Schrijfsels

DE BEELDEN VAN OPENBARING

Een boek wat het hele Bijbelboek Openbaring uitlegt, dat maakte mij nieuwsgierig. Hoe kun je nu alle beelden van Openbaring begrijpen en duiden? Daar moet je toch een mega-lange theologiestudie voor volgen?

En toch is dat precies wat Peter Scheele in zijn boek ‘De beelden van Openbaring’ heeft gedaan. Voordat ik iets meer over mijn ervaring met dit boek ga delen, eerst dit. Ik ben geen dominee, heb geen theologie gestudeerd en doe veel minder Bijbelstudie dan ik zou willen. In de recensie van dit boek kan ik dus ook weinig vertellen over of alles wat Scheele schrijft ‘klopt’. Wel kan ik met jullie delen hoe ik het boek gelezen heb en wat ik ervan vind.

Eerst even iets over Peter Scheele. Eerlijk gezegd kende ik hem niet voor ik dit boek begon te lezen. Maar blijkbaar heeft hij er al een behoorlijk carrière opzitten. Hij was programmamaker voor de EO, schreef verschillende boeken, was medeoprichter van de online cursus ‘Waarom Jezus?’ en trainde jarenlang e-coaches. In zijn voorwoord vertelt hij heel openhartig een deel van zijn levensverhaal en hoe hij er toe gekomen is om dit boek te schrijven.

Ook Scheele heeft geen theologie gestudeerd, maar hij heeft maanden lang het Bijbelboek Openbaring bestudeerd en hierbij gebruik gemaakt van de grondtekst en verschillende vertalingen. Dit is terug te zien in het boek, want ook daarin haalt hij geregeld andere vertalingen van een Bijbeltekst aan. Ik vond de schrijfstijl van Scheele heel prettig. Zoals hij het zelf verwoord: “Ook kan ik het niet laten om me soms expressief en in spreektaal uit te drukken”. Hoewel spreektaal niet altijd even gemakkelijk leest, is dit bij Scheele niet het geval. Zijn boek leest redelijk makkelijk weg en ik kon zijn gedachtegangen goed volgen.

Het boek bestaat uit twee delen, namelijk wat er gebeurd is en wat er staat te gebeuren. Het boek is niet volgens de chronologie van Openbaring geschreven, omdat Scheele tot de conclusie is gekomen dat het Bijbelboek Openbaring ook niet chronologisch is. De verschillende beelden uit Openbaring haken op elkaar in en vullen elkaar aan.

Scheele start zijn uitleg van Openbaring met 3 kernbeelden, namelijk de Vrouw en de Draak, de Twee Profeten en de Draak in de put. Het beeld van de Twee Profeten vormt volgens Scheele de basis van het boek Openbaring. De andere twee beelden horen hierbij en met z’n drieën vormen zijn een waslijn waaraan de rest van het Bijbelboek opgehangen kan worden.

In zijn uitleg van de beelden grijpt hij geregeld terug naar Oudtestamentische profetieën van bijvoorbeeld Ezechiël en Zacharia. Daarnaast koppelt hij de beelden aan geschiedkundige feiten. Op deze manier probeert hij de geschiedenis zoals wij die kennen te verbinden met de profetieën uit Openbaring. Of dit ook echt klopt, geen idee. Daarvoor ben ik niet theologisch genoeg onderlegt. Maar voor mij maakt hij het concreet, zonder dat het vergezocht is. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar het Babylonische rijk, de keizers van Rome, de val van Jeruzalem en de Holocaust. Allemaal gebeurtenissen die volgens hem terug te vinden zijn in het boek Openbaring. Een enkele keer heb ik mijn twijfels bij zijn uitleg, maar het overgrote deel kan ik goed volgen. Scheele geeft aan dat hij zelf in zijn uitleg geloofd (anders had hij hem ook vast niet opgeschreven), maar hij durft niet te zeggen dat het ook allemaal echt zo uitgelegd moet worden als dat hij doet. Die nuance vindt ik fijn, ik geloof dat we hier op aarde nooit helemaal Gods plan gaan doorgronden. Maar hij doet een poging om een tipje van de sluier op te lichten en dat gaat hem mijns inziens goed af.

Voor mij was dit boek een goed moment om eens stil te staan bij Jezus’ wederkomst. Hij komt terug, dat staat vast en wie weet komt Hij wel over 5 minuten al. Door dit boek te lezen komt mijn leven weer wat meer in het eeuwigheidsperspectief te staan en dat helpt mij om de alledaagse dingen te relativeren. Daarnaast vond ik het ook heel interessant om meer te weten te komen over bijvoorbeeld engelen en de duivel.

Wat mij betreft is dit boek een aanrader als je je eens wilt verdiepen in het Bijbelboek Openbaring. Als je meer wilt begrijpen van wat gebeurt is en wat er staat te gebeuren. Lees het boek, lees het kritisch en met de Bijbel ernaast en trek je eigen conclusies.

Benieuwd naar het boek? Neem dan hier een kijkje.

TEKST + TWEEDE FOTO WILLIENE HELDOORN // EERSTE BEELD QUIRINE BAAN

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *