‘ELKE VALKUIL IS WINST’

Teamwork; dat is wat je ziet wanneer Anne-Ruth (20) en Guido (24) aan het filmen zijn. Wat begon met maken van vakantievideo’s, is inmiddels uitgegroeid tot het bedrijf Constantvideos. Wat drijft hen en hoe zijn ze begonnen met ondernemen? Vandaag geef ik je een kijkje achter de schermen van deze beeldmakers.

Naast hun bedrijf werkt het stel in het onderwijs. Anne-Ruth als onderwijsassistente in het speciaal onderwijs en Guido als docent Nederlands op een middelbare school. Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zagen, was het naar eigen zeggen ‘koek en ei’. Niet alleen het onderwijs bindt hen, maar ook in hun vrije tijd hebben de twee een gezamenlijke hobby. Waar Anne-Ruth creatief is, is Guido in zijn vrije tijd graag bezig met het bewerken van video’s. 

CORONATIJD MAAKT CREATIEF 

Anne-Ruth: ‘Eerst maakten we korte filmpjes met de telefoon van Guido. Daarna kocht hij een drone, toen gingen we dit combineren. Toen we in coronatijd niet zoveel te doen hadden, besloten we video’s te maken van familieleden en bekenden.’ Toen het balletje op een gegeven moment ging rollen, besloot het stel nieuw materiaal aan te schaffen. Guido: ‘We hebben flink geïnvesteerd in ons bedrijf, ook hechten we veel waarde aan het bewerken van de video. Mensen verkijken zich nog weleens op de tijd die erin gaat zitten. Het scheelt dat we met z’n tweeën zijn, ook het filmen doen we altijd samen.’ 

Wat houdt goede video nu eigenlijk in volgens de beeldmakers? Nadat ze even nagedacht heeft, zegt Anne-Ruth: ‘Een goede video houdt in dat het doel duidelijk naar voren komen, maar dat er ook kwaliteit van beeld en geluid is.’ Daarnaast hecht het stel waarde aan een onderscheidende video, waarbij ze ook rekening houden met de context van de video. De naam van het bedrijf komt van de doopnaam van Guido: Constantijn. Guido: ‘We zijn hele dagen aan het filmen, het gebeurt dus constant. Daarnaast vergeet je de momenten niet meer, omdat ze op beeld staan.’

GEWOON DOEN 

Volgens Guido is creativiteit iets van jezelf, dat kunnen anderen niet nadoen. ‘Als we een video hebben gemaakt, voelt het eigen. Het is helemaal leuk als een klant verrast is wanneer we een video afleveren.’  Aan creatieve ideeën geen gebrek bij de gezichten achter Constant; juist als het gaat om de boodschap van de video denkt het stel graag mee over het script. ‘Guido: ‘Het is belangrijk dat de ander weet wat hij wil, aan de hand hiervan proberen we samen een idee te creëren. Soms leggen Anne-Ruth en ik onze ideeën naast elkaar en maken we hier een uiteindelijk plan van.’ Wat het verschil is tussen de twee? Hierop antwoordt Guido dat hij zakelijk en direct is, Anne-Ruth is een beelddenker die alles tot in de puntjes voorbereidt. De onderlinge verschillen geven soms ook uitdagingen. Guido: ‘We zijn heel erg verschillend, soms hebben we heel andere ideeën. Daarin moeten we soms opletten dat we niet te veel tegenover elkaar gaan staan. Nu we de taken verdelen, kunnen we onze eigen focus leggen.’ 

Als ik het stel vraag naar tips voor andere ondernemers, zegt Guido tegen Anne-Ruth: ‘Wat zegt je vader altijd? Doen! Je bent geneigd om veel na te denken, maar soms is het ook een kwestie van gewoon gaan proberen. Dan zie je vanzelf waar je tegenaan loopt, dat pak je dan op en vervolgens wordt het een sterk punt van je. Elke valkuil is een winst.’

TEKST HANNA KATER // BEELD CONSTANT VIDEOS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *