IS BALANS IN JE AGENDA EEN ILLUSIE?

Geleefd worden, snel en jachtig van a naar b en ondertussen alle ballen hoog houden om maar te voldoen aan het keurslijf van de perfecte vrouw. Om ons heen worden verwachtingen en verlangens gecreëerd die we denken te moeten najagen. Dat doen we ook massaal, en zo houden we zelf dat ideaalbeeld in stand. We worden zo opgeslokt door alle dingen die we (denken te moeten) doen, dat we vergeten even een pas op de plaats te maken en ons te realiseren waar we mee bezig zijn.

Balans in je agenda vinden, is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. In een interview met Elizabeth Gilbert (schrijfster van Eat Pray Love) zag ik zelfs, dat zij van mening is dat balans vinden zelfs helemaal niet kan, dat het een illusie is. Moeoeah… ik weet ‘t niet… Hoewel ik vaak vind dat ze hele wijze dingen zegt en mooie inzichten geeft, weet ik toch niet of ik het met deze uitspraak mee eens bent. Het ligt er een beetje aan wat je er precies onder verstaat, denk ik.

Wat is balans?

De definitie van balans is ‘in een toestand van evenwicht brengen of die handhaven’. Belangrijker is echter, wat is balans voor jóu? Wat betekent het voor jou? Wanneer voel jij je in balans? We zijn allemaal verschillend en we leven allemaal verschillende levens. Heb je (kleine) kinderen of niet? Is sporten een belangrijk onderdeel van je leven of niet zo? Laad jij je weer op door uit te gaan met vrienden of door in je eentje te wandelen in de natuur? Balans is voor iedereen een verschillende combinatie van de gebieden die je levensbalans opmaken.

Voor mij heeft in balans zijn dan ook twee aspecten:

1. Alle onderdelen die jij belangrijk vindt zijn vertegenwoordigd in je leven

2. Al die onderdelen passen naar jouw idee voldoende in je dag, week, maand, jaar (of zelfs leven)

Het omdraaien geeft een duidelijkere uitleg: je leven is in disbalans wanneer je niet alles doet wat je wilt doen of wanneer je meer activiteiten in 24 uur wilt proppen dan er in gaan.

Is  het mogelijk om balans te creëren?

Ik denk van wel. Je zal alleen bewust keuzes moeten maken. En je moet niet de illusie hebben (daar istie!) dat je, op het moment dat je leven in balans is, een status quo hebt bereikt. En dat is waarschijnlijk wat Elizabeth Gilbert bedoelt. Het is niet zo dat je leven vanaf dat punt voor altijd en eeuwig in evenwicht is. Zeker te weten dat dat niet het geval zal zijn! Gebeurtenissen van buitenaf, maar ook veranderingen in je eigen voorkeuren brengen je uit balans en vragen je weer op zoek te gaan naar een nieuw evenwichtspunt. Het is voor mij dan ook meer een soort van bandbreedte waar je binnen probeert te blijven. Ik zie een balans voor me die wel een beetje heen en weer schommelt, maar die nooit volledig doorslaat naar één kant en daar blijft steken, zodat er geen beweging meer in zit. 


Hoe creëer je dan balans in je agenda?Dat begint bij bewustwording. Bewustwording van waar jij je tijd aan besteedt. Dat inzicht is nodig om te kunnen bepalen of je dingen anders wilt, en wat je dan precies wilt. Dus hou het ‘ns een weekje echt heel specifiek bij. Je kan er zomaar een verrassend inzicht van krijgen. Wanneer je weet waar jij je tijd aan besteedt, en je hebt voor jezelf duidelijk wat wilt veranderen, dan moet je het nog gaan dóen. En dat doe je door bewust keuzes te maken. Keuzes om dingen te doen, en vooral ook: om bepaalde dingen niet meer te doen.

Dit bericht is geschreven door Gaby, de eigenaresse van Essentialiving. In de Essentialiving Planner zijn een handige en unieke Balance Creator en een wekelijkse Balance Check opgenomen om je daarbij te helpen. Benieuwd? Neem dan hier een kijkje.

Beeld dankzij Huisje de Wit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *