JE BENT HET AL!

Het boek dat een aantal weken terug met de post werd bezorgd, trok direct mijn aandacht: ‘Je bent het al! Stop met worden.’ 

Eén van de eerste onderwerpen waar Gabrielle Dik, de auteur, mee begint, is dat ze gedachten heeft dat het misschien wel Gods bedoeling is, dat ze zendeling moet worden. Dit is totaal niet haar ding en ze is bang dat ze daardoor ongehoorzaam gaat zijn aan God. Eerlijk gezegd, denk ik dat ook weleens: Wat zou ik doen als ik Gods plan niet zie zitten, dat ik vind dat ik er geen talent voor heb of als ik daarvoor naar het buitenland moet verhuizen?

Herken jij deze gedachten? 

Tijdens het lezen word ik bewust van verschillende gedachten en patronen in mijn leven. Ik heb soms bepaalde regels in mijn leven waaraan ik moet voldoen. Het roept bij mij dan ook veel vragen op: Hoe denk ik over mijzelf? Wat wil ik veranderen aan mezelf? Hoe ben ik opgevoed in geloof? Heb ik bepaalde overtuigingen die helemaal niet waar zijn?

Twee zinnen uit het boek:

  • ‘De overtuiging dat we nooit ‘af’ zijn en constant aan onszelf moeten blijven werken, is voor sommige mensen een levenstaak geworden.’
  • ‘De clou ligt dus niet in het doen en jezelf verbeteren, maar in het ontspannen rusten aan Zijn hart.’

Voor mij blijft er een spanningsboog zitten tussen mezelf willen ontwikkelen en goed genoeg zijn. De hoofdstukken zijn verweven met Bijbelteksten en het is goed om te lezen hoe God naar ons kijkt.

Verschillende Bijbelse geschiedenissen worden beschreven, zoals het niet is gebeurd. Je leest het vanuit menselijke gedachten. Daarna lees je de geschiedenis zoals het in de Bijbel staat. Het verschil is groot, precies het tegenovergestelde. 

Een mooi voorbeeld vind ik het verhaal van de Samaritaanse vrouw bij de put. Ik citeer: ‘Jezus kwam niet om haar een hoe-verbeter-ik-mezelf-lesje te leren, maar om haar te verbinden met het hart van de Vader en met de mensen om haar heen.’ Jezus handelt uit liefde. ‘Zonder oordeel en zonder voorwaarden. Rust en acceptatie. Alles mag er zijn. De clou ligt dus niet in het doen en jezelf verbeteren, maar in het ontspannen rusten aan Zijn hart.’

De clou ligt dus niet in het doen en jezelf verbeteren, maar in het ontspannen rusten aan Zijn hart.’

Er zijn periodes in je leven waarin je kunt twijfelen, je onzeker voelt of dat je je afvraagt welke plek/taak God voor jou bedoeld heeft, maar… Gods plan zoeken in je leven? Het antwoord is: Jij bent Zijn plan!

Wat een rust klinkt hierin door. Je bent geschapen door Hem, zoals je bent met je talenten. Hij geeft je verstand om zelf keuzes te maken en Hij zal bijsturen op Zijn tijd. Maar je mag zelf beslissingen nemen, omdat Hij je vrijheid heeft gegeven. Dat vind ik zo’n bemoediging! 

Als je dit boek gaat lezen, bereid je dan voor op kritische en goede vragen. Sommige teksten kunnen schuren, waardoor je echt aan het denken wordt gezet. De schrijfstijl leest vlot en het zijn korte hoofdstukken met daarbij persoonlijke verhalen. Door het boek heen vind je blauwe pagina’s met een mooie quote of met een aantal vragen die je zelf kunt beantwoorden. Hier is voldoende schrijfruimte voor. Deze pagina’s zijn wat mij betreft echt een goede toevoeging aan het boek!

Is dit een onderwerp waar je op dit moment over nadenkt? Lees dan zeker dit boek en ik wens je toe dat het je verder mag helpen. Hier vind je meer informatie over het boek.

TEKST ARJANNE VAN DE POL // BEELD MEMORIES BY MARLEEN, GEMAAKT BIJ B&B DE KOORNZAK, MIDDELBURG

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *