VERLANGEN NAAR MINDER 

,,Zo’n tien jaar geleden werd ik bevangen door het minimaliseervirus. Het is een uit de hand gelopen hobby.’’ Minimaliseren begon voor Gera toen ze alsmaar aan het opruimen was in huis en bedacht: dit kan anders. Daarnaast maakten documentaires over milieu en klimaatverandering indruk. ,,Ik ontdekte dat ik als consument een grote rol speel in het geheel. Door minder nieuwe spullen aan te schaffen, leef je gelijk duurzamer.’’ Gera van de Berg (45) woont met haar gezin in Hierden. Na ruim twintig jaar in het basisonderwijs is ze nu groene inspirator en vermindercoach. 

Niet meer meedoen aan luxe, is lastig. ,,We leven in een consumptiemaatschappij, afscheid nemen van die levensstijl maakt je soms een eenling. Het betekent dat je niet overal meer aan mee kan doen.’’ Tegelijkertijd kent minimaliseren veel voordelen; wat er niet staat hoef je immers niet op te ruimen, schoon te maken en te verplaatsen. Op haar site en sociale media deelde Gera aanvankelijk wat minimaliseer tips. ,,Het waren maar korte stukjes, ik had er behoefte aan om het hele verhaal te vertellen. Minimaliseren is een levensstijl, het schrijven van een boek gaf de mogelijkheid om woorden te geven aan mijn gedachtegoed.’’ Bescheiden voegt ze hieraan toe dat ze mensen graag inspireert, ook al is haar manier ook maar ,,een manier.’’ 

Door vanuit afhankelijkheid te leven en minder vast te zitten aan spullen, kun je je meer richten op wat God van je wil. We zijn hier immers niet voor onszelf.

Wat maakt minimaliseren nu zo lastig? Volgens Gera is het onnatuurlijk om te verlangen naar minder, wat alles te maken heeft met de tijdgeest waarin we leven. ,,Ik ben opgegroeid in de jaren negentig, waar de vraag naar groter en meer speelde.’’ Dit is inherent aan het economische model dat we aanhangen met elkaar; minder is vaak een teken van zwakte. ,,Meer en groei is een teken van rijkdom, van overvloed en groei. In het Westen leven we in een tijd van overvloed, maar we hebben niet in de gaten dat wij op deze manier niet goed zorgdragen voor de schepping of de naaste dichtbij of veraf. Het leven in de overvloed is heel fijn, het is heel lekker om te leven in een land als Nederland waar veel voorzieningen zijn. De keerzijde vergeten we nog wel eens; die maskeren we.’’ Volgens Gera staat de keerzijde van overvloed buiten ons gezichtsveld. Vaak zijn we onwetend over de effecten van consumeren. De spullen moeten gemaakt worden, wie betaalt de werkelijke prijs van een spotgoedkoop product? 

Hoe bewuster je duurzame keuzes maakt, hoe lastiger het wordt. Volgens Gera hebben we als christen de opdracht om dankbaar te zijn voor wat Hij geeft, maar tegelijkertijd ligt daar nog een opdracht om niet het maximale eruit te halen. ,,Als we collectief afspreken dat we een beetje gaan minderen, gaat het ons meer opleveren. Het breekt de tendens van de zoektocht naar meer. De zoektocht naar meer biedt geen levensvervulling, maar er wordt van ons gevraagd ons leven aan Hem over te geven.’’ In de Bijbel staat: ,,Verzamel geen schatten op de aarde (Matth.6).’’ Deze woorden maken dat Gera zich klein voelt en de vraag speelt: hoe wil God dan dat ik het doe? Hoe kan ik iets van mijn christen-zijn laten merken in de praktijk van alledag? ,,Door vanuit afhankelijkheid te leven en minder vast te zitten aan spullen, kun je je meer richten op wat God van je wil. We zijn hier immers niet voor onszelf.’’

We hoeven niet te vertrouwen op de omstandigheden, maar we mogen vol vertrouwen uitzien naar de toekomst die Hij heeft voorzegd.

Alle zorgen en vraagstukken rondom het klimaat kunnen tot moedeloosheid leiden. Toch hoeven we dat niet als christenen, zo stelt Gera. ,,Mijn geloof onderscheidt zich op dit gebied van groene bewegingen. Alle doemscenario’s die beschreven worden, zijn allang voorzegd. Juist in deze tijd laat God zien hoe betrouwbaar zijn Woord is. We hoeven niet te vertrouwen op de omstandigheden, maar we mogen vol vertrouwen uitzien naar de toekomst die Hij heeft voorzegd.’’ In de tussentijd mogen we verantwoordelijk omgaan met dat wat Zijn hand is begonnen. 

Meer weten over minimalisme in je kledingkast, welke basisgarderobe handig is en de verhalen achter de kledingindustrie? Kom op 16 november naar Harderwijk voor een gezellige thema-avond over kleding of haak online aan! Meer informatie en aanmelden: www.woordendaad.nl/kledingavond.’

TEKST HANNA JONGEJAN-KATER // BEELD B. VAN BIEZEN EN M V/D BERG.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *