OPVOEDEN IS ALS GRAVEREN

Als moeder van jonge kinderen is het voor mij vaak zoeken; hoe geef ik geloofsopvoeding nu op een goede manier vorm? Waar begin ik, welke (bewuste) keuzes maak ik? Of neem ik het over zoals het vroeger thuis ging?

Toen ik het boek Mosterdzaadjes voorbij zag komen, was mijn interesse snel gewekt. Wat een mooie titel! Een klein, nietszeggend en kwetsbaar zaadje.
Het heeft onvoorstelbare kiemkracht.
Dat geeft hoop en rust; ik doe het kleine, het gewone en Jezus zorgt voor de kiemkracht! 
De schrijfster van dit boekje sprak mij aan, omdat Erika haar kennis als theoloog in dit boekje mooi heeft gecombineerd met haar ervaring als moeder. Ze geeft zowel praktische handvatten, als goede kennis over de geloofsopvoeding. Dit boekje maakte mij weer bewust: kies en doe, nu! Grafeer. In dit compacte boekje beschrijft Erika stapsgewijs de geloofsopvoeding bij jonge kinderen.
In het eerst hoofdstuk lees je over het doel van geloofsopvoeding.
Juist bij jonge kinderen is het belangrijk om te beginnen, omdat ze enorm open staan om te leren. Pak deze kans! Leg een goede basis, kies voor de structuur of traditie die bij jullie gezin past.
Vervolgens, verbind Erika geloofsopvoeding mooi met de ontwikkelingsfase die kinderen doormaken.
Koppel de ervaring en beleving van het kind, met wie God is. In de gewone dingen van alledag.
In het derde hoofdstuk biedt ze handvatten om naast de basis ook doelgericht bezig te zijn. Hoe kan je vorm te geven van feesten, bijzondere dagen en gezinsmomenten? Een feestje om te lezen hoe creatief Erika hier invulling aan geeft. Het mooist vind ik, hoe ze in de kleine dingen, in het gewone, de verbinding met het geloof zoekt. 
Tot slot een 12-tal uitgewerkte gezinsmomenten ter inspiratie! Deze zijn stap voor stap uitgewerkt.  Mooi toepasbaar op het jonge kind. En een goede terugkoppeling naar de eerder beschreven ontwikkelingsfasen. De diversiteit geeft mij als moeder goede ideeën om hier zelf meer gezinsmomenten van te creëren.
Kortom, dit boekje helpt je (of je nu aan de start van de opvoeding staat of er al middenin zit) om de geloofsopvoeding van je kind(eren) met een frisse geest (verder) vorm te geven!

TEKST ADRIANNE KATER // BEELD CARLYNEFOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *