person rigin boat

OM DE KRACHT VAN HET ANKER TE VOELEN, MOET MEN DE STORM TROTSEREN

Wat een leuke voorkant heeft dit boek. De titel ‘Schipperen’ doet gelijk vermoeden dat er een heel verhaal achter zit. Schrijfster Willie Zeldenrust heeft met haar man een paar jaar op een schip gewoond en gewerkt. Direct na hun trouwen stapte ze dus letterlijk en figuurlijk in het huwelijksbootje. 

In elk hoofdstuk begint Willie met een waargebeurd verhaal uit haar eigen leven als pasgetrouwde en onervaren schippersvrouw. Deze gebeurtenissen hebben uiteenlopende onderwerpen, zoals: communicatie, vertrouwen, verandering, verdwalen, storm.

Na het waargebeurde deel, lees je een quote, die goed past bij het onderwerp van het hoofdstuk. De quote van hoofdstuk 11 met het onderwerp ‘Storm’ is: ‘Om de kracht van het anker te voelen, moet men de storm trotseren.’

Daarna het tweede deel van het hoofdstuk. Doormiddel van een associatie of bruggetje, schrijft Willie over haar geloofsleven. Het is uit het dagelijks leven gegrepen. Door het hele hoofdstuk heen staan prachtige Bijbelteksten die het onderwerp onderbouwen en versterken. Daarbij staat een voetnoot genoteerd, zodat je het Bijbelgedeelte zelf ook kan opzoeken en nalezen.

Ik zal een voorbeeld schetsen van een hoofdstuk met een aantal zinnen die ik letterlijk heb overgenomen uit het boek.

Het onderwerp van hoofdstuk 1 is ‘Intieme relatie.’ Willie schrijft over de kennismaking, verkering, verloving en het trouwen met haar schipper. ‘Een jawoord is heel gauw gezegd, maar minder gauw gedaan. De kennis die ik had aan een jongen, werd nu een kennen van hart tot hart.’

De quote luidt: ‘We kennen waarlijk God, als we boven alles geloven dat God alles overstijgt wat we over Hem kunnen weten.’

‘Kennis heeft te maken met theorie, kennis zit in het hoofd en bereikt niet het hart het is in grote mate een door studie verkregen boekengeleerdheid.’

In een relatie wil je elkaar niet alleen kennen, maar is een hartsgesteldheid belangrijk. In een liefdesrelatie, maar zeker ook bij de relatie met God. ‘God zoekt naar eenheid, verbondenheid en saamhorigheid met ons. Hij wil niets liever dan door ons gekend te worden.’

‘De grootste voldoening van ons leven, vinden we in het kennen van God en het door God gekend zijn. Het zal ons leven met Zijn liefde vullen en compleet maken.’

Het hoofdstuk eindigt met Psalm 27:4 (BB): Ik vraag maar één ding van de Heer. Dit is wat ik het liefste wil: ik wil alle dagen van mijn leven dicht bij de Heer zijn, om ervan te genieten hoe prachtig en hoe vriendelijk Hij is en om Hem te leren kennen.

Ik hoop dat je hierdoor een beetje geproefd hebt aan (de opbouw van) het boek. En weetje wat grappig is: Door het boek te lezen, gingen mij ineens allerlei beeldspraken opvallen rondom varen, de zee, hoop, anker. Ik hebt ontdekt dat dat best vaak voorkomt in het leven!

Afsluitend: Zoals je misschien weet lees ik graag een geloofsopbouwboek of zelfhulpboek. Het fijne aan deze titel vond ik dat het er tussenin zat. Door de persoonlijke verhalen en geloofservaringen heen, geeft Willie een inkijkje in haar leven. Door haar geloofsleven te delen, bemoedigt mij het ook weer. Gedeeltes van het boek, zijn zo gemakkelijk beschreven, dat het voor mij voelde als een vernieuwde kennismaking met het geloof in God. Haar schrijven leest als een bemoediging door het hele boek heen.

TEKST ARJANNE VAN DE POL // BEELD PEXELS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *