EEN LEVEN LANG LEREN

‘Het is heel belangrijk om je te realiseren dat je altijd nog wat te leren hebt op het moment dat je denkt dat je er bent. Dat geldt voor alles waar je mee bezig bent; of dat nu voor je rol als vader, echtgenoot, werknemer of -gever is. Je kan elke keer weer nieuwe inzichten opdoen.’ Lucas Reinds (37) deelt zijn lessen over leren. Eén daarvan is dat je nooit alles onder de knie hebt.

Hij noemt zichzelf ook wel ‘vader in opleiding’. Samen met zijn jeugdliefde Arda zorgt hij voor hun vier kinderen. Hiernaast is hij bedenker van communicatie-ideeën en is hij medeoprichter van Pankra. Lucas: ‘Zowel het vaderschap als ondernemen vraagt aandacht, soms kan het concurrentie van elkaar worden. Ik heb nog wel eens de neiging om druk te zijn; dan ben ik wel aanwezig, maar zit ik in mijn gedachten een opdracht vorm te geven.’ Hij geeft aan dat eigen baas zijn meer regelwerk betekent. Ver naar kantoor hoeft hij niet te reizen, slechts één trap om precies te zijn. De begane grond van het huis dient namelijk als studio. 

AAN DE SLAG 

‘Geloven is niet iets wat je erbij doet, maar een paraplu waar alles onder hangt.’ Al vanaf kinds af aan is het geloof aanwezig in het leven van Lucas. Niet alleen het geloof, maar ook de liefde voor tekenen en lezen zat er al vroeg in. ‘Ik lees veel en besloot op een gegeven moment lessen die ik uit zelfhulpboeken meenam samen te vatten in beeld en tekst. Dit was voor mij tegelijkertijd een verplichting om deze lessen niet zomaar te laten wegzakken.’ De tekeningen die Lucas maakte, plaatste hij op Instagram. Een halfjaar later trok er een uitgeverij aan de bel die de tekeningen en bijbehorende lessen in eigen woorden graag in boekvorm uit wilde geven. Inmiddels is zijn boek Hoofdlijnen een feit. Na even tellen vertelt Lucas mij dat er zo’n 256 werkuren in het boek zitten. Mede omdat hij niet alleen de auteur, maar ook de vormgever van het boek is. 

Veel mensen reageren verrukt op het boek. Zo krijgt hij vaak de reactie: ‘Ik kom niet toe aan boeken, maar ik merk toch dat ik echt wat meer moet gaan lezen nu ik deze lessen uit jouw boek gehaald heb!’ Volgens Lucas is het boek voor veel lezers een aanmoediging geweest om over dingen na te gaan denken en meer te gaan lezen. ‘Blijkbaar hebben mensen behoefte aan vereenvoudiging. Denk maar eens aan een recensie die je even doorleest voor je een boek koopt. Een fijne samenvatting is altijd goed.’ Ook zijn er lezers die de tips letterlijk opvolgen, zoals het anders gebruik van de mail bijvoorbeeld. 

Volgens Lucas worden zelfhulpboeken in de christelijke wereld met de paplepel ingegoten. ‘Je zit elke zondagochtend te luisteren hoe je geholpen kan worden, de jeugd van de kerk wordt het een en ander bijgebracht uit een boekje en in de verkeringstijd zaten Arda en ik met een boekje op de bank om te leren hoe relaties bedoeld zijn.’ Zelfhulp ziet Lucas in het licht van God die met je aan de slag wil. ‘In alle gevallen zie ik dingen terug die ik goddelijk vind. De Bijbel is bij uitstek het boek waarin veel wijsheid besloten ligt. Voor een christen is er geen boek wat daarmee in verhouding kan staan.’ Ook in zijn boek haalt Lucas lessen uit Bijbelboeken aan. 

GENÂNT INKIJKJE 

Op de vraag waarom zelfhulpboeken in deze tijd zo goed aanslaan, antwoordt Lucas: ‘Vroeger waren onze opa’s en oma’s vooral druk met werken en geld op de plank brengen. Door de welvaart bevinden wij ons in een positie waarin we verder kunnen kijken dan alleen onderhouden. Ik denk dat de vorige generatie minder tijd had om over zelfontwikkeling te mijmeren, ik heb mijn opa er in ieder geval niet over gehoord.’ 

Voor een vervolg op zijn boek licht Lucas graag een specifiek thema uit door de tekeningen en samenvattingen die hij maakt. Of hij een volleerde zelfhulpgoeroe is na alle kennis die hij opdeed? ‘Mensen denken door mijn liefde voor non-fictie dat ik dingen onder de knie heb. Het is juist net andersom. Ik zie juist de dingen die ik lastig vind of waar ik tegenaanloop.’ Hij noemt de lessen die hij deelt eerder een gênant inkijkje in waar er nog wat te leren valt voor hem. ‘Het is heel belangrijk om je te realiseren dat je altijd nog wat te leren hebt op het moment dat je denkt dat je er bent. Dat geldt voor alles waar je mee bezig bent; of dat nu voor je rol als vader, echtgenoot, werknemer of -gever is. Je kan elke keer weer nieuwe inzichten opdoen.’ 

Benieuwd naar het boek Hoofdlijnen? Neem dan hier een kijkje. Ook kan je een kijkje nemen op de site Hoofdlijnen.nl

TEKST HANNA KATER // DERDE FOTO NATHAN REINDS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *