HET RODE LINT

recensie “Het rode lint”.

Schrijfster: Lucy Adlington

Uitgeverij Kok 2020

Het verhaal is geschreven vanuit de belevingswereld  van Ella, een veertienjarig meisje dat tijdens de oorlog is gedeporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Ze werkt daar samen met andere gevangenen in het naaiatelier en maakt de mooiste jurken voor de vrouwen van de hooggeplaatste nazi`s. 

Voorin het boek is een sprekend gedicht opgenomen van Rupert Brooke:

‘Het leven is onze strijdkreet.

We hebben er altijd in geloofd!’ zeiden we,

‘we zullen ten onder gaan zonder te aarzelen

met een kroon van rozen de duisternis in!’

Uit : De heuvel.

Dit gedicht verwoord wat in het verhaal van Ella terugkomt. De titels van alle hoofdstukken bestaan uit een kleur. Het begint met groen. Deze kleur heeft zowel betrekking op Ella zelf, die als “groentje” Auschwitz binnenkomt en ten diepste niet beseft wat er gebeurt, als op de kleur van de eerste jurk die ze naait en die zo mooi is geworden dat ze mag blijven in het atelier.

Iedere kleur van een hoofdstuk staat op meerdere manieren symbool voor verschillende gebeurtenissen. Het cruciale hoofdstuk in dit boek is rood, omdat het rode lint als een rode draad door het verhaal heen loopt en als verrassend element aan het eind van het boek terugkomt. Door het rode lint krijgt het verhaal ook een wending. Was Ella eerst een dromerig meisje met een rijke fantasie die jurken naaide en daar haar eigen verhaal bij bedacht, na het hoofdstuk rood komt de rauwe werkelijkheid meer naar voren. 

Ik vind het heel knap geschreven hoe Ella door haar fantasie probeert te overleven en daar anderen in meeneemt. Het laat zien dat hoop en vriendschap overleven in de meest barre omstandigheden die je je kunt bedenken.

Het tweede gedeelte van het boek vond ik boeiender om te lezen dan het eerste. In het eerste gedeelte vond ik de fantasieën soms zo uitgebreid beschreven dat het een beetje saai werd.

Ik vond het aangrijpend om te lezen hoe dicht haat en liefde bij elkaar liggen in deze omstandigheden. Elk personage in dit verhaal belicht mogelijke morele keuzes over overleven en opklimmen, Het zijn keuzes die we op een bepaald niveau allemaal maken, zowel in het dagelijks leven als in extreme omstandigheden. Ik vind dat de schrijfster er goed in is geslaagd om dit weer te geven en hier een persoonlijke les uit te trekken.

TEKST JOLINDE KATER // BEELD Barbara Wyrowińska from Pexels

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *