KLEDING, TREK HET (JE) AAN

“Wat de Heere van u vraagt: niets anders dan recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God.”

(Micha 6: 8)

Kleding, het is voor de een een noodzakelijk kwaad en voor de ander een bron van vreugde. Hoe het ook zit bij jou, je zult een keuze moeten maken. Hoe maak jij je kledingkeuzes en hoe voorkom je dat je kleding koopt die alleen maar kastvulling is?

Kleding als middel om God te eren

Kleding is in de eerste plaats bedoelt om te beschermen en te bedekken. Door het dragen van kleding kunnen we met elkaar omgaan. De Heere heeft ons zorgvuldig gemaakt heeft. We lezen dat in psalm 139, waar staat dat we ontzagwekkend wonderlijk gemaakt. Geweven. We kunnen door de kleding die we dragen dat positief onderstrepen of afbreken. 

Kleding als lofprijzing

Kleding is een communicatiemiddel. Calvijn zei eens dat we met kleding de vreugde tot uitdrukking kunnen brengen van het dienen van de Heere. We kunnen de Heere dus loven door middel van onze kleding. 

Kleding en duurzaamheid

Hoe denk je over duurzaamheid? Wist je dat een kledingstuk gemiddeld maar zeven keer gedragen wordt en dat ruim 30% van de kledingkast langer dan een jaar niet wordt gedragen? Als we kleding aanschaffen, waarvan we weten dat het bij ons past, dan draag je ook wat je koopt. Dat is duurzaam. 

Moderne slavernij

Het is beschamend dat in de 21e eeuw uitbuiting en slavernij juist als het gaat om het produceren van onze kleding volop plaatsvinden. Het is een ingewikkeld thema, maar als we ons allemaal iets bewuster zijn van dit feit en ook concreet stappen zetten, dan zou het al helpen. Het EO-programma ”Genaaid” van enkele jaren terug laat zien wie welke prijs betaald wordt voor onze kleding. Wist je dat de kledingindustrie de op een na vervuilendste industrie is? Bovendien is er sprake van kinderarbeid onder werkomstandigheden die vreselijk zijn. Arbeiders in de mode-industrie krijgen slechts 0,5% tot 4% uitbetaald van de uiteindelijke prijs van een kledingstuk. Tegelijkertijd is het lastig er grip op te krijgen. 100% duurzaam lijkt niet haalbaar. Maar duurzamer kan wel. 

Recht doen

Jij en ik, wij hebben de keus of we onze ogen sluiten voor deze werkelijkheid of in elk geval een poging doen iets bij te dragen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dit zelf een lastig thema vindt en dat ik van nature liever mijn ogen sluit voor deze materie. Maar is dat wat God van ons vraagt? Hij vraagt ons recht te doen. Ik denk dus toch dat we iets met dit thema moeten als christenvrouwen. We hebben denk ik niet ‘de luxe’ om weg te kijken, nu we een beetje weten wat er speelt. 

piled of folded textiles
Photo by Madison Inouye on Pexels.com

Vrouwen in beeld – schoonheid in gebrokenheid

Medio november verschijnt mijn tweede boek: “Vrouwen in beeld, schoonheid in gebrokenheid”. Wat zegt de Bijbel over schoonheid en over kleding? Wat is echte schoonheid? In hoeverre moeten of mogen we als vrouwen bezig zijn met kleding? Hoe gaan we om met imperfectie, bij onszelf en bij anderen? Hoe kleed je je op een manier die bij je past. Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod in het boek. Het is een praktisch en bezinnend boek over kleding, schoonheid in gebrokenheid en hoe wij vrouwen beelddragers van God zijn. Het boek bevat vragen om als vrouwengroep over in gesprek te gaan. Ook staan er zes prachtige portretten van vrouwen in dit boek, waarin ze vertellen over wie zij zijn, hoe zij hun keuzes maken in kleding, maar ook hoe ze omgaan met imperfectie en hoe ze de gebrokenheid van het leven ervaren. Hun portretten worden omlijst door de kleuren die hen flatteren. Een van deze vrouwen is de oprichter van Fleurrijk: Hanna Kater.

Lieve groet,

Carolien Luitjes

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes. 

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *