GENIETEN VAN GENOEG

,,Dat wat krom is, recht maken.’’ Volgens Harmen Niemeijer (27) is dat gerechtigheid. Als coördinator van Micha Nederland zet hij zich in om dit thema op de kaart te zetten. ,,We hebben allemaal een innerlijke antenne; wanneer er een woningmarkt is waar geen plek is voor iedereen, voelt dat krom.’’ De diepste gerechtigheid gaat volgens Harmen terug naar Genesis 1. ,,Voor de zondeval was er een rechtvaardige wereld, zonder zonde en alles wat krom is.’’


Wanneer ik Harmen spreek, proef ik iets van zijn bevlogenheid voor duurzaamheid en bewust leven. ,,Hoewel ik facilitymanagement heb gestudeerd, is deze baan een verlengstuk van mijn persoonlijke interesses. De vaardigheden die ik heb ontwikkeld tijdens mijn studie, komen goed van pas. Hoe ondersteun je de ander? Dat was een belangrijk thema binnen mijn studie. Bij Micha denk ik na over de manier waarop we kerken ondersteunen. ’’ Als we de Bijbel erbij pakken, lezen we dat Micha opstond tegen het onrecht dat er gebeurde in zijn tijd. Met deze gedachte werd de stichting naar de profeet genoemd, door christenen die stellen dat de kerk moet opstaan tegen het onrecht in de maatschappij.

Volgens Harmen kent gerechtigheid twee kanten; sociaal en ecologisch. ,,Het is veel met elkaar vervlochten, kijk maar eens naar de vluchtelingen vanwege droogte.’’ Bij Micha worden cursussen aangeboden, met aandacht voor de zogenoemde schijf van vijf op het gebied van gerechtigheid. Volgens Harmen is het is makkelijk om mensen een schuldgevoel aan te praten, maar daar koop je niets mee. ,,Daarnaast kan de thematiek zo overweldigend zijn dat je verstart.’’Wanneer ik Harmen hoor spreken over onrecht, kan ik beamen dat de wereld vol onrecht is. Het huist in de wereld en in mijn eigen hart. Is het een haalbaar streven om onrecht tegen te gaan in een wereld vol zonde, met een wil vol zonde? Harmen: ,,Het lukt om daarnaar te streven, sterker nog: het is je opdracht als christen om dat te doen.’’ Het is volgens de coördinator onrecht om te denken dat het moet lukken. ,,Niet alles wat mislukt, is mislukt.’’ Hij erkent dat deze vragen groot zijn en lastig. ,,Zonde vind ik een lastig begrip, ik leg liever de nadruk op het positieve aspect. Hoe kan je weer omdraaien wat krom is van nature?’’

,,We motiveren mensen om in hun eigen leven onrecht tegen te gaan, om bewuste keuzes te maken. Dat kan betekenen dat je de auto een week laat staan en de fiets pakt of dat je eens aanbelt bij de eenzame buurvrouw in de straat.’’ Wat als mensen nu druk zijn, hoe kan je dan ruimte maken voor het beoefenen van gerechtigheid? Hierop stelt Harmen de wedervraag: ,,Wat is dan druk in je leven? Waaraan geef jij prioriteit?’’ De grote vraag die daarbij hoort, is: waar leef je voor? Tijdens de Micha Zondag wordt nagedacht over het thema Genieten van genoeg. ,,Denk eens bewust na over datgene waar je van geniet. Maak ruimte in je hoofd, begin met kleine stapjes. Probeer de kleine dingen waarvan je denkt: die kan ik wel doen, vandaag te doen.’’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *