DROOM VAN EEN SCHRIJFSTER

‘Schrijfster worden, was dat vroeger al je droom?’ Deze vraag krijg ik regelmatig en ik beantwoord hem altijd ontkennend. Want als klein meisje wilde ik maar een ding: voor de klas. Ik wilde het verschil maken in levens van kinderen. Gesprekken met ze voeren die er echt toe doen.

Het schrijvers vak ben ik toevallig ingerold. Toch heeft het meer overlap met mijn droom dan je in eerste instantie zou vermoeden. Als leerkracht vond ik het heerlijk om kinderen te observeren en na te denken hoe ik ze verder kan helpen in het leven. Dat doe ik ook als ik een kinderboek schrijf. Voor mijn nieuwste boek ‘Knokken voor een kans’ reisde ik naar Armenië. Ik bezocht kinderen die in uitzichtloze situaties leven. En ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe kunnen ze geholpen worden?

DNA VAN HET VERHAAL

Tijdens het schrijfproces geniet ik van de mooie mensen die ik ontmoet. Neem nou Anni. Ze werkt in Armenië als juf op het dagopvangcentrum van de kerk. Als kind bezocht ze zelf ook een dagopvang. Daar kreeg ze een warme maaltijd en huiswerkbegeleiding, maar het belangrijkste was dat ze daar hoop kreeg. Nu ze zelf juf is, wil ze dat ook doorgeven: Ze wil verlangen aanwakkeren. Waarom leef ik? Wat zijn mijn dromen en idealen? Hoe kan ik voor betekenis zijn voor mijn medemens? Daarnaast wijst ze hen op de Bijbel als bron van wijsheid. Anni heeft in haar leven ontdekt dat God ons wil leren om met teleurstellingen, tegenslagen en falen om te gaan. Een weg erdoor heen te vinden aan zijn hand. Dat belooft Hij ook in zijn naam. Ik ben erbij! Dit geeft ze weer door aan de kinderen op het dagopvangcentrum.

Verhalen hebben vaak dezelfde opbouw, dat wordt ook wel DNA van verhalen genoemd. Zo moet er in een verhaal altijd iets van tegenwerking zitten. Het moet een probleem hebben. Daarnaast moet de hoofdpersoon ook iemand of een bron van wijsheid ontmoeten die hem aanmoedigt en verder helpt. Voor mijn boek ‘Knokken voor een kans’ wist ik tijdens mijn reis al wie ik daarvoor uit zou kiezen: juf Anni. 

WAAR HET ECHT OM GAAT

Een boek is af, als het rond is. In mijn verhaal heeft hoofdpersoon Seda een persoonsontwikkeling ondergaan en is daar sterker uitgekomen. Wat het mooie van schrijven is dat je er zelf ook veel van leert. Ik leerde veel van juf Anni. Het is mijn verlangen om, net als haar, voor mensen die op mijn pad komen een plek te zijn waar de hoop levend gehouden wordt.

Naast het schrijven van boeken, geef ik ook regelmatig lezingen, workshops en voorstellingen. Heerlijk vind ik het om met een groep volwassenen na te denken over (geloofs) opvoeding of om te spreken over de Bijbel. Als schrijfster een school bezoeken blijft ook trekken, want ik geniet enorm om voor een groep kinderen te staan. Helemaal als we het hebben over dingen waar het echt om gaat in het leven. Als ik dan terug rij in de auto naar huis denk ik vaak: als ik vroeger had geweten hoe mooi het werk van schrijfster is (met alles wat daarbij hoort), was het vast mijn meisjesdroom geweest.

Voor een impressie voor mijn reis naar Armenië: https://www.youtube.com/watch?v=dl-sfaq2JLc&feature=youtu.be

Benieuwd naar de boeken die ik schreef: www.willemijndeweerd.nl  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *