RUIMTE VOL RUST

Je opent de deur na een lange dag werken. Moe en voldaan leg je je tas aan de kant om vervolgens tot rust te komen. Maar hoe kom je tot rust op jouw plek? Daar houden we meiden van Sereen Design zich mee bezig. 

Wanneer ik de site van jullie onderneming bekijk, zie ik allerlei vrolijke foto’s. Wie zijn de gezichten achter Sereen Design?

Janneke (25): ‘Samen met mijn man woon ik in Amersfoort. Ik ben afgestudeerd als psycholoog, een vakgebied waarin ik dacht dienstbaar te kunnen zijn voor mijn naaste. Ik ontdekte dat mijn werk veel energie van mij vroeg, waardoor ik merkte dat de balans scheef raakte. Hierop volgde een intensieve gebedsperiode. Ik ging mezelf afvragen op welke manieren ik ook dienstbaar kon zijn. Dienstbaar zijn hoeft zich niet alleen te uiten in het werk dat je doet, maar dat kan op zoveel manieren. De woorden van Arthur F. Miller hebben mij geraakt in de periode van zoeken. Hij stelt dat ieder mens een blauwprint in zich draagt -eigenschappen en kwaliteiten – vanaf de geboorte, die al in een vroeg stadium naar voren komen in je leven. Aan ons is het de taak om erachter te komen wat de blauwprint is die we in ons dragen, zodat we die kunnen inzetten tot Gods eer. Toen ik hiermee aan de slag ging, kwam creativiteit als eerste naar voren. Zodoende kun je me nu in de creatieve sector vinden.’ 

Esther (19): ‘Ik kom uit Nunspeet, waar ik bij mijn ouders woon. Eigenlijk ben ik altijd creatief aan het denken, in allerlei vormen. Als ik aan een Bijbelvers denk dat voor mij belangrijk is, denk ik aan Jakobus 1 vers 5: ‘En als iemand van u in wijsheid tekortschiet laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden.’ Ik kon soms zo bezig zijn met meningen van anderen die mij belemmerden, maar God heeft mij geleerd om mijn leven in Zijn handen te leggen. Ik heb een tijdje Social Work gestudeerd, maar ik miste het creatieve gedeelte in deze richting. In het werk voor Sereen Design kan ik zowel mijn liefde voor de mensen om mij heen als creativiteit combineren.’

De meiden vinden het belangrijk om te benadrukken dat hun zoektocht geen succesverhaal is, maar dat het zeker niet zonder onzekerheden, zorgen, paniekgevoelens en huilbuien is gegaan. ‘Onze zoektocht is altijd samen gegaan met onze gebeden tot God. We ervaren dat Hij ons leidt en ook weet wat we nodig hebben.’

Waar staat de naam ‘Sereen’ voor?

‘Sereen zegt voor ons dat een ruimte geborgenheid uitstraalt, warmte en rust waarin je je thuis voelt. Een ruimte moet in harmonie zijn. Dat betekent niet dat een ruimte kleurloos moet zijn. Als je een neutrale basis hebt, is het goed mogelijk om in te accessoires uit te pakken in kleur.’

Jullie benadrukken de behoefte aan rust in het interieur. Herkennen jullie deze behoefte bij jezelf?

Esther: ‘Zelf ben ik hooggevoelig. Mensen die HSP zijn, hebben geen filter. In de huidige wereld zijn er zoveel prikkels om je heen. Daarom is het belangrijk dat je thuiskomt in een rustig huis.’

Als ik bijvoorbeeld een catalogus van de IKEA opensla, zie ik vrij rustgevende interieurs voorbijkomen. Daar zou ik ook naartoe kunnen gaan als ik een interieur vol rust zoek?

Janneke: ‘We richten ons op een specifieke doelgroep met een specifieke aanpak. We kijken zelf ook graag in een magazine als VT Wonen, ontwerpen die we daar vinden zijn ook geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een rustgevend interieur. Waar wij bijvoorbeeld ook naar kijken, is de materialen die aanwezig zijn in een interieur. Prikkelgevoelige mensen aarden bijvoorbeeld niet goed in een interieur met koude materialen.’

Esther vult hierop aan: ‘Een interieur kan rustgevend zijn, maar tegelijkertijd kil. Het is heel belangrijk dat je je thuis voelt in een ruimte. Daar willen wij anderen bij helpen. We halen onze inspiratie uit onderzoeken van Elaine Aron, eigen ervaringen en Marie Kondo.’ 

Samen een bedrijf opstarten kan best spannend zijn. Hoe ervaren jullie de opstart van jullie bedrijf? 

Janneke: ‘Toen ik Esther voorbij zag komen op Pinterest, hoefde ik niet lang te twijfelen om haar een berichtje te sturen over het idee dat ik met Sereen had. Scrollend door haar interieurfoto’s dacht ik: deze meid begrijpt het. We zijn momenteel aan het investeren in ons bedrijf. In de toekomst willen we graag een eigen kantoor. Dit bedrijf was wat mij betreft echt een sprong in het diepe. Ik vind het prachtig om mijn passie voor psychologie en interieur te combineren.’

Esther: ‘Qua persoonlijkheid matchen we erg goed; we lijken op elkaar en vullen elkaar aan. Ook kunnen we onze werktijden flexibel indelen, wat zorgt voor een ontspannen werkflow. We richten ons niet op een dolgroep met stickertjes, maar iedereen die behoefte heeft aan rust is welkom om eens bij ons aan de bel te trekken. En hoe ik de toekomst bekijk? Ik geloof dat als je iets wilt, dat het echt gaat lukken.’ Nieuwsgierig geworden? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER // BEELD LAURA KANIS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *