TOEN ONGELOOF NOG HEEL GEWOON WAS

De Bijbelverhalen van Abraham zijn misschien bij jou overbekend, net als bij mij. Ik heb zoveel keren over Abraham gehoord op school, op club en in kerkdiensten. Ik ben beeldend ingesteld en kan mij goed voor de geest halen, hoe ik op die momenten dacht over het leven van Abraham.

Ik was echt verrast tijdens het lezen van het boek Toen ongeloof nog heel gewoon was. De verhaallijn van Abraham wordt chronologisch verteld en met zoveel verdieping. Op een manier zoals ik het nog niet eerder had ingezien, gehoord en begrepen.

Abraham wordt vaak de vader van alle gelovigen genoemd. Daarbij denk ik aan iemand waarbij geloven gemakkelijk gaat. De Bijbelverhalen heb ik veelal rooskleurig beleefd en onthouden, maar in dit boek las ik de rauwheid van Abrahams leven.

Hij gelooft intens in God, maar daarnaast heeft hij ook periodes in zijn leven waarbij God niet op de eerste plaats komt, dat het stil is tussen God en hem en dat hij God niet vertrouwd op wat Hij beloofd heeft.

Te midden van al onze verkeerde keuzes, omzwervingen en tekortkomingen mogen wij bij God komen.

De belofte voor Abraham was dat hij een groot volk zou worden. Ondanks deze belofte heeft hij vraagtekens, twijfels en onzekerheden. Misschien herken je dat ook wel in je eigen leven. Of je lacht, net als Sara, vol ongeloof.

Te midden van al onze verkeerde keuzes, omzwervingen en tekortkomingen mogen wij bij God komen. Het woord ‘pelgrimage’ dat als ondertitel wordt vermeld, is een prachtig woord voor het leven met God. Het is een reis. Met als eindbestemming het eeuwige leven. Maar we zijn ook onderweg, gericht op het leven nu, hier op aarde, met alle seizoenen in het leven die we meemaken en de mensen die met ons meereizen. Samen volhardend vasthouden aan ons geloof in God!

De reis met God is in één woord samen te vatten voor ons allemaal: Genade. We hebben Gods genade nodig om bij Zijn volk te mogen horen. Net als onze voorvader Abraham!

Meer lezen over het boek? Neem dan hier een kijkje.

TEKST ARJENNE VAN DE POL // BEELD LONIEKE WAAYENBERG

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *