijn-bed-show. Door dit verhaal is de realiteit en het verdriet dat hierachter zit een stuk dichterbij gekomen. 

Met open mond heb ik soms de verhalen gelezen, hoeveel wonderen er binnen deze organisatie zijn gebeurd.

Frits Rouvoet is dan niet Jezus, maar hij doet wel wat Jezus gedaan zou hebben: prostituees bezoeken, er voor hen zijn, met hen bidden en hen een andere toekomst bieden als ze daarvoor openstaan. Het heeft mij echt wel aan het denken gezet wat ik zou kunnen doen om voor vrouwen die gevangen zitten in de prostitutie zou kunnen betekenen. Hoe kan ik naar hen kijken met de ogen van Jezus?

Wat dat betreft is de opzet van dit boek meer dan geslaagd. Kan jij het ook wel gebruiken om even uit je ‘perfecte wereld’ te stappen en zien wat er eigenlijk gebeurt in deze wereld? Dan raad ik het boek U ook hier?! zeker aan!

Benieuwd naar het boek? Neem dan hier een kijkje.

TEKST MIRJAM SCHIPPERS // BEELD BY JIS FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *