EEN LEVEN LANG LEREN LIJKEN OP JEZUS

Als het boek ‘Zoals Jezus’ in een boekhandel staat, kan die je niet ontgaan, denk ik. Door de opvallende, oranje kaft én de afbeelding van Jezus voorop het boek.

Terwijl ik het boek in handen had, besefte ik: Volgens mij heb ik helemaal geen boeken waarin Jezus staat afgebeeld en die gedachten bracht mij ook terug naar mijn kindertijd. Vele Kinderbijbels hebben mooie platen bij de verhalen, maar Degene die ontbrak in de kinderbijbels die wij lazen was Jezus zelf. Als kind was mij dat nooit opgevallen. Ineens kwam deze gebeurtenis in mij op daarbij gelijk de vraag: Hoe is dat bij mij? Is Jezus zichtbaar in mijn leven?

Marien Kollenstaart, de auteur, schrijft hedendaags, vol actualiteit, confronterend en met een knipoog. Wat mij betreft heeft hij gevoel voor humor en is hij goed in het opschrijven van woordspelingen. Sommige zinnen heb ik met een glimlach gelezen. Het begint al met de hoofdstuk indeling. De eerste letters van de hoofdstukken vormen het woord ‘Zoals’ net als in de titel. De hoofdstuktitels zijn: Zoon, Opstaan, Aanvaard elkaar, Lijden, Samenleven. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in kleine paragrafen, zodat het gemakkelijk leest en je precies weet bij welk onderdeel je bent.

Wat is jouw Godsbeeld?

Direct in het eerste hoofdstuk word je aan het denken gezet: Wat is jouw Godsbeeld? Hoe ben jij opgevoed in het christelijk geloof. Ik citeer een zin uit het boek: ‘Er zijn twee soorten mensen: Zij die God vormen naar hun beeld en zij die willen dat God hen vormt naar Zijn beeld.’

Een volgende, diepzinnige opmerking is: ‘Zou het voor Hem niet te zwaar zijn geweest om Zijn missie in onze onhandige handen te leggen?’ Misschien verwacht je bij dit onderwerp veel theologische onderbouwingen, maar ik vond het meer praktisch geschreven en daarmee toegankelijk voor een brede doelgroep leesliefhebbers. 

Hoe kan je gaan lijken op Jezus?

De vraag door heel het boek heen is: Hoe kan je gaan lijken op Jezus? Een mooi uitleg vond ik de hoofdstukken waarin de volgende drie punten werden genoemd: Identiteit, missie en karaktervorming. Er kunnen moeilijke gebeurtenissen op je pad komen of je leeft in een woestijnperiode. Op Jezus gaan lijken kost je dus echt wat. Je leert veel, maar moet ook veel afleveren. Het heeft gevolgen voor alles in je leven. Wat je zegt, wat je denkt, wat je doet, waar je je tijd aan besteedt.

Marien noemt dat karaktervorming een pijnlijk proces is. Daarom vind ik het mooi dat de ondertitel van het boek is: ‘Een leven lang leren lijken op Jezus.’ Je bereikt hierbij geen einddoel, maar je leven lang mag je leren van Hem.

Afsluitend wil ik nog een mooie zin met je delen, die je hopelijk mag bemoedigen op jouw weg samen met God. Het is goed om over jezelf na te denken en te leren en misschien wel te veranderen, maar door alles heen is het belangrijk te beseffen dat het niet van jezelf afhangt:

‘De enige basis voor jouw werk is Gods onvoorwaardelijke liefde. Naar die basis moet je elke keer weer terug. Je leeft én leidt van die genade.’

Marien brengt door middel van dit boek geloven dichtbij. Door de woorden heen kom je dichtbij wie Jezus was, hoe Hij heeft geleefd en wie Hij nu nog steeds is. Meer informatie over het boek kan je hier vinden.

TEKST ARJANNE VAN DE POL // BEELD MARAGRAPHY

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *