EEN LEVENSWEG AL UITGEDACHT

De kunst van leven, wie zou die niet in de vingers willen hebben? Kan ik wel een levenskunstenaar worden? En betekent dit dan dat het leven maakbaar is? 

Leven een kunst is een bundel met korte meditaties. Verschillende auteurs nemen je mee in het verlangen en zoeken naar levenskunst. De rode draad is het besef dat ware wijsheid begint bij het aanvaarden van wat er op je pad komt. De meditatie zijn vanuit verschillende thema’s geschreven.
Achter in het boek vind je ook meditaties passend bij kerst en Pasen. In dit boek heb ik een aantal van de prachtige wijsheden ontdekt, en ik deel ze graag met je: 

Een levensweg al uitgedacht
Zo is het rijk van God: als een mens die het zaad op de aarde strooit, dan gaat slapen en weer opstaat, elke nacht en elke dag, terwijl het zaad ontkiemt en in de hoogte schiet; hij weet zelf niet hoe. Uit zichzelf brengt dan de aarde vrucht voort, eerst een halm, dan een aar, dan een volle koren in de aar.
(Markus 4:26-28)

De natuur leert ons dat we niet alles onder controle kunnen hebben. Wij bepalen niet zelf hoe onze levensweg zal gaan. Is er een weg voor ons uitgedacht. Zou je dan niet ontspannen? Ontvang in luisterende stilte jouw weg. 

Stilletjes achter Jezus aan
Een zieke vrouw kon in totale overgave een ingrijpende operatie ondergaan. Hoe deed ze dit? Deze vrouw had haar leven in Gods hand gelegd. Overleed ze, dan wist ze dat het goed was. Overleefde ze, dan wist ze ook dat het goed was. Haar focus was op God; Hij wist wat goed voor haar was.  Na de operatie had deze vrouw een les geleerd: ze was hier sterker uitgekomen en ze wist nu wat ze tegen andere in gelijke situaties moet zeggen: ‘Ga maar stilletjes Jezus achterna.’

Laat je onkruid maar groeien
Onkruid willen we toch zo snel mogelijk weghalen? Het liefst zelfs al voor het opkomt, voor iemand het eerder ziet als wij! Nee, zegt de Bijbel, laat het koren en het onkruid allebei maar groeien tot de tijd van de oogst. (Mattheus 13:30a)
Waarom? Je zou met het onkruid kleine tere plantjes die willen opgroeien, eruit trekken. Tot aan de dood zal er in de tuin van ons (geestelijk) leven onkruid staan. Het geeft niet, we hoeven niet volmaak te zijn. Of volmaakt te doen. Wees wel veel in je tuin, zorg voor je tuin. Open het hek van je tuin, laat anderen binnen, laat de Tuinman in je tuin. 

Ga jouw weg
Ga waar je niet kunt gaan
Zie waar niets is te zien
Hoor waar slechts stilte is
Dan hoor je waar God spreekt.
(Genesis 22:1-14)

God beproeft Abraham: hij moet Isaak offeren. Isaak loslaten. Abraham laat ons een voorbeeld zien: U hebt het mij gegeven, U geef ik het terug. Kan ik het? Ook op mijn weg, loslaten en toevertrouwen… 

TEKST ADRIANNE KRAAIJEVELD-KATER // BEELD TEKENTUINTJE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *