
ETEN MET GEWETEN
Hoe veel denk jij na over wat je op een dag allemaal naar binnen werkt? Ben je je bewust van de verhalen achter je eten, wat voor leven jouw stukje kip heeft gehad? Ik ben daar de laatste tijd steeds bewuster mee bezig. Het zal je dus niet verbazen dat ik benieuwd was naar dit boek: ‘Eten met geweten’. Een boek over wel of geen vlees eten, geschreven door een filosoof en een kok, Hein Stufkens en Arjan Houwaart. Korte filosofische stukjes die je tot nadenken zetten afgewisseld met vegetarische recepten.
Eerst iets over het filosofische gedeelte. Ik moet toegeven dat dit boek mij kritisch heeft laten kijken naar mijn eigen vleesconsumptie. Hein Stufkens neemt je aan de hand om het vegetarische pad te ontdekken. Je komt meer te weten over vooroordelen over vegetarisme, de geschiedenis van het al dan niet eten van vlees en de visie hierop van verschillende filosofen en christenen. Ook de Bijbel komt even aan het woord als het gaat over hoe je met dieren om moet gaan. Kijk maar eens in Spreuken 12 vers 10: ‘De rechtvaardige kent het leven van zijn vee, maar barmhartigheid van goddelozen is meedogenloos.’ Tegelijkertijd is het boek ook kritisch op de vleesconsumptie van christenen. In het boek wordt de opvatting gedeeld dat het lijkt alsof God wil dat we goed voor de dieren zorgen, maar aan de andere kant mogen we dieren eten en wordt er heel veel geofferd in de Bijbel. Hoe dan ook zet het boek je wel aan het denken over je christen-zijn en vlees eten. Als je barmhartig om wilt gaan met je medeschepselen, kan je dan elk lekker stukje vlees zomaar naar binnen schuiven? Kiloknallers van kippen die een kort en ondierlijk leven hebben gehad? Frikandellen gevuld met allerlei soorten vlees van dieren die veel (onnodig) moesten lijden? En hoe komt het eigenlijk dat veel mensen zo veel liefde en aandacht aan hun huisdier geven, maar wel zonder wroeging een hamlapje eten?

Berne Media | uitgeverij abdij van berne
Fotografie: Roosje Houwaart
De auteur laat duidelijk zien dat het dier dat op je bord ligt, een zwaar leven achter de rug kan hebben. Voor mij werd de vegetarische burger een stuk aantrekkelijker na het lezen van dit boek. En ook als je niets hebt met het vegetarische eten, stemt dit boek je wel tot nadenken over het verhaal achter het stuk vlees op jouw bord.
Om je direct ook vleesloze alternatieven te bieden, bevat dit boek een mooi overzicht aan recepten. Deze zijn ingedeeld per seizoen en in elk seizoen vind je een aantal voor-, hoofd- en nagerechten. Zonder vlees of vleesvervangers, maar gewoon met groenten. Het leuke bij deze recepten is ook dat ze behoorlijk variëren in ingewikkeldheid en duur. Zo kun je in het boek een eenvoudige chili of soep vinden, maar ook chique voorgerechten of groentekroketjes. ‘Eten met geweten’ nodigt je uit om buiten je vertrouwde wegen te eten en daagt je uit om eens kritisch naar je eigen eetgedrag te kijken.
Meer informatie over het boek vind je hier.
TEKST WILLIENE HELDOORN // BEELD WILLEKE TERLOUW FOTOGRAFIE

