HOE JE GOEDE VOORNEMENS WÉL VOLHOUDT

Het is weer bijna zo ver. In grote getale gaan we weer goede voornemens maken. Om het vervolgens ook weer op te geven… Ik heb geen officiële cijfers kunnen vinden, maar de meeste mensen houden hun goede voornemen niet vol. Ik zelf heb ook jaren lang het goede voornemen gehad gezonder te gaan eten. En jaren lang is het me niet gelukt vol te houden. Inmiddels weet ik hoe ik wél meer kans van slagen heb, en geef je hierbij graag mijn tips:

  1. If you do what you always did, you will get what you always got 

Wil je al jaren hetzelfde doel bereiken en lukt dat steeds niet? Ga dan dit jaar bewust dingen ánders doen. Probeer je al tig jaar te stoppen met roken door te vertrouwen op je eigen discipline en werkte dat tot nu toe niet? Zoek dan nu bijvoorbeeld hulp bij een coach, doe het samen met iemand of laat je begeleiden door je huisarts. Wil je al jaren meer bewegen en begin je elk jaar in januari weer fanatiek in de sportschool? Doe het dan dit jaar anders door bijvoorbeeld tijd te steken in het gaan ontdekken welke sport je echt leuk vindt. Wat het ook is dat je al jaren wil bereiken, probeer dit jaar eens een andere aanpak. De vorige aanpak heeft al bewezen niet te werken.

  1. Big changes start with small steps

Maak het niet te groot voor jezelf. Met kleine stapjes kom je er ook. Of misschien wel: kom je er júist. Ook weer in het geval van het voornemen om meer te gaan bewegen: wanneer je nu niets aan beweging doet, verwacht dan niet van jezelf dat je ineens een ‘fitgirl’ bent die minstens 3x per week in de sportschool staat. Je kan ook beginnen met gewoon wat vaker te wandelen, of wat meer de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap, of met 1x per week een sport te doen die je echt leuk vindt.  

  1. You do you

Het is belangrijk dat de voornemens die je hebt ook echt bij jou passen, dat jíj ze belangrijk vindt en dat ze niet zijn ontstaan omdat het bijvoorbeeld iets sociaal wenselijks is. Wanneer je werkt aan wat voor jou belangrijk is, ben je in staat om in plaats van zomaar actie te ondernemen, geïnspireerd en veel meer op gevoel te handelen. Je zult merken dat dat veel minder moeite kost. Geïnspireerd handelen staat veel dichter bij jezelf. Het voelt heel echt en authentiek, en daardoor als een tweede natuur. Je voornemens volhouden wordt zo een stuk makkelijker!

Weten wat voor jou belangrijk is en meer daarnaar gaan leven? Mijn Focus Book kan je helpen. 

TEKST GABY VAN ESSENTIALIVING // BEELD WILLEKE TERLOUW FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *