GEROEPEN OM LIEF TE HEBBEN

“Wanneer we niets te bewijzen hebben en er niets anders op het spel staat dan Christus alleen, ervaren we de lichtheid waar onze ziel naar snakt.”

(Sharon Hodde Miller in “Vrij van mezelf”)

De lichtheid waar onze ziel naar snakt. Herken jij dat ook? Dat je je zo belast kan voelen door alle pijn, verdriet, teleurstellingen van het leven. En toch, misschien wel het meest doordat we steeds bezig zijn met ons te bewijzen. Door de behoefte aan goedkeuring. Zijn we ons als christenvrouwen ervan bewust dat we daarmee onszelf in het middelpunt zetten?

Ja, je bent uniek, mooi gemaakt, een kunstwerk van de Schepper. En behoefte aan erkenning is iets heel menselijks, daar hoef je je niet schuldig om te voelen. Maar in feite gaat het helemaal niet om jou en mij. Het gaat om onze Schepper. En jij en ik zijn Zijn kunstwerk, gemaakt om Hem te eren, Hem lief te hebben boven alles en de naaste als jezelf.

Het is niet zo dat je jezelf dus volkomen moet wegcijferen. Dat jij er als persoon niet toe doet. Sterker nog: je bent zo gewild door God dat Hij je gemaakt heeft. Jij op jouw specifieke plek in deze wereld. Niemand kan jou vervangen in jouw uniek zijn. Je bent geliefd door God. Maar toch, het gaat er niet om dat jij en ik belangrijk worden.

Meer Christus, minder mezelf

Ik wens en bid met heel mijn hart dat ik zelf dat steeds meer ga leren. Minder mezelf, meer Christus. Als Christus alles is, dan hoeven we niets te bewijzen. Wat bevrijdend! Zeker ook als het gaat om goedkeuring voor wat betreft ons uiterlijk. Hoe afhankelijk zijn we van een compliment over onze kleding die we voor het eerst aan hebben? Als je de hele dag niets daarover hoort, trek je het dan nog een keer aan, of heb je de conclusie al getrokken dat het niets voor je is, omdat je er niets over hoort?

Natuurlijk, ik geef niet voor niets kledingadviezen en ik weet hoe ontzettend helpend het is als je ontdekt wat bij jouw kleuring, persoonlijkheid en figuurvorm past. Dat is heel handig om je eigen stijl goed vorm te geven en duurzaam met kleding om te gaan. Bovendien is elkaar complimenteren om wat je aanhebt is alleen maar leuk (tenzij gemeend natuurlijk…). Maar durf jij als je kleding heel leuk vindt en je weet dat het bij je past, je eigenheid daarin te laten zien, ook als je geen complimentjes daarover krijgt? Het is niet zo dat kleding en uiterlijk en lichaamsbeeld er niet toe doet en dat we vooral ons zo onzichtbaar mogelijk moeten kleden. Miller zegt het zo: “We kunnen ons uiterlijk niet loskoppelen van wie we zijn, want God heeft ons geschapen om een geheel te vormen, lichaam en ziel. (…). Als ons fysieke lichaam niet belangrijk was geweest, zou Jezus niet de gedaante van een mens hebben aangenomen. Dat heeft Hij wel gedaan. Hij werd mens, zodat Hij ons volledig kon verzoenen, zowel ons lichaam als onze ziel. Dat betekent dat jouw innerlijk niet het enige is, wat God belangrijk vindt. Jouw buitenkant doet er ook toe, want alles aan jou doet ertoe voor God. Je hele ego werd geschapen met een bepaald doel voor ogen, en dat betekent dat jouw uiterlijk niet jouw vijand is. Je lichaam, je gezicht, je haar, je ogen; alles eraan is ‘goed’. Aan het begin van de tijden heeft God verklaard dat het goed was.”

Geroepen om lief te hebben

Zou het niet mooi zijn als we beseffen als christenvrouwen dat we niet geroepen zijn om er zo perfect mogelijk uit te zien, maar dat we geroepen zijn om lief te hebben. Hoe kunnen wij als vrouwen elkaar helpen om de lat niet zo hoog te leggen? Zelf die kleding dragen waarvan je weet: dit past bij me en dat mag je zeker leuk vinden. Maar het is niet gezond als we pronkziek worden en leuker dan leuk en mooier dan mooi willen zijn. En als je een keer zonder make-up de deur uitgaat, dat je dan voor je gevoel ‘er niet uit ziet’. Ik denk dat dit bedoeld wordt met ons in eenvoud kleden. Dat betekent niet dat je je niet mooi mag kleden of dat je in een soort van ‘hobbezak’ moet gaan lopen en ook niet dat je niet mag genieten van shoppen of van leuke kleding. Of dat kleding niet duur mag zijn als je houdt van stijlvol.

Ik sluit af met een citaat uit “Vrij van mezelf” en raad je aan dit boek te lezen, ik heb zelden zo’n goed boek gelezen: “Wanneer we de lat voor vrouwen om ons heen verlagen, wanneer we onze zwakheden tonen in plaats van ‘de schijn op te houden’ en wanneer we onszelf nederig opstellen in plaats van de competitie aan te gaan, geven we onze zusters een geschenk. Zo ziet liefde eruit in een cultuur die obsessief op uiterlijk gericht is. (…). We hoeven andere mensen niet te veroordelen om de manier waarop ze zich kleden (…). In plaats daarvan kunnen we ons richten op het doel van ons eigen uiterlijk, omdat daar een ongelooflijke vrijheid te vinden is. God kan alles aan ons gebruiken – ons innerlijk en ons uiterlijk – om mensen naar Zich toe te trekken.”

Lieve groet,

Carolien

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

Beeld Authenicstoriesphotography, styling Beautifulstories

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *